czy zwrotnica Canton X0 3.20 typ 5217 bedzie pasowala do subwoofera power bass ps10
Witam.Posiadam zwrotice 3 way canton. Czy polaczenie tej zwrotnicy z subwooferem nie popsuje calej charakterystyki ktora zastosowalem do tego glosnika w programie Winisd. Czy powienien robic od nowa zwrotnice. A moze wystarczy wymienic kondensator i cewke w plytce. Czy moze zastosowac zwrotnice pasywna. Co zrobic aby bylo dobrze.
Juz mowie. Posiadam zwrotnice 3 drozna i chcialbym ja podlaczyc pod wyjscie na woofer ktory byl wczesniej podlaczony glosnik Cantona (woofer). Wysokie i srednie tony zostawilbym wolne . Jezeli podlacze pod ta koncowe swoj glosnik(Power bass) to czy nie popsuje charakterystyki ustawien ktore robilem w Winisd( czyli obudowa br). Podejrzewal ze tak ale czy jest mozliwosc taka by wymienic ewentualnie filtry i cewke z tej zwrotnicy. Mam nadzieje ze teraz to lepiej wytlumaczylem.
Ps bedzie podlaczone to pod domowy wzmacniacz ktory nie ma wyjscia subwoofer
Posiadam zwrotnice 3 drozna i chcialbym ja podlaczyc pod wyjscie na woofer ktory byl wczesniej podlaczony glosnik Cantona (woofer). Wysokie i srednie tony zostawilbym wolne
Możesz użyć wyjścia na głośnik basowy w tej zwrotnicy, ale cięcie jakie tam jest zastosowane będzie za wysokie i zamiast grać basem będzie "buczeć".
Raczej tak, bo cewka w zwrotnicy wplynie na dobroc glosnika i zmieni jego parametry. Powinno sie to przed symulacja uwzglednic. Nie ma tego problemu jesli stosuje sie filtr aktywny.
Co do samego polaczenia, to mozna to zrobic ale nie ma sensu, bo filtracja bedzie za slaba. Trzeba poszukac panel aktywny.
W zaleznosci od glosnikow roznice moga byc rozne. Trzeba to uwzglednic wczesniej, poniewaz samym strojeniem nie zrobisz wszystkiego, jak sie okaze, ze obudowa jest za mala po zmianie dobroci przez cewke filtra dolnoprzepustowego. Jakie to moga byc roznice, to sam mozesz przeanalizowac w symulacji.
Jakoś nikt na forum (przynajmniej ja nie widziałem) nie pytał się: "a jaką dasz cewkę na bas?", usera który pytał się jaki litraż do głośnika X.
Dlaczego więc nagle jest to takie ważne? (i to w takim kiepskim przypadku)
Dlaczego więc nagle jest to takie ważne? (i to w takim kiepskim przypadku)
Wlasnie przy tak kiepskich przypadkach jest to wazne, bo zazwyczaj takie liche zwrotnice maja spora rezystancje filtra dolnoprzepustowego, co bezposrednio wplywa na parametry glosnika w obudowie.
Jeśli budujemy kolumny za tysiąc czy dwa to my ślimy o takich sprawach, jednak przy głośniku za 50zł czy ikle tam nie ma to moim zdaniem znaczenia, a różnice i tak są małe.
Przykladowo dla cewki o rezystancji 1ohm 0,39*(6,4+1)/6,4 = QTS 0,43
a dla cewki o rezystancji 0,5ohm 0,39*(6,4+0,5)/6,4 = QTS 0,42
oraz dla cewki o rezystancji 0,3ohm 0,39*(6,4+0,3)/6,4 = QTS 0,41
Bardziej martwił bym się skutecznością filtracji niż wplywem rezystcnaji cewki na dobroc.
Skomentuj