Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SW.STX.8.1,5.250.8 czy GDN 30/120?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SW.STX.8.1,5.250.8 czy GDN 30/120?

Witam, zakupiłem panel tonsil subbas 250a (2x tda7294) i teraz pozostała kwestia doboru głośnika, nie będę się rozwlekał. Pomieszczenie ok 20-22m2. Czego oczekuję? Słucham głównie dnb, dubstep'u, więc co za tym idzie potrzebuję w miarę niskiego zejścia, ale czasem jakiś mocniejszy wykop też by się przydał. (sporadycznie jakieś filmy) Gdzieś natknąłem się na wypowiedź Pawła S., że STX schodzi bardzo nisko, ale za to brak mu wykopu, z kolei GDN ma podobno problemy z zejściem, ale zapewne byłby głośniejszy. Liczę, że pomożecie !

PS: piszę w imieniu kolegi, który zlecił mi wykonanie suba :)

30/120 nie ma jakiegos mega wykopu, ale fakt jest glosniejszy od STX.

Ten panel to moze byc malo dla STX
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Dla Tonsila też mało mocy, ale i tak nawet na tym zagra potężnie. Stx jak ma sobie plumkać, a gdn jak trzeba przywalić porządniej. Możesz też zastosować Kobalta 30/60/3 który z informacji przekazanych mi przez Tonsil przewyższa kameleona jeśli chodzi o uderzenie jak i zejście. I do tego ten wzmacniacz co masz by go świetnie napędził.
      Last edited by elvis18; 23.04.2014, 15:20.

Skomentuj

Jak masz miejsce na dużo większą obudowę to nie ma co się zastanawiać. Tonsil będzie lepszym wyborem.

Skomentuj

nie ma podanego vas i qts do tego kobalta, nie ma też charakterystyk... dziwne... a głośnik za ponad 300zł, dla mnie to jaja :-)

Skomentuj

No w sumie trzymanie pralki w domu to też niezbyt wygodne i martwie się trochę czy nie będzie ten sub za duży do tego pokoju bo sam u siebie miałem kiedyś 32-300-8sc w podobnym pomeiszczeniu i było średnio. A może coś innego 10" do 200zł? Jak nie padnie żadna propozycja to biore gdna. Kupić bez obaw używkę czy lepiej nowy? Bo mam okazje za 150zł kupić na 2 letniej gwarancji jeszcze.
            Last edited by tomszak; 23.04.2014, 17:28.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomszak Zobacz posta
              Czego oczekuję? Słucham głównie dnb, dubstep'u, więc co za tym idzie potrzebuję w miarę niskiego zejścia, ale czasem jakiś mocniejszy wykop też by się przydał.
              To wybrałeś głośnik, który nie spełni twoich oczekiwań. Zdajesz sobie sprawę jak dużo jest basu poniżej 30Hz w dubstepie? Ma to swój uroik nie powiem, posłuchac dobrze połączonego "bitu" z dobrym basem i jakimś ciekawie wkomponowanym wokalem ale aby to było imponujące, trzeba mieć suba lub kolumny potrafiące głośno zagrać zakres 20-30Hz. Ten AWX 8 cali tego nie potrafi i nie będzie potrafił w jakąkolwiek budę go nie wsadzisz. Większe szanse miałbyś w wersją 25 centymetrową, która po włożeniu do większej niż rekomendowana budy może zagrać 25-30Hz.
              Last edited by gooralesko; 23.04.2014, 18:11.

Skomentuj

A jakie kolega wgl ma kolumny, moze prosciej zmienic kiepskie kolumny niz dorabiac sredni subwoofer do kiepskich kolumn.

Skomentuj

Tak tylko, że wersja 25cm jest po pierwsze droższa, a po drugie wymaga elektrowni do zasilenia, po trzecie panel już zakupiony. Kolumny altusy 65 po regeneracji :P Na razie nie ma mowy o zmianie. A może coś z car audio? http://www.stx.pl/sw-stx-10-2-400-2x4-f-s-pp.html Z tym, że to też potrzebuje sporej mocy.

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                    nie ma podanego vas i qts do tego kobalta, nie ma też charakterystyk... dziwne... a głośnik za ponad 300zł, dla mnie to jaja :-)
                    Parametry Gdn 30/60/3 Kobalt podane przez Tonsil

Impedancja 8ohm
                    Rezystancja cewki 6,4ohm
                    Efektywność 93db
                    Fs 22hz
                    Bl 16Tm
                    sd 0,05m2
                    mms 0,048kg
                    cms 98x10-5m/n
                    vas 0,28m3
                    qms 2,11
                    qes 0,28
                    qts 0,23

Nie mylić 30/60/3 z 30/60 też kobaltowym, bo 30/60 to całkiem inny głośnik z fs~50hz
                    Last edited by elvis18; 23.04.2014, 19:19.

Skomentuj

Zamieszczone przez elvis18 Zobacz posta
                      Parametry Gdn 30/60/3 Kobalt podane przez Tonsil

Impedancja 8ohm
                      Rezystancja cewki 6,4ohm
                      Efektywność 93db
                      Fs 22hz
                      Bl 16Tm
                      sd 0,05m2
                      mms 0,048kg
                      cms 98x10-5m/n
                      vas 0,28m3
                      qms 2,11
                      qes 0,28
                      qts 0,23

Nie mylić 30/60/3 z 30/60 też kobaltowym, bo 30/60 to całkiem inny głośnik z fs~50hz
                      Na stronie sklep Tonsil podają inne fs....

Skomentuj

Na tamte nawet nie patrz. To są zmierzone parametry głośników z nowej produkcji.

Skomentuj

Jakos do mnie ten kobalt nie przemawia,a szczegolnie cena mnie przeraza . To jak panowie macie propozycje jakichs innych przetwornikow czy brac gdna 30/120?

Skomentuj

Panowie a co myślicie o tym? http://www.stx.pl/w-stx-10-2-400-8-f-s-mc.html Rozmawiałem z kumplem i mówił, że jeśli chodzi o gdna 30/120 to niestety ale za duża obudowa i nie ma miejsca... Patrzyłem na parametry tego stxa i jest całkiem ok. Z zejściem nie powinno być problemu, tylko, że niestetety 150W może się okazać mało.

Skomentuj

To tez bardzo dobre glosniki, dosyc uniwersalne, jesli chcesz miec balans pomiedzy zejsciem i impulsem to takiego 10.2.400 pakuje sie w bude 50L strojona na 38Hz

Skomentuj

50litrow to nie tak duzo wiec miejsce sie znajdzie, ale obawiam sie ze 150w to dla takiego stxa 2x za malo. Takze teraz dylemat czy robic pralke na gdn 30 120 i nie martwic sie o wysterowanie glosnika czy brac stxa i uwazac na potencjometr ze wzgledu na przester

Skomentuj

Tonsil nie jest słabszym głośnikiem niż ten Stx. Sam nie miałem tego 30/120 ale ludzie zasilali go nawet Holtonem 400, czyli 200w/8ohm i mówili, że przydałoby się więcej watów.

Skomentuj

Nie jest słabszym głośnikiem? To znaczy, że masz na myśli porównywalnym? Stx jest 2x tańszy ale potrzebuje więcej watów i tu jest problem. Z kolei nie potrzeba mu obudowy wielkości pralki, żeby zagrał. Już sam nie wiem czy przetestować stxa i jeśli nie będzie mi odpowiadał to go sprzedać czy brać sprawdzonego gdna.

Skomentuj

Żebyś mnie źle nie zrozumiał. Te dwa głośniki dobrze nadają się na subwoofer. To, że Tonsil ma podane 120W to tylko dlatego, że był mierzony według innych norm. Bez problemu radzi sobie z większymi mocami.
                                      Wcale nie jest to głośnik, który wymaga słabszego wzmacniacza od stxa. Jak nie masz miejsca na budę większą niż te 50l to bierz stxa nawet do mniejszej 45l skrzyni. Miałem już sporo stxów i dobrze się sprawdzają.

Skomentuj

W takim razie przetestuje stxa, nie jest drogi, więc dużo nie strace. Kiedyś miałem stxa 27-450-4 i spisywał się znakomicie, a przypuszczam, że są to podobne głośniki. Za tydzień/dwa dam znać jak wrażenia :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X