Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobór przetworników kolumn 3 drożnych.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Dobór przetworników kolumn 3 drożnych.

Witam. Od jakiegoś czasu męczy mnie temat nowych głośników 3 drożnych. Mają zastąpić 3 way STX. Mam jednego TIW200XS, którego chciałbym wykorzystać. Wiadomo dokupię drugiego. Trochę bawiłem się tym głośnikiem i wiem, że bas z niego będzie mi odpowiadał. Myślałem nad obudową około 30 litrów i strojeniu w okolicy 30Hz. Mam natomiast problem co dać na średnie tony i wysokie. Budżet pomijając zakup drugiego TIW200XS jakieś 600pln na przetworniki. Nie spieszy mi się absolutnie z tym projektem, chciałbym, żeby to dobrze grało w stereo bez pomocy subwoofera i schodziło nisko co powinien TIW zapewnić. Co do średnich i wysokich tonów to powiem szczerze, że 3 way stx mi pasuje. Myślałem może nad czymś z wyższej półki STX (tu pewnie niektórzy wybuchną śmiechem), przeszły mi też przez myśl wysokotonówki Visatona SC10N, są teraz w promocji, może jakaś wstęga? Czego słucham raczej wszystkiego co mi w ucho wpada, ostatnio mam słabość do dubstep. Proszę o radę. Pozdrawiam i dziękuję.

SC10N sobie odpusc, moze jakis w130s + Visaton DSM 25 FFL?

komplet takich przetworników to akurat ok 600zł kopułka jest świetna do wszystkiego.
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Patrzyłem wczoraj na jeden i drugi głośnik. Zamówiłem sobie drugiego Tiw-a, na Zająca jak to się mówi w okresie, który aktualnie jest. Resztę przetworników zamówię jak otynkuje dom. Może do tego czasu coś jeszcze się urodzi. Mam pytanko. Czy objętość obudowy pod średniotonowy głośnik symuluje się podobnie jak pod niskotonowy, czyli np WinIsd ? Pozdrawiam.

Skomentuj

Nie na temat...
        Kolejna zniechęcająca wypowiedz na temat sc10n, którego słucham prawie codziennie od 7 lat. Nachodzi mnie coraz większa ochota na zmiany od tego czytania...

Skomentuj

A z czym go porownywales, ze tak Cie raza takie wypowiedzi:-)?? Moze po prostu nie slyszales przyzwoitej wysokotonowki:-)

Skomentuj

Nie razą mnie, wręcz przeciwnie. Ciesze się ze jeszcze tyle mam do odkrycia, bo słyszałem niewiele. Sam jestem z niego średnio zadowolony. Mam porównanie do vify dx25 którą też miałem u siebie przez kilka miesięcy w pożyczonych kolumnach i to było najlepsze co słyszałem do tej pory, a było wyraznie lepsze od tego sc10n. A tu znowu piszą że dx25 to nic specjalnego. Niech żyje DIY!:cool:

Skomentuj

Z jakimi głośnikami gra ten Visaton?

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                On był zawsze subwooferem. Uzupełniał niskie pasmo w zestawie stereo STX GDN17-140-8SCX + GDWK10-200-8PJ. Napisze może co ja w życiu słyszałem. Zaczynałem od Tonsil Fenix 2 :), bez komentarza. Sprzedałem je i zrobiłem przetrwaniowo zestaw STX GDN17-140-8SCX + GDWK10-200-8PJ w 15 litrach. Fajnie one grały. Słyszałem potem JBL E80 z tytanową kopułką one chyba są i ich brzmienie mi bardzo odpowiadało, podobnie też tańszy zestaw JBL Balboa. Potem zacząłem budowę domu i jakoś tak postanowiłem zrobić 3 way stx jakoż, że byłem zadowolony z monitorów zrobionych wcześniej i zostało trochę płyty wiórowej. Dorobiłem potem resztę zestawu 5.1 centralny na PJ i dwóch GDN 17-140-8SCX, jeden jako membrana bierna i dwa surroundy na GDN14 i PJ STX. Subwoofer to Tonsil GDN30/120/1 w 55 litrach. TIW poszedł w odstawkę i tak już rok się kurzy bo z 3way stx nie dawał rady. Z racji, że warsztat wyposażyłem w parę fajnych narzędzi np frezarka i budżet już trochę lepszy to pomyślałem żeby zrobić taki naprawdę fajny zestaw stereo 3 way właśnie z Tiwem jako niskie tony. Może pomyślicie sobie o mnie źle ale żeby zobrazować jakie brzmienie mi odpowiada, to takie trochę dresiarskie, jak to się mówi basik musi kopać i cyknąć też :) Jak pisałem tytanowe kopułki mi odpowiadają. Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Skomentuj

Pytalem uzytkownika dzwoniec ;p
                  Do wszelkiej elektroniki taki zestaw glosników jaki podalem bedzie wysmienity, a jak keidys poszerzysz gusta muzyczne to rowniez sie sprawdzi, na tym DSM juz duzo slychac :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
                    Z dwoma arn226-05/4 + arp150

Skomentuj

Te Tesle zasluguja na lepsza wysokotonówke, moj DSM 25 FFL pracuje z 2x Arn 165/61/8

Skomentuj

Na razie to zostawiam, w tych kolumnach można byłoby poprawić niemal wszystko a najabrdziej te zwrotnice z kalkulatora

Skomentuj

Czaruję...
                        X