Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Tonsil subbas 250a - kilka pytań.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Tonsil subbas 250a - kilka pytań.

Witam, przeglądając allegro natknąłem się na ten oto panel, czytając parametry byłem z lekka zdziwiony, ponieważ producent podaje 250W mocy RMS przy 8ohm co jak na tę cenę wydaje się być nierealne. I tu nasuwa się pytanie, czy ktoś jest w stanie określić czego tak naprawdę można spodziewać się po tym panelu? Warto brać, czy szukać dalej?

http://allegro.pl/wzmacniacz-panel-s...161791122.html

W akucji jest napisane, ze panel jest na kosciach TDA, ile mozna z nich wycisnac, to mozesz sprawdzic w dataszitach.

Skomentuj

Z tego panelu masz ~140W 8r, tylko wątpliwa może być jakość wykonania, dlatego lepiej Irkowy panel zrobić/zlecić

Skomentuj

Tonsil to raczej porządna firma, więc jakość wykonania nie musi być wcale taka zła, napiszę do nich maila żeby podali konkretną specyfikację. Za panel Irka musiałbym zapłacić 2x więcej, a szukam czegoś taniego.

Sprawdziłem w dataszitach, że z jednego tda7294 można wycisnąć 70W, więc rzeczywiście sporo naciągana moc. Chociaż 140W 8r powinno wystarczyć dla SW.STX.8.1,5.250.8? Co o tym myślicie?
        Last edited by tomszak; 22.04.2014, 11:24.

Skomentuj

Zmostkowane TDA7924 może ci dać 150W/4Ohmy więc i tak popłynęli z tą deklarowaną mocą 250W. Nie ma takiej możliwości by mostek TDA tyle z siebie potrafił oddać.

140W/8ohm może być ok dla AWXa 8".

Skomentuj

Panel dotarł i mam pewien problem, może się to dla was wydawać banalne, ale serio pierwszy raz spotykam się z takim wejściem na głośnik. W kostce nie ma żadnych śrubek i kabel ciężko będzie tam upchać. Być może potrzebne są jakieś specjalne końcówki do kabla? Zamieszczam zdjęcie.
            http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...5254d045e.html

Skomentuj

To jest kostka zaciskowa, przewody faktycznie przyjmuje cienkie ale to zaden problem, spawac tym nie bedziesz.

Skomentuj

Rozumiem, tylko że po wciśnięciu tych zacisków nic się nie dzieje tzn, otwór na kabel nie powiększa się, ani nie zmniejsza. Chyba wiecie o co chodzi?

Skomentuj

Na gorze powinno byc miejsce na taka "wpinke"

Skomentuj

Niestety inaczej to wygląda.

Skomentuj

Witam. Miałem podobny problem z podłączeniem kabli głośnikowych - nawet cienki kabel nie chciał wejść w otwór złącza. Wypiąłem złącze z radiatora i podłączyłem z drugiej strony obok kabli idących od płytki wzmacniacza. Przy okazji chciałem zapytać, czy działa Wam wejście "low"? Dwa razy reklamowałem ten panel w sklepie i podczas rozmowy telefonicznej uzyskałem odpowiedź, aby podłączyć wyjście subwoofera w amplitunerze z wejściem high w panelu. Niestety aby cokolwiek usłyszeć muszę ustawić wzmocnienie na full.

Skomentuj

Nie strasz mnie, ja jeszcze go nie podłączałem bo nie mam głośnika. A ty jaki garnek tym napędzasz? Czyli rozumiem, że po prostu podłączyłeś glosnik bezpośrednio pod kable wychodzące z panelu?
                        Last edited by tomszak; 02.05.2014, 16:55.

Skomentuj

Tymczasowo wymienili mi w sklepie panel na subbas 160A. Napędzam nim Tonsila GDN 30/120/1 w obudowie zamkniętej. Głośnik podłącz do tego białego złącza, tylko z drugiej strony. Złącze jest podwójne tj. obok tego istniejącego kabelka głośnikowego jest miejsce na kabelek z głośnika.

Skomentuj

A jak długo miałeś ten panel? Ja też będę musiał tam zadzwonić bo otrzymałem instrukcję od panelu 160a.... Czyli mówisz, że problem jest tylko ze złączem low? niestety nie mam go na czym przetestować :C

Skomentuj

Miałem dwa egzemplarze po jeden dzień ale im się skończyły, dlatego do przyszłego tygodnia będę miał ten 160A. Bez głośnika też powinno dać się sprawdzić wejście. Jeżeli podłączysz sam sygnał, to panel będąc w trybie auto, powinien przejść z standby na on.

Skomentuj

no tak, ale mówiłeś, że z panelu jest słaby sygnał i żeby cokolwiek usłyszeć musisz dać na full. A może to wina kabla? Musiałbym mieć jakiś głośnik żeby go sprawdzić.

Skomentuj

Kable są dobre, bo na tym słabszym panelu 160A przy ustawieniu na max robi się już trzęsienie ziemi. A jeśli podłączysz sygnał na line low, to dioda zmienia kolor na zielony (przełącznik power na auto) ?

Skomentuj

Kurde to teraz mnie zmartwiłeś, bo rzekomo ten panel powinien oddawać 150W 8r, a skoro mówisz ze 160a jest mocniejszy to znaczy, że 250a mają wady fabryczne...

Skomentuj

W najbliższy wtorek planuję udać się do sklepu gdzie kupowałem panel i mam nadzieję, że będę mógł porównać oba modele. Ten 160 który mam obecnie też jest jakiś dziwny. Przez pierwsze 5 minut od włączenia jest ok, następnie przestaje działać automatyka i dodatkowo zaczyna być słyszalne 50 Hz (niby nie głośno, ale gdy w domu np. wieczorem jest cisza, to jest to uciążliwe).

Skomentuj

Niestety ja nie mam takiej możliwości bo zamawiałem przez allegro. Mam nadzieję, że u mnie będzie wszystko ok...

Skomentuj

Czaruję...
                                        X