Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pomoc w wyborze głośników i rozmiarze kolumn

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pomoc w wyborze głośników i rozmiarze kolumn

Witam. Mam kilka płyt o grubości 18mm i chciałbym z nich zrobić 4 monitorki. Jestem kompletnie zielony dlatego proszę o rady tj. litraż obudowy ew. wymiary zewnętrzne kolumn, jakie głośniki ( po 2 na monitorek ), jakie zwrotnice ?
    Ilość gotówki jaką mogę wydać na 1 monitorek to około 100 zł.

primo - po co 4?
    troche bez sensu podejscie. mam najtanszy element kolumny i chce na sile cos zrobic...

a jakis wzmacniacz masz? w jakim pomieszczeniu to ma grac?

Skomentuj

chciałbym dać po 1 do każdego rogu pokoju. Pomieszczenie 12m^2. Wzmacniacz będzie kupowany w przyszłości. Coś w granicach 200 zł.

Skomentuj

Kup zestaw Logitecha 5,1 zagra 10x lepiej w tej cenie, i jest pewność ze nic nie zepsujesz:)

Skomentuj

dj_zibi, ty to umiesz zmobilizować. Jeżeli 4 monitorki to nie najlepszy pomysł to niech będą 2. Proszę tylko o doradzenie mi przetworników i o podanie wymiarów skrzynek dla nich. W takim układzie po 150 na kolumnę. Z góry dzięki ;]

Skomentuj

Gdybyś poszukał na forum trochę wiedziałbyś jak zadawać pytania. 150zł na jedną kolumnę licząc tylko deski, zwrotnice i głośniki to niewykonalne i lepiej kup Logitecha 5.1

Skomentuj

A to przypadkiem nie wychodzi po 200 na kolumne? Jak byly 4 to pisales po 100.
              200 x 2 = 400. Deski masz. Kup 14 scx i pcx na gore. Zwrotki kolo 100 zl. Reszta to br wytlumienie i terminale. Kolumny beda tylko bez wykonczenia. Dorzucisz z czasem 100 to i na fornir styknie.
              <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Był niedawno w dziale "akustyka" temat o kolumnach do 300-350zł. Poza tym jeśli chcesz zrobić 4 monitorki, zeby ustawić każdy w rogu pokoju, to nie masz po pierwsze pojęcia o akustyce, a już na pewno o budowie kolumn. Przejrzyj chociaż dział projektów. Jest tam podwieszony temat z mnóstwem gotowych zwrotnic do różnych głośników. Wybierzesz jakiś projekt, podliczysz ile kosztują same elementy zwrotnic i głośniki (bez wykończenia obudów) i stwierdzisz, że nie wyjdzie drożej niż zakładałeś... i wtedy zamówisz zestaw Logitecha 5.1
                A tak na serio, 4x100zł nie jest równe 2x150zł. Czemu obciąłeś już i tak bardzo mały budżet? Myślisz, że 4 zagrają lepiej niż 2?

Skomentuj

Wlasnie koncze popularny projekcik na 14scx, dzis testowo odpalilem, i jestem mile zaskoczony, fajnie "gadaja" jak na tak tanie glosniczki, tyle, ze koszty hmm... juz nawet nie licze. Pierwsze kolumny, nic nie mialem, wszystko musialem kupic, wyszlo to sporo, ale co tam, sam zrobilem, wygladaja przyzwoicie (pewne niedociagnieca oczywiscie sa) fajnie graja i jest satysfakcja (nigdy nie kupie logitecha 5.1 :)

Skomentuj

może jakiś fotki wrzuć? :-)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez jacekxyz Zobacz posta
                    i jestem mile zaskoczony, fajnie "gadaja"
                    Co ci się podoba w nich?

Skomentuj

Co mi sie podoba? basik dosc nisko schodzacy, fajny taki "miesisty"(jak na ta wielkosc obudowy i glosnika, a przynajmniej tak mi sie wydaje) Do tej pory mialem monitorki Onkyo na 13cm wooferze (nic ciekawego), wiec dla mnie roznica jest kolosalna. Gora natomiast jest ok, ale szalu nie ma, nie ma jakiegos duzego postepu, juz mysle o nastepnych z lepszymi glosnikami.

Skomentuj

gokar83 mógłbyś podać dokładniejsze nazwy tych głośniczków i ew. wymiary obudowy pod nie ?

Skomentuj

Zamieszczone przez kamil_shadow Zobacz posta
                          gokar83 mógłbyś podać dokładniejsze nazwy tych głośniczków i ew. wymiary obudowy pod nie ?
                          Wysil sie troche, wszystko masz na glownej stronie.. tylko troche poczytac ze zrozumieniem:-P

Skomentuj

Czaruję...
                          X