Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Niskotonowe 8'' do 200zł sztuka

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Niskotonowe 8'' do 200zł sztuka

Tak jak w temacie szukam dobrych niskotonowych które zagrają w 35L closed
    Będą zapewne nisko cięte, na 1 miejscu jakosc basu, punktowy, szybki ale i nisko schodzacy.
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
    na 1 miejscu jakosc basu, punktowy, szybki ale i nisko schodzacy.
    To powyżej i w dodatku do 200zł? A może jeszcze frytki do tego? Zejdź na ziemię koleżko.

Skomentuj

@Bumpalump - masz takie obudowy? (35l zamknięte?)

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
        miejscu jakosc basu, punktowy, szybki ale i nisko schodzacy.
        TIW 200 ale budrzet nie ten

- - - - - aktualizacja - - - - -

FW200 ale bez zejścia .
        To kupisz za 2 stówy .

Skomentuj

W 200 - i jeszcze zostanie :)

Skomentuj

No mam budy, w zasadzie to kolumna ma 2 komory, jedna 32L druga 38.

Mam oryginalne głosniki z tych kolumn i spelniaja moje warunki tylko jeden z czterech przy bardzo dużym wychyleniu wydaje takie odglosy jakby cewka wypadala ze szczeliny ale to wykluczam bo reszta glosników takich oznak nie daje. Co prawda dzieje sie to po odkręceniu wzmacniacza do 3/4 przy niskim basie, zwykle nie slucham tak muzyki ani nie bawie sie w bas testy ale odkrylem to przypadkowo i nie daje mi to spokoju.

Skomentuj

kup jednego 10 " będzie i ciśnienie i szybkość np u-dimension-jr-1004-v-2 na znanym portalu ... Wystarczy mu 20 L zamknięta

Idziesz mylnym tropem szukasz tanich głośników do istniejącej skrzynki zamiast wybrać głośnik i dorobić mu budkę taką w której zagra

Jeśli jeden z 4 głośników ma takie obiawy to cewka ociera albo jest odkształcona - może już była zaklepana na dnie magnesu albo raz wyskoczyła ze szczeliny . Szkoda na niego czasu
              Last edited by utopia; 02.04.2014, 20:03.

Skomentuj

Po prostu chce wykorzystac to co mam i uratowac te kolumny, dopiero co je zazwrotkowalem i przypadkowo bawiac sie aktywna korekcja pasma wycinajac wszystko powyzej 50hz uslyszalem ten dzwiek ;p

Skrzynki sa drewniane, 30kg sztuka, fornirowane w dobrym stanie
                jesli nie znajde dobrych glosników to trzeba bedzie sie pogodzic z tym defektem ktorego w codziennym uzytkowaniu i tak nie uslysze :)

edit: cewka nie ociera, odksztalcona tez nie jest, co prawda ogladalem ja przez dolny resor ale nic niepokojacego nie zauwazylem, klejony tez nie byl
                Last edited by Bumpalump; 02.04.2014, 20:09.

Skomentuj

No ale skoro jak piszesz głośnik się odzywa to znaczy że coś jest mechanicznie nie tak .
                  wielu rzeczy nie widać do czasu aż kompletnie nie rozklei się głośnika.

Nie tak dawno miałem u siebie głośnik z suba B&W który dziecko kilka razy wcisneło pleckami bo sie oparło .. Klient tez uważał że głosnik jest ok bo nic nie widać a po rozklejeniu wyszło iż cewka była zaklepana na płasko na końcu i przy ruchach w przód uderzała od spodu o nabiegunnik.

Skomentuj

Skoro słychać to dopiero na 3/4 "głośności" i przy odcięciu wyższych częstotliwości, to raczej bym się tym nie przejmował... a już na pewno nie wydawał pieniędzy na reanimacje tych kolumn.
                    Ja wiem że lubisz Sony, ale trochę kasy wtapiasz na coś co po prostu nie zagra lepiej.

Skomentuj

Jak "wycisnalem" od spodu membrane to cewka wychodzi ze szczeliny, nie jest zaklepana, nie ma nawet najmniejszego zagięcia
                      Podczas grania czy nawet przy sinusie 20Hz nie osiąga takiego wychylenia by wyszla ze szczeliny, jedyne co mnie zaniepokoilo w stosunku do 100% sprawnego glosniak to to ze cewka jest jakby milimetr wyzej osadzona w tym wadliwym egzemplarzu, glosnik nie byl nigdy klejony tego jestem pewny na 100%.

Marian, no lubie Sony :) Kolumny + zwrotnice wyszly lekko ponad 700zł do tej pory, lepszego brzmienia nie szukalem, kolumny kupilem bo uwazalem ze warto je miać i odbudowac zwrotnice (odbudowa na oryginalnych podzespolach i tak nie zagrala zbyt dobrze wiec przerobilem je)

Nie jest tak latwo sie nie przejmowac, mam taki charakter ze wszystko musi byc dopiete na ostatni guzik i 100% sprawne.
                      To już chyba choroba, zamiast sluchac muzyki ja slucham czy wszystko gra jak nalezy i nic niepokojacego nie dzieje sie ze sprzetem ;p

Skomentuj

A czy przyjąłeś wersję że ktoś z fabryki miał zwyczajnie zły dzień i spaprał robotę? Wpadki zdarzały się najlepszym .. Ja 3 x reklamowałem swoje Focale 5K013L zanim dostałem 4 dobrze grające. ... szkoda że już tylko w usa są dostępne głosniki

Skomentuj

Też możliwe, no nic Panowie, dzieki za pomoc za 200zl sztuka chyba faktycznie nic ciekawego nie kupie wiec zostawiam te które są, podczas normalnego odsluchu nigdy nie podam im takiej mocy przy której zaczna dziac sie te objawy bo predzej wysokotonówka poleci z dymem :)

Skomentuj

Beyma 8br40? Stary klasyk do closeta.

Skomentuj

Dalej mi te kolumny nie daja spokoju ;p
                              ale kurcze nie ma nic ciekawego co w przystepnej cenie zagra w takiej obudowie zamknietej

Skomentuj

To wstaw z tyłu port BR (oczywiście zakładając wymianę głośnika na inny)

Skomentuj

http://allegro.pl/niskotonowe-seas-p...180313387.html
                                  Kup te. Mam podobne głośniki i są rewelacyjne

Skomentuj

Potrzebuje 4 sztuki i w cenie najlepiej ok 800zł za wszystkie

Dziś podałem im jeszcze więcej mocy, i w zasadzie ocierają 3 sztuki, tylko każdy z nich od innego poziomu mocy, głośniki obejrzałem jeszcze raz, karkas cewki jest prosty, nie jest zaklepany, cewka nie jest spuichnięta, zwoje nie zsuneły się...a czwarty glosnik predzej uderzyl cewka o magnes niz otarl o niego cewka...czyli co pan czesio w ITT tak klepal glosniki ze wychodzil kazdy inny? ;p

takie ocieranie predzej czy pozniej zetrze emalie ze zwojów a później sam drut sie przetrze a ja nie mam zamiaru podczas sluchania muzyki lezec pod kolumna i sluchac czy juz ociera czy moze jeszcze nie :)
                                    Last edited by Bumpalump; 24.04.2014, 16:10.

Skomentuj

A powiedz robaszku ile te ITT mają lat bo to leciwa firma...
                                      Pamiętam że jak dostałem do naprawy jakieś 12" od ITT to dolny resor był jak szmata i cały napęd głośnika się zwiesił .
                                      Zostały rozebrane i eksperymentalnie dostały inne resory dolny i górny . Dopiero po tym zabiegu chodziły ok

To nie były 12" a 10"+ tak coś około 27-29 cm średnicy
                                      Last edited by utopia; 24.04.2014, 21:37.

Skomentuj

Kolumny sa z 91.

Jesli to bylaby kwestia wyrobionych zawieszen to wszystkie glosniki by ocieraly po przekroczeniu pewnego poziomu wychylenia, a ten czwarty tak jak pisalem predzej uderzyl cewka o magnes niz otarl nia.

Juz bym byl w stanie zaakceptowac ze cos tam ociera chociaz jak juz pisalem podczas sluchania muzyki w pelnym pasmie nic nie slychac, ale pozostaje jeszcze kwestia tego ze jesli cos ociera to sie w koncu wytrze, w pracy wycieraja sie walki napedowe srednicy 80mm z utwardzanej stali a tu mamy do czynienia z karkasem z aluminium ponizej 1mm...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X