Witam. Od jakiegoś czasu męczy mnie temat nowych głośników 3 drożnych. Mają zastąpić 3 way STX. Mam jednego TIW200XS, którego chciałbym wykorzystać. Wiadomo dokupię drugiego. Trochę bawiłem się tym głośnikiem i wiem, że bas z niego będzie mi odpowiadał. Myślałem nad obudową około 30 litrów i strojeniu w okolicy 30Hz. Mam natomiast problem co dać na średnie tony i wysokie. Budżet pomijając zakup drugiego TIW200XS jakieś 600pln na przetworniki. Nie spieszy mi się absolutnie z tym projektem, chciałbym, żeby to dobrze grało w stereo bez pomocy subwoofera i schodziło nisko co powinien TIW zapewnić. Co do średnich i wysokich tonów to powiem szczerze, że 3 way stx mi pasuje. Myślałem może nad czymś z wyższej półki STX (tu pewnie niektórzy wybuchną śmiechem), przeszły mi też przez myśl wysokotonówki Visatona SC10N, są teraz w promocji, może jakaś wstęga? Czego słucham raczej wszystkiego co mi w ucho wpada, ostatnio mam słabość do dubstep. Proszę o radę. Pozdrawiam i dziękuję.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Dobór przetworników kolumn 3 drożnych.
Collapse
X
-
Patrzyłem wczoraj na jeden i drugi głośnik. Zamówiłem sobie drugiego Tiw-a, na Zająca jak to się mówi w okresie, który aktualnie jest. Resztę przetworników zamówię jak otynkuje dom. Może do tego czasu coś jeszcze się urodzi. Mam pytanko. Czy objętość obudowy pod średniotonowy głośnik symuluje się podobnie jak pod niskotonowy, czyli np WinIsd ? Pozdrawiam.
Skomentuj
-
Nie razą mnie, wręcz przeciwnie. Ciesze się ze jeszcze tyle mam do odkrycia, bo słyszałem niewiele. Sam jestem z niego średnio zadowolony. Mam porównanie do vify dx25 którą też miałem u siebie przez kilka miesięcy w pożyczonych kolumnach i to było najlepsze co słyszałem do tej pory, a było wyraznie lepsze od tego sc10n. A tu znowu piszą że dx25 to nic specjalnego. Niech żyje DIY!:cool:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postaZ jakimi głośnikami gra ten Visaton?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz postaZ jakimi głośnikami gra ten Visaton?
Skomentuj
Skomentuj