Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny głośnikowe do 300-350 zł

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny głośnikowe do 300-350 zł

Witam, potrzebuję monitorów do ok. 300-350 zł (włącznie z materiałami do ich budowy). Podejrzewam ze w tej cenie najlepszym rozwiązaniem będą STXy gdn-14-100-scx i T.STX.4.1.200.8.F.P.PC. Czy ta konfiguracja będzie okej do laptopa? Jaką zwrotnicę należałoby "złożyć" do takich kolumn?

Nie lepiej kupić gotowe? http://www.stx.pl/stx-f-110-n-kolor-redwood.html

Skomentuj

To lepsza konfiguracja niż HandMade do 350-400zł ? Bo myślę że do 400 zł jestem w stanie zapłacić za "składniki" na kolumnę.

Skomentuj

Jeśli masz ochoté coś zrobić samemu to poszukaj w gotowych kontrukcjach. Skrzynkę można szybko posklejać ale trzeba jeszcże czymś polakierować, okleić itp.

Skomentuj

Właśnie chciałbym zrobić samemu :) Myślę że mam już jakieś wyrobione "zdolności manualne" i powinienem sobie poradzić bez problemu. Znalazłem własnie komplet który mi się spodobał:
          http://diyaudio.pl/showthread.php/14...-i-GDWK-10-200

Chciałem zapytać jakie zmiany zajdą jeżeli użyję zamiast PJ-ów, PC? Jaką zrobić zwrotnicę do takiego kompletu

EDIT:

Ta jest dobra ?
          http://www.fratu.pl/irek/files/stx14...10-200-8pj.GIF
          Last edited by pixa97; 11.04.2014, 23:32.

Skomentuj

W tej cenie naprawde polecam kupic gotowe, a jesli juz koniecznie chcesz zrobic samemu to przynajmniej dozbieraj do ok 500zl na same przetworniki
            Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

I jaki komplet wtedy polecałbyś złożyć?

A poza tym, dzięki za wszystkie odpowiedzi.

Skomentuj

chlop chce wydac 300-400pln a tutaj juz propozycja 500 na przetworniki do tego 150 na zwrotki i conajmniej 150 na budy i juz wychodzi 800 czyli dwukrotny budzet... do 300-400pln poszukaj uzywanych DIY w tej cenie kupisz scx+PJ lub cos na arnach... same najtansze budzetowe zwrotki to 50/szt plus budy min 50/szt i zostaja grosze na przetworniki. Nic nie wymyslisz w tej cenie. Ewentualnie jednodrozne na TB jesli maja byc bliskiego pola do lapa

Skomentuj

Za okolo 400zl daloby sie zlozyc monitorki na gdn 14 100 scx i alu tweeterze stx. Same przetworniki to 230zl. Mysle, ze to juz by gralo na dobrym poziomie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Za okolo 400zl daloby sie zlozyc monitorki na gdn 14 100 scx i alu tweeterze stx. Same przetworniki to 230zl. Mysle, ze to juz by gralo na dobrym poziomie.
                    Znajdę zwrotnice do takich przetworników? Jaka powinna być pojemność jednej takiej kolumny?

Skomentuj

Raczej nie znajdziesz, wszystko trzeba projektowac od nowa.

Skomentuj

Na tablicy sa za 220 GDN-14-100-SCX i pj
                        http://tablica.pl/oferta/kolumny-diy...tml#266477a1b2

Skomentuj

Może coś takiego http://allegro.pl/tonsil-gdwk-11100-...137271805.html ,myśle ze warto,ciekawe tylko co za zwrotka tam siedzi.

Skomentuj

Dzięki za pomoc. Mam jeszcze jedno pytanie, istnieje jeszcze możliwość kupna GDWK10-200-8PJ ?
                            Last edited by pixa97; 12.04.2014, 10:31.

Skomentuj

Sa jakieś gotowe zwrotki do kupienia:
                              http://zap-audio.pl/sklep/index.php?...roducts_id=933
                              A tu projekt kolumn:
                              http://diyaudio.pl/showthread.php/23...-quot-by-etaks
                              Last edited by cinek_123; 12.04.2014, 11:48.

Skomentuj

jak chcesz to za 350 zł mam na sell Arcusy Lotusy - bardzo dobre monitory na Vifach a nie jakichś tam STX-ach ....

Monitory mają zmienione kondensatory elektrolityczne na foliowe
                                Last edited by Szakal; 12.04.2014, 14:08.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Zamieszczone przez Szakal Zobacz posta
                                  a nie jakichś tam STX-ach ....
                                  Rownie dobrze mozna napisac ze na starych rupciach vify wzgledem nowych stx. Chodzi mi tylko o to ze Twoja wypowiedz odebralem jak wyszydzenie marki STX...

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                                    jak chcesz to za 350 zł mam na sell Arcusy Lotusy - bardzo dobre monitory na Vifach a nie jakichś tam STX-ach ....

Monitory mają zmienione kondensatory elektrolityczne na foliowe
                                    Suuuper, a jakie masz? Dwie lewe czy dwie prawe? :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                                      Nie na temat...

Rownie dobrze mozna napisac ze na starych rupciach vify wzgledem nowych stx. Chodzi mi tylko o to ze Twoja wypowiedz odebralem jak wyszydzenie marki STX...

tak to szydzenie z marki STX
                                      pierwsze lepsza nawet stara vifa jest dużo lepsza od budżetowego stx-a z blaszki na konserwy....

ot takie moje zdanie

Skomentuj

Witam, podepnę się pod temat kolumn za 300-350 zł. Interesowałyby mnie takie podłogówki do ok. 700 zł za parę. Konkretnie szukam kogoś kto mógłby porównać Jamo S426, Taga TAV-506 v. 2 i STX F-200 n. Akurat te trzy bo maja zbliżone ceny i są wąskie (do 19 cm). Miałyby grać jako fronty z ONKYO TX-NR525. Wybór jakich byłby rozsądny? Jakie są różnice. Słuchałem Jamo s426 - grają poprawnie jak dla mnie. Czy pozostałe zagrają lepiej?

Skomentuj

Czaruję...