Hejka, w sumie pytanko powinno brzmiec: jaki glosnik do suba do okolo 150zl, zastanawiam sie nad Tonsilem gdn 20/80/2 a Alphardem SW 803 Z. Parametrow Tonsila chyba nie musze podawac, alphard: qts=0,7; fs=39hz; Vas=7l. Przez producenta podane 86db, wiec troche malo, ale za to siano (90zl) ujdzie w tlumie. Czy ktos wie jak ten glosnik gra?? W WinIsd charakterystyka w obudowie zamknietej przy 20l jest super i malutki impuls. Pomóżcie pliss...mam juz wzmacniacz do suba (jakis kit AVT) i filtr dolnoprzepustowy, teraz czeka mnie zakup glosnika.Z gory dzieki.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Tonsil 20/80/2 vs Alphard 803 Z - ktory do suba
Collapse
X
-
150 kaski to można coś juz wybrac, napisz jakiej mocy wzmak, jaki pomieszcznie ma to nagłaśniac, do czego ma byc sub itp itd bo w tej cenie można wybrac pomiędzy 20 25 i 30 cm głośnikiem wiec moze cos innego niż te dwa ... ale jesli to wiadomo ze tonsil a tak jak pisał Łukasz sw nie słychac ale widac :)
Skomentuj
-
Witam wszystkich ! Widze ze Sławek ma taki sam problem jak ja więc nie będe tworzył takiego samego tematu . Otóż tak jak w.w kolega mam 150 zł przeznaczone na głośnik i mam juz na oku Tonsila GDN 20\80\2 , ale jak Budzik wspomniał za tą kase mozna juz przebierać w głośnikach :] . Mam wzmacniacz TDA 7294 . od głosnika oczekuje zeby nisko schodził, ma być do oglądania filmów i najlepiej zeby skrzynia do niego nei była większa niż 40 l . Wiem ze moje wymagania są b.wysokie ale może znajdzie się jakiś przetwornik który sprosta tym wymaganiom mimo ze to tylko 150 zł .
Za odpowiedzi serdecznie dziękuje !! !! !!
POZDRO ALL
Skomentuj
-
Witka, dzieki za opinie. Budzik, subwoofer mialby byc maly, max 35l (tonsil sie miesci:)), miec maly impuls i nisko schodzic. Chyba jednak zostane przy dobrym i sprawdzonym Tonsilem. Tesla odpada, bo ma tylko jeden b.dobry glosnik ale on nadaje sie do monitorow a nie do suba. Pokoj mam 14m2. Wzmacniacz do suba jest okolo 100W. Musze jeszcze zobaczyc oferty głośnikow innych firm.
Skomentuj
-
mam CW i do TDa nie polecam dlaczego ?? za słaby , trzeba mu dac ze 150-200 W ( ja bede miał PA300 :) ) bo na tda to można zmulić sie masakrycznie, tak jak mówi łukasz beyma 10br70 bo ona chyba w BR bedzie wiec zagra na małym wzmaku głośniej ... oczywiście polecam takze cw1002c bo gra bardzo ładnie, ale tylko dla tych którzy mja zamiar w przyszłości zasilić go mosniejszym wzmakiem a nie mizerne tda :P
Skomentuj
-
ja jestem za beyma:-) nareszcie cos nowego i solidnego
beyma -- www.elmuz.pl -- czy jakos tak
a alpharda z tej serii 803Z to o kant du.. mozna se rozbic
Skomentuj
-
Witam Chłopaki :) i jeśli dobrze pamiętam to i Dziewczyny :) (dawno mnie nie było). Mam kolumny na Tonsilku "Legendzie"i powiem tyle, nikt nie będzie żałował pieniędzy na ten głośnik jak usłyszy co potrafi. Co jak co, z całym szacunkiem dla Alpharda, ale Alphard zawsze pozostanie Alphardem a Tonsil Tonsilem. Choć jest kilka modeli, które grają mocno (nie powiem ładnie). Pozdrawiam :)
Skomentuj
-
hmm, po co wracac do tego tematu to nie mam pojecia, no ale stalo sie.... :)
ja jakis czas temu zamowilem takiego Alpharda, a 2 godz. pozniej dopiero znalazlem to forum i przeczytalem opinie o nim, no ale bylo juz za pozno ;/. Zrobilem zamknieta obudowe ok 15L, no i gral beznadziejnie, znaczy jak bylo cicho to jeszcze w miare, ale jak sie zrobilo glosniej to koszmarnie pierdzial ;/.( smierdzialo ze hoho :) ). po jakims czasie troche sie poprawilo, moze musial sie troche rozgzac? - nie wiem, ale gral i gra dalej troche lepiej. na filamch to mi sie nawet podoba jak to gra,ale do muzyki to sie raczej nie nadaje. juz mam nowy glosnik, wlasnie Tonsila, wzmacniacz juz zamowiony i zrobiony, czekam na przesylke, i robie aktywnego sub. na nim. z tego co czytam ma byc oki, i lepiej niech tak bedzie :).
P.S.
Jak by ktos chcial odkupic ode mnie tego Alpharda to chetnie sprzedam :). moge takze dozucic bude do neigo :). zrobiona szczelnie z plyty wiorowej 40mm!! :-D, a raczej z blatu kuchennego, okejona jest czarna okleina meblowa ( nie do konca wyszly rogi, ale tego nie widac z daleka:) ) i fajnie sie blyszczy obramowanie tego glosnika na tej okleinie:). tak wiec polecam jak najbardziej ten glosnik. szczegolnie ten MÓJ!!! :)
Skomentuj
Skomentuj