Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głośnik centralny jako Lewy/Prawy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głośnik centralny jako Lewy/Prawy

No właśnie.. Czy istnieją jakieś przeciwwskazania do takiej kombinacji, czyli 3x taki sam głośnik (centralny) na przód w kinie domowym 5.1? Mowa o kolumnie z takim układem głośników jak tutaj:

Głośnik miałby "leżeć" jako centralny i "stać" jako prawy/lewy. Czy są jakieś powody, dla których takie ustawienie byłoby niewskazane? Akustyk ze mnie żaden, ale jak patrzę na inne zestawy wykorzystujące 5 takich samych głośników, to zwykle są to konstrukcje "symetryczne" (choć to też nie jest reguła), tutaj jest inaczej, głośnik wysokotonowy odsunięty jest od reszty, wydaje mi się, że może stanowić to jakiś problem. Mam rację?

A co gdybyśmy wzięli pod uwagę np. Ushera S-525? Tutaj przesunięcie wysokotonowego jest o wiele mniejsze niż w wypadku np. Tannoya ze zdjęcia wyżej. Czy w wypadku takiego głośnika jest większa szansa, że dobrze sprawdzi się jako lewy/prawy?

Masz takie głosniki czy dopiero zamierzasz sobie takie samemu wykonać?

Skomentuj

Rozumiem, że jeśli nie zamierzam ich wykonać, a zwyczajnie kupić i chciałbym wiedzieć czy ma to jakieś uzasadnienie z akustycznego punktu widzenia, to takie pytanie jest na tym forum nie na miejscu..? Jeśli tak, to ok, dzięki za info.

Skomentuj

Nie zrozumiałeś pytania i niepotrzebnie się unosisz :)

Z akustycznego punktu widzenia zastosowanie wszystkich pięciu takich samych kolumn jest jak najbardziej wskazane. Wszystko zależy od samych kolumn. Kolumna centralna ma za zadanie w systemie wielokanałowym przenoszenie mowy i w mniejszym stopniu efektów. Dlatego też czasem wiekszy nacisk w takich kolumnach położony jest na wyższe pasmo i czasem może brakować niskich tonów. Widze że chcesz zastosować sub więc tu problem odpada. Pozostaje kwestia jak bardzo zmienią się parametry kolumn gdy obrucimy ją o 90'. Pewnie jak nie jesteś osłuchany i nie szukasz audiofilskich doznań to nie powinno być zadnego problemu. Odsunięcie głośnika wysokotonowego od osi kolumny, mówiąc najprościej powoduje wyrównanie czasowe głośników.
        Last edited by charLeS; 01.04.2014, 19:22.

Skomentuj

Ok, luz. Chodzi mi zasadniczo o sam układ głośników. Jest sporo systemów "lajfstajlowych" gdzie jest pięć takich samych kolumn, jedne montuje się w pionie, inne w poziomie i nie zawsze są to konstrukcje 3-głośnikowe, np. Dali Fazon 5.1 gdzie centralny to taki klasyczny dwudrożny głośnik, który po prostu stawia/wiesza się na boku. I gra :)
          Pytanie jak zagra taki dedykowany na pozycję środkową, z głośnikami nie w jednej linii, postawiony w pionie. Czy zupełnie bez sensu doszukuję się jakiegoś problemu, a faktycznie go nie ma i będzie OK?

Zamieszczone przez charLeS Zobacz posta
          o 180'
          90
          Last edited by !markos; 01.04.2014, 19:10.

Skomentuj

Nie martwił bym się tym, że głosniki nie są w jednej lini. Akurat to jest z technicznego punktu widzenia dobre. A jak zachowa się taki glosnik jak go "postawisz" to zależy od samej kolumny. Znając jednak przyzwyczajenia "masowych" producentów nie martwił bym sie tym zbytnio. I tak wszystko jest robione na "jedno kopyto" :)

Tylko nie rozumiem do czego zamierzasz. Kupując 5 głośników centralnych i tak zapłacisz więcej niż za komplet kolumn 5.0. Chyba że rozmawiamy czysto teoretycznie?
            Last edited by charLeS; 01.04.2014, 19:32.

Skomentuj

Zmierzam do zakupu przynajmniej 3 głośników centralnych, a akurat w przypadku Tannoya Eyris C jest w takiej cenie, że gdybym miał więcej pokoi, to kupiłbym ich 10 i dokupił jeszcze jeden amplituner
              Teoria - owszem, ponieważ teraz to właściwie nie mam nic do grania, bo wszystko sprzedaję/sprzedałem i zastanawiam się gdzie iśc dalej

Skomentuj

Czaruję...
              X