Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

wybór projektu one way

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

wybór projektu one way

Witam,

od jakiegoś czasu obserwuję i czytam to forum. W końcu postanowiłem zrobić coś na próbę, co nie zaangażuje sporej ilości pieniędzy i pozwoli stwierdzić czy warto zabierać się za coś bardziej ambitnego np. swój podstawowy zestaw kolumn.

Założenie jest takie: One way, obudowa zamknięta (docelowo wspierane przez sub), niezbyt trudne od strony elektryczne, ponieważ na tem moment nie mam żadnej wiedzy o projektowaniu zwrotnic. No może poza tym, że to tutaj podstawa...

Obecnie na czym słuchać muzyki, więc jest to tak jak wcześniej pisałem przede wszystkim test potencjalnego hobby.

Trafiłem na coś takiego:

http://boxsim-db.de/kiste/

Czy "zwrotnica" z tego projektu jest sensowna?
    Zastanawiałem się jeszcze nam czymś na tanim monacorze np. spx-31M, ale nie znalazłem w sieci żadnego projektu.

Pozdrawiam
    Tomek.

Dayton RS100 :) (chyba ze za drogi)

Skomentuj

Myślałem o nim. Na test moich zdolnosci jednak za drogo. A jak zwrotka do tego frs8?

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
        Dayton RS100
        Takie dobre toto jest? Sam zaczynam sie zastanawiać na odejściem od klasycznych 2 albo 3 dróg na rzecz szerokopasmowy+ 8-10 calowy woofer

Skomentuj

Bo ja wiem czy to taki cymes? Zaoszczędzisz na tweeterku - wydasz na zwrotnicę, a góra i tak będzie problematyczna.

Skomentuj

Zamieszczone przez benek161 Zobacz posta
            Takie dobre toto jest? Sam zaczynam sie zastanawiać na odejściem od klasycznych 2 albo 3 dróg na rzecz szerokopasmowy+ 8-10 calowy woofer
            Za tą cenę hi-endu się nie spodziewaj, ten głośnik nie przebije 2way a już nie wspomnę o 3way.
            Gra bo gra, nawet spoko jak na głośnik za tą cenę, ale to nie hi-end.
            jedyną małą szerokopasmówkę którą chciał bym słuchać dłużej w domu, to jest Sonido SFR-145, który nie kosztuje 150zł, tylko niestety 180-220 EUR.

Skomentuj

Zamieszczone przez sciro Zobacz posta
              co nie zaangażuje sporej ilości pieniędzy i pozwoli stwierdzić czy warto zabierać się za coś bardziej ambitnego np. swój podstawowy zestaw kolumn
              Szukaj czegoś ze starych szerokopasmówek na Allegro, typu np. rft, phillips itp. Daj bez zwrotnicy i na początek za małą kasę stwierdzisz czy podoba Ci się to hobby, a z dźwięku będziesz zadowolony nawet bardziej niż z droższych nowych budżetowych serii. Ja celem wdrożenia syna w hobby ojca skleciłem z nim kolumny właśnie z rft za 29zł i gra to całkiem, całkiem. Czasem denerwuje ale ogólnie ok.

Skomentuj

Denerwuje i jest ok? Nie rozumiem.

Ja polecam bambusy od Tb i sonido
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                  Denerwuje i jest ok? Nie rozumiem.
                  Jest ok, bo w tej kwocie i założeniach co budowy (czytaj obudowa bez obliczeń, bez zwrotnicy, zrobiona prawie samodzielnie przez 4-latka ) można być zadowolonym. Czasem sam idę posłuchać czegoś z tych mikrusów jak salon mam zajęty. Przy okazji następnych konstrukcji zrobię pomiary, bo zdaje mi się, że te miejscami denerwujące górki/górkę można bez problemu wyrównać. Podsumowując jak dla autora tematu myślę, że w sam raz. Za głośniki dałem 29zł za 2 sztuki z przesyłką....
                  U znajomego słuchałem też jakichś starych szerokopasmowych phillipsów 13cm, które również kupił w śmiesznej cenie (ale przyzwoite w budowie). Chwilę wcześniej słuchaliśmy nowych szerokopasmowych fostexów (zdaje się 17cm ale dokładnie nie pamiętam) i dla mnie średnica byłą porównywalna a góra na plus dla phillipsów. Znajomy miał to dłużej w domu i stwierdził, że średnica tych starych phillipsów bardziej mu odpowiada. A ich efektywność była chyba wyższa od fostexów.

Skomentuj

Ze starymi glośnikami pomysł niezły. Przeglądałem kiedys allegro ale nie mogłem nawet znaleźć info czy dany glośnik to szerokopasmówka. Do tego stan jest zawsze zagadką. Niby parę zł, ale jak już wybiore co robić, to chciałbym się za to zabrać i skończyć a nie kupować kolejne, bo coś nie działało. Te dwa które podałem się nie nadaj? Jest coś jeszcze innego w podobnej cenie?

Skomentuj

Czaruję...
                    X