Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

3 drogi niedokończona konstrukcja

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

3 drogi niedokończona konstrukcja

Witam wszystkich.
    Kilka lat temu rozpocząłem budowę kolumn trzy drożnych, ale skończyło się na zbudowaniu skrzynek, zakupie zwrotnic, i BR.
    Zabrakło głośników i czasu.
    Projekt planowany był w oparciu o głośniki Tesli , ale jak wiadomo nie można go zrealizować (brak głośników tej firmy)
    Postanowiłem wykorzystać skrzynki z załączonych obrazków i zaopatrzyć je w głośniki STX i wybór padł na zestaw na jedną kolumnę 2x gdn-22-140-8-scx; gdm-14-150-8-scx; gdwk-10-250-8-awx.
    Konstrukcja kolumn MDF 18 mm (front 36 mm) wymiary wewnętrzne 126 x 22 x 295. BR który posiadam to 4 szt 50 x 95. Zwrotnice tak jak na załączonych obrazkach 3D 12/12/12/12 dB do których nie posiadam dokumentacji .
    Bardzo proszę o porady, czy zwrotnice i BR nadadzą się do w/w zastawu głośników, czy zamówić inne, a jak inne to gdzie i jakie. Kolejna niewiadoma to miejsce BR.
    Wszelkie porady w rozsądnych cenach będą mile widziane.

Nie na temat...
    Piękna zwrotnica :thumbup: Do kalendarza!!
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

- zwrotnice do bani - nie ma zwrotnic uniwersalnych pod każdy zestaw się projektuje na podstawie pomiarów
      - za duża efektywność na basie nie uda się tego zgrać .

Skomentuj

To że do bani to podejrzewałem, bo była robiona pod inne głośniki. To że uniwersalnych nie ma też wiem. To że można zamówić pod konkretny zestaw i dać kolumny do zestrojenia jest mi wiadome. Również nie jest mi obce że taka zabawa kosztuje, więc szukam rozwiązania w rozsądnej cenie.
        Gdzie zamówić zwrotnice, bo jak zamawiałem kilka lat temu to nie było większego wyboru.

Skomentuj

masz już te głośniki rozumiem ?

Skomentuj

Nie mam czekam na porady.

Skomentuj

W rozsądnych cenach znalazłem tylko właściwie dwa głośniki średniotonowe, które nadawałyby sie do Twojej koncepcji:
              M.STX.6,5.1,5.200.8.F.S.MC.X
              Visaton szerokopasmowy BG17.
              Wysoka efektywność sekcji basowej opartej na dwóch GDN22SCX połączonych równolegle ogranicza pole manewru. Wymusza ona zastosowanie mocno tłumiącego filtra o niskiej częstotliwości by tą efektywność ograniczyć, a to wymusza użycie głośników średniotonowych zdolnych do niskiego podziału i mających dużą efektywność. Zrobiłem symulację podobnego układu, który obrazuje te problemy efektywnościowe.

W Twoim przypadku można rozważyć opcję użycia innych głośników basowych 4 omowych, łączonych szeregowo, co pozwoli wyeliminować problem z doborem średniotonowca i kopułki pod względem efektywności, a w każdym razie zwiększyć pole manewru lub użycie jednego GDNa jako membrany biernej tłumionej rezystorem lub typowej membrany biernej obciążanej masą ciężarków.

Skomentuj

Takie było początkowe założenie, 2 x niskotonowe 4 Ohm, ale to było około 10 lat temu.
                Obecnie nie wiem jaki zestaw głośników użyć, by nie było problemu z zaprojektowaniem zwrotnicy, która by w miarę poprawnie współdziałała.
                Wolał bym pozostać przy wykonanych skrzynkach i do nich dobrać głośniki.

Skomentuj

Na przykład taka membrana bierna:
                  http://stx.pl/gdn-30-500-4-ap.html

A z drugiej strony nie prościej by było dorobić nowy front do obecnych skrzynek? Mógłbyś wymienić obecny, albo prościej przykleić nowy na stary.
                  Last edited by mobias; 08.04.2014, 10:33.

Skomentuj

Zamieszczone przez kalisz1 Zobacz posta
                    Nie mam czekam na porady.
                    Nowy front .
                    jeden bas .
                    wavecor 30mm na górę zamiast AWX .

Zwrotnica do tego zestawienie się robi i będzie na forum :
                    gdn-22-140-8-scx + gdm-14-150-8-scx + tw030wa07

Skomentuj

Raven a masz nowe wersje tych głośników?

Skomentuj

Obudowa i przednia ścianka jest do przeprojektowania. Nie masz osobnej komory na średniotonowy i odległości między głośnikami są za duże.

Skomentuj

Osobna komora na średnio tonowy jest do zrobienia, a zbędny otwór można zaślepić.
                          Jakie odległości między głośnikami podanymi przez raven1985 przyjąć za prawidłowe i co zrobić z litrażem, bo jak oddzielę nisko tonowy od pozostałych to zostaje mi 52l.

Skomentuj

Ten głośnik STX-a powinien miec 35-30 litrów.

Skomentuj

Zamieszczone przez mobias Zobacz posta
                              Raven a masz nowe wersje tych głośników?
                              No raczej

Zamieszczone przez kalisz1 Zobacz posta
                              Jakie odległości między głośnikami podanymi przez raven1985 przyjąć za prawidłowe i co zrobić z litrażem, bo jak oddzielę nisko tonowy od pozostałych to zostaje mi 52l.
                              Czekaj cierpliwie aż pojawi się projekt :)

Skomentuj

Chyba poczekam na nowy projekt. Sklecenie nowych skrzynek to dzień pracy i niewielki koszt. Więcej pracy pochłonęły by przeróbki.

Skomentuj

Czaruję...
                                X