Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sub komputerowy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sub komputerowy

Witam wszystkich Forumowiczów!

To pierwszy post, tak więc proszę o wyrozumiałość :-)

Moje pytanie brzmi: czy jest sens dodania do zestawu kolumienek LOGITECH X-140 jakiegoś subwoofera?
    Zestaw jak na moje potrzeby gra nieźle, ale brakuje mi basu (gry i filmy) na stanowisku komputerowym.
    Nie musi być głośno (wręcz przeciwnie), ale "soczyście".
    Pokój ~12m^2, miejsca POD biurkiem sporo.

Co to mogłoby być? Nie boję się ewentualnej samodzielnej budowy odpowiedniej skrzynki...
    no może poza elektroniką trochę (jakiś gotowiec?) :-)

A może całkiem nie ma sensu takie dorabianie i rozsądniej będzie kupić gotowca 2.1?
    Tyle, że to już daleko od DYI :-(

Z góry bardzo dziękuję za wszelkie sugestie!

bez budżetu nie wiele można doradzić. Sama elektronika tania nie jest, jak coś robić to robić z sensem. Ciekaw jestem jak te logitechy grają:-) Bo może lepiej byłoby zacząć od "normalnych" monitorków. chociażby stx 14scx + pj. Pozdrawiam.

Skomentuj

Absolutnie nie jestem audiofilem! (ani innym filem:-)) - właśnie te logitechy grają wg mnie całkiem dobrze (pewnie też trochę kwestia przyzwyczajenia). Normalne monitorki - brzmi dobrze, niemniej jak patrzyłem na proponowane głośniki + obudowa to rozmiary takich kolumienek zaczynają być "trudne lokalowo" - ciężko będzie z miejscem. Dużo mam POD biurkiem, ale NAD już niekoniecznie :-|
      I wzmacniacz dojdzie osobny... :-| (choć to może pod biurkiem dałoby się "przykleić").

Ale niepewność zasiana :-]

Skomentuj

Jeśli te głośniczki Ci odpowiadają, to lepiej wyjdzie jak kupisz model z subem. Na pewno to wyniesie Cię taniej. Chyba że jesteś nastawiony na diy, ale licz sie z tym że efekty mogą cie zaskoczyć i na plus i na minus.

Skomentuj

STX AWX 8": http://stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html w 25l BR

plus wzmacniacz z allegro gotowy, bo chyba nie masz wiedzy by samemu jakiś złożyć.

Np. to: http://allegro.pl/wzmacniacz-panel-s...161791122.html

Skomentuj

Zamieszczone przez gooralesko Zobacz posta

plus wzmacniacz z allegro gotowy, bo chyba nie masz wiedzy by samemu jakiś złożyć.

mając głośniczki za 100zł i robić do tego suba za około 700zł przy ekonomicznym wykonaniu obudowy, do tego pytanie czy kolega ma narzędzia i trochę umiejętności... Kiepski pomysł:-) Nie jesteś audiofilem kup logitechy albo creativy z subem:-) Bo tanio sam nie zrobisz suba, który Cie zadowoli:-)
            Last edited by Adam_85; 23.04.2014, 20:29.

Skomentuj

Dużo Ci tego basu trzeba? Masz już jakieś zdolności diy?

Skomentuj

Te głośniczki dość fajnie grają jak na cenę (50 za używane). Miałem je, wyskoczyłem z pomysłem tkaim jak ty, jeszcze kiedyś, porzuciłem go po namysłach. Nie jest to opłacalne, sterowanie dwoma pokrętłami też specjalnie wygodne nie jest. Szkoda pieniędzy na zabawę z głośniczkami za 5 dych.

Sprzedaj je po prostu i kup coś innego, z bardzo niskobudżetowych proponuję używane Logitech Z3 (około 100 zł) kolejne stare głośniczki logitecha. Nic z nowych, wyjdziesz gorzej niż z obecnymi X140.
                Last edited by TrueFaith; 23.04.2014, 22:18.

Skomentuj

Witam!

Co prawda nie mam za dużego doświadczenia, ale czy nie wystarczyłoby TDA7294 i głośnik niekoniecznie za 230zł, ale może znajdzie się coś za około 100?

O ile dobrze sprawdziłem, to Twoje logitechy mają po 2,5W. Czy jest sens robić do tego suba o mocy 200W? W dodatku mówisz, że nie słuchasz bardzo głośno. Po co więc płacić krocie i nie wykorzystywać na co dzień nawet kilku procent jego możliwości? Wiem, że niektórzy lubią mocny bas, ja także do tych osób należę, ale bez przesady. Nie mówię, że 200W to za dużo, ale chodzi mi o dysproporcję...

Jak na moje oko, to idealnie pasuje tu sub Irka na pojedynczym tda7294. :)

No chyba, że masz faktycznie więcej kasy i myślisz przyszłościowo. Wtedy możesz skorzystać z propozycji gooralesko.

Kolejna rzecz, jaką chciałbym poruszyć, to sposób podłączenia tego do PC.

W przypadku układu Irka, mógłbyś się wpiąć pod stereo (zielony jack z PC), a filtr zmieni go na MONO i "wytnie" górne częstotliwości, zostawiając tylko bas.

Jednak można też skorzystać z innego rozwiązania. Ja w swoim sterowniku od karty dźwiękowej mogę wybrać system dźwięku 5.1, a następnie WYŁĄCZYĆ parę tylną oraz głośnik centralny. Poza tym, włączam "zarządzanie basami" i korzystając z jednego z kanałów pomarańczowego wyjścia z komputera, mam już przefiltrowane niskie częstotliwości.

Tak to wygląda. Pomarańczowym jackiem leci sygnał od suba i centralnego głośnika. Wystarczy użyć zwykłego kabla jack3,5mm => 2xRCA i po prostu wykorzystać tylko jeden wtyk RCA. Jeżeli ktoś podepnie nie ten wtyk i nie chce mu się go zmieniać, jest opcja "zmień wyjście centralny/subwoofer". Do tego TRZEBA zaznaczyć "zarządzanie basami", bo w przeciwnym wypadku na sub poleci Ci całe pasmo częstotliwości. Jeżeli chodzi o regulację głośności, można jej dokonać klikając PPM na ikonkę głośnika w TRAY'u(tego białego, "windowsowego")/Urządzenia do odtwarzania/Głośniki/Właściwości/Poziomy i tam odnaleźć suwak od subwoofera.

Ja tak mam i działa to bez zarzutów. Komputer odwala robotę filtra i radzi sobie z tym chyba całkiem nieźle. W aplikacji do odtwarzania filmów np KMPlayer mogę ustawić dźwięk 2.1, dzięki czemu w przypadku filmów z dźwiękiem 5.1 na sub poleci to pasmo zapisane specjalnie na sub(a bynajmniej powinno być tak w teorii). Problemem mogą być niektóre gry. Nie wszystkie obsługują po prostu 5.1, dlatego ta opcja nie zadziała. Nie pamiętam, jak to było w przypadku odtwarzania filmów z flasha (czy przypadkiem nie leci tu samo stereo).

Ech, trochę się rozpisałem, sory. :)

PS: Swoją drogą, to zaobserwowałem przy tej konfiguracji dziwne zachowanie się membrany subwoofera przy odtwarzanie niektórych plików muzycznych, zwłaszcza przy praktycznie całej płycie Daft Punk-Discovery. Nie potrafię tego opisać, a kamera nie potrafi tego złapać (bynajmniej nie zwykła z telefonu). Kto ma jakiegoś suba niech sam spróbuje, podepnie i zobaczy.

Pozdro

Skomentuj

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                    mając głośniczki za 100zł i robić do tego suba za około 700zł przy ekonomicznym wykonaniu obudowy, do tego pytanie czy kolega ma narzędzia i trochę umiejętności... Kiepski pomysł:-) Nie jesteś audiofilem kup logitechy albo creativy z subem:-) Bo tanio sam nie zrobisz suba, który Cie zadowoli:-)
                    Wiem ale pytał się o suba. A ja żadnego tańszego suba nie polecę. Poza tym co z tego ze do głośników za 100zl? Sub aktywny musi swoje kosztować i za 200 zł nie da się go zrobić by schodził nisko i grał głośno.

PS: Swoją drogą, to zaobserwowałem przy tej konfiguracji dziwne zachowanie się membrany subwoofera przy odtwarzanie niektórych plików muzycznych, zwłaszcza przy praktycznie całej płycie Daft Punk-Discovery. Nie potrafię tego opisać, a kamera nie potrafi tego złapać (bynajmniej nie zwykła z telefonu). Kto ma jakiegoś suba niech sam spróbuje, podepnie i zobaczy.
                    A opisz słowami to co zaobserwowałeś. Czyżby membrana bardzo mocno się wychylała?
                    Last edited by gooralesko; 24.04.2014, 02:13.

Skomentuj

Zamieszczone przez TrueFaith Zobacz posta
                      Nie jest to opłacalne, sterowanie dwoma pokrętłami też specjalnie wygodne nie jest.
                      Dlaczego według ciebie sterowac trzeba dwoma pokrętłami? Przecież suba się raz dostraja do frontów i basta. Nic nie trzeba regulować później więc zostaje do sterowania jedno pokrętło - od głośności głównej zestawu przy frontach

Skomentuj

Poczytałem trochę o samym głośniku - i specyfikację i opinie - to rzeczywiście wygląda całkiem... sensownie :-)
                        Wzmacniacza rzeczywiście (jeszcze) wolałbym nie składać, także taki panel miałby sens. Rozumiem, że 100RMS nie starczy?

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Adam_85 Zobacz posta
                        Zdaję sobie sprawę z pewnych dysproporcji takiego zestawu (sub proponowany przez gooralseko + x-140), ale powstają w mojej głowie dwa pytania:
                        1. Czy proponowany zestaw zagra w miarę dobrze?
                        2. Czy i ew. na co będzie można wymienić (w terminie późniejszym) X-140?
                        Proponowane przez Ciebie monitorki będą dobrym uzupełnieniem?
                        Czy to już będzie overkill? (np. lepiej postawić na monitorki i chwilowo odpuścić suba)

Jeśli chodzi o umiejętności i narzędzia stolarskie to je mam.

Audiofilem nie jestem, ale może zostanę ;-)

Bardzo dziękuję za zainteresowanie

Zamieszczone przez utopia
                        Adam - celnie zauważyłeś . Pytał mnie dziś człowiek o dobrego suba i był zaskoczony ceną jaką podałem "bo przecież w Media M... aktywne suby domowe stoją za 350 pln i to firmowe" .
                        Do ludzi nie dociera że to jest tandeta z firmowym logo i myślą sobie sam poskładam taniej ...
                        Ja jestem dorosłym facetem - jest dla mnie jasne, że pewne rzeczy są droższe niż inne i ZAZWYCZAJ z czegoś to wynika :-)
                        Last edited by superd; 24.04.2014, 07:49.

Skomentuj

nie potrafię tego opisać niestety. Najlepiej jest to widać przy płycie daft punk - discovery. Są też inne piosenki oczywiście, ale z tej płyty ma to niemal każda. jeśli ktoś ma PC i kartę realteka niech sam sprawdzi. Jedno jest pewne. Ten sam głośnik przy tej samej piosence, ale ze wzmacniacza komputerowego 2.1 (źródło dźwięku - zwykle stereo, własne filtry do suba) a membrana pracuje już normalnie. Swoją drogą, to muszę to sprawdzić na innym PC.

Panowie, my tu lekko spieramy się o koszta, a autor w zasadzie to nie powiedział jeszcze jaki ma na to wszystko budżet. Mimo wszystko uważam, że nie ma sensu robić mega suba do satelitek po 2,5W każda, skoro w dodatku sam zainteresowany nie słucha muzyki głośno. Powiedzcie, czy nie pasuje tu idealnie wzmak na tda7294? Jak nie wykorzystywać sygnału dla suba z PC, to zrobić suba na tda7294 Irka i sygnał ze stereo.

Pozdro

Skomentuj

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                            Dużo Ci tego basu trzeba? Masz już jakieś zdolności diy?
                            Tak jak pisałem: chciałbym nisko i czysto, ale niekoniecznie głośno (brakuje mi trochę słownictwa).
                            Głośnik zaproponowany przez goorala (patrzyłem na różne opinie w necie) rzeczywiście wydaje się spełniać
                            takie wymagania.

Co do DYI - z konstrukcjami drewnianymi dam sobie radę. Elektronikę polutuję, ale niestety nie bardzo jestem w stanie sam cokolwiek zaprojektować :-(

Zamieszczone przez TrueFaith Zobacz posta
                            Te głośniczki dość fajnie grają jak na cenę (50 za używane). Miałem je, wyskoczyłem z pomysłem tkaim jak ty, jeszcze kiedyś, porzuciłem go po namysłach. Nie jest to opłacalne, sterowanie dwoma pokrętłami też specjalnie wygodne nie jest. Szkoda pieniędzy na zabawę z głośniczkami za 5 dych.

Sprzedaj je po prostu i kup coś innego, z bardzo niskobudżetowych proponuję używane Logitech Z3 (około 100 zł) kolejne stare głośniczki logitecha. Nic z nowych, wyjdziesz gorzej niż z obecnymi X140.
                            No właśnie nie są najgorsze :-) Rozumiem też argument że "normalny" sub do takiego "czegoś" wyjdzie zapewne przesadzony....
                            Dwa pokrętła rzeczywiście mnie trochę martwią... a pokrętło w X-140 jednak ciągle pracuje (dzieci sobie dopasowują do filmu / gry bardzo często).
                            Zakup używanego - mam obawy :-|

Zamieszczone przez Leito Zobacz posta
                            Witam!

Co prawda nie mam za dużego doświadczenia, ale czy nie wystarczyłoby TDA7294 i głośnik niekoniecznie za 230zł, ale może znajdzie się coś za około 100?

O ile dobrze sprawdziłem, to Twoje logitechy mają po 2,5W. Czy jest sens robić do tego suba o mocy 200W? W dodatku mówisz, że nie słuchasz bardzo głośno. Po co więc płacić krocie i nie wykorzystywać na co dzień nawet kilku procent jego możliwości? Wiem, że niektórzy lubią mocny bas, ja także do tych osób należę, ale bez przesady. Nie mówię, że 200W to za dużo, ale chodzi mi o dysproporcję...

Jak na moje oko, to idealnie pasuje tu sub Irka na pojedynczym tda7294. :)

(....)
                            Rozumiem to tak: z tymi głośniczkami dowolny sub będzie overkillem! Rozumiem to!
                            A jak byśmy popatrzyli bardziej ogólnie: jaki sub DO STANOWISKA Z KOMPUTEREM (niezależnie od frontów) jest sens zastosować?
                            Czy same "waty" mają tu znaczenie? Przed zestawem "do komputera" stawia się jednak chyba trochę inne wymagania niż przed zestawem "do salonu".
                            Różne powierzchnie zwykle są, nie mówiąc już o odległościach od głośników...

Wydaje mi się, że gooralesko zaproponował w pierwszej kolejności GŁOŚNIK,
                            który gra nisko i go słychać nawet gdy nie jest "rozkręcony", a z głośnika wynikł panel.
                            Mam rację?

Uwagi odnośnie ustawień na poziomie sterownika karty dźwiękowej są dla mnie również bardzo cenne -
                            muszę popatrzeć jak to u mnie wygląda.

Dlaczego według ciebie sterowac trzeba dwoma pokrętłami? Przecież suba się raz dostraja do frontów i basta. Nic nie trzeba regulować później więc zostaje do sterowania jedno pokrętło - od głośności głównej zestawu przy frontach
                            No... pokrętło do głośniczków i pokrętło do suba :-)
                            Głośniczki mają swój wzmacniacz i pokrętło, sub swój - a jak pisałem pokrętło głośniczków jest obecnie dość mocno wykorzystywane.

Pytanie techniczne: czy Twoim zdaniem jest szansa na taką obudowę dla zaproponowanego przez Ciebie zestawu aby:
                            a) podstawa suba była jak najmniejsza
                            b) głośnik był umieszczony w tejże podstawie?

Czy BR fi 50mm wystarczy temu głośnikowi?

Skomentuj

No... pokrętło do głośniczków i pokrętło do suba :-)
                              Głośniczki mają swój wzmacniacz i pokrętło, sub swój - a jak pisałem pokrętło głośniczków jest obecnie dość mocno wykorzystywane.

Pytanie techniczne: czy Twoim zdaniem jest szansa na taką obudowę dla zaproponowanego przez Ciebie zestawu aby:

Suba podłączysz przez high level do frontów. Następnie poprzez ustawienie w panelu suba regulacji odcięcia, fazy i głośności "skleisz " go z frontami. I po tej operacji "pokręteł od suba " nie używasz. A jak masz taką potrzebę to znaczy, że źle ustawiles za pierwszym razem.

Zamieszczone przez superd Zobacz posta

a) może być jak najmniejsza a jej wielkość jest ograniczana średnicą głośnika. Można zrobić "obudowę-wieżę" z rozmiarami podstawy 24x24cm i wymaganą objętość 25 litrów dobrać poprzez zwiększanie wysokości.
                              b) głośnik może być umieszczony na dolnej ściance. BR też bym tam dał ale nie fi=50mm bo to zdecydowanie za mało. Albo rura o średnicy 8-10cm albo szczelinowy o polu powierzchni równym średnicom podanym wcześniej.

Ja osobiście zrobiłbym budę 34x24x50cm. Przy ściankach 18mm daje to nam około 29 litrów. Dodasz wzmocnienia i odejmiesz od litrażu objętość tunelu szczelinowego wraz z deską go tworzącą i będzie 25 litrów.
                              Last edited by gooralesko; 24.04.2014, 14:04.

Skomentuj

Suba podłączysz przez high level do frontów. Następnie poprzez ustawienie w panelu suba regulacji odcięcia, fazy i głośności "skleisz " go z frontami. I po tej operacji "pokręteł od suba " nie używasz. A jak masz taką potrzebę to znaczy, że źle ustawiles za pierwszym razem.
                                ale te fronty nie "wyemitują" ani nie "przyjmą" high-level.... układ jest taki:

line-out #1 (powiedzmy front - LOW) -> wzmacniacz w głośniczkach -> przetworniki w głośniczkach...
                                line-out #2 (powiedzmy rear - LOW) -> wzmacniacz w subie -> przetwornik w subie
                                Nie bardzo widzę tu możliwość wpięcia po high.

Możliwe że czegoś nie rozumiem, dziękuję za cierpliwość :-)

a) może być jak najmniejsza a jej wielkość jest ograniczana średnicą głośnika. Można zrobić "obudowę-wieżę" z rozmiarami podstawy 24x24cm i wymaganą objętość 25 litrów dobrać poprzez zwiększanie wysokości.
                                taki był właśnie mój zamysł - obudowa "wieża". Zajęłaby mniej miejsca pod nogami.
                                b) głośnik może być umieszczony na dolnej ściance. BR też bym tam dał ale nie fi=50mm bo to zdecydowanie za mało. Albo rura o średnicy 8-10cm albo szczelinowy o polu powierzchni równym średnicom podanym wcześniej.
                                Z wyliczanek taka grubsza rura nie bardzo mieści się w obudowę, chyba że umieściłbym w wieży BR od góry :-)

O szczelinowym BR jeszcze nic nie wiem, ale się doszkolę :-)

Ja osobiście zrobiłbym budę 34x24x50cm. Przy ściankach 18mm daje to nam około 29 litrów. Dodasz wzmocnienia i odejmiesz od litrażu objętość tunelu szczelinowego wraz z deską go tworzącą i będzie 25 litrów.
                                Ok, pomyślę nad takim rozwiązaniem.

Dziękuję.

Skomentuj

Czaruję...
                                X