Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Gdn 22 AWX + gdm 15 AWX + Wavecor WA 07 w TL

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Gdn 22 AWX + gdm 15 AWX + Wavecor WA 07 w TL

Witam
    Mój kolega chce zbudować kolumny z głośnikami jak w temacie w TL. Czy ktoś z forumowiczów mógłby pomóc w zaprojektowaniu takich kolumn? Była by to konstrukcja podobna do konstrukcji Lusztiego ale na mniejszym Awxie, którego łatwiej zasilić http://diyaudio.pl/attachment.php?at...2&d=1364847299

bez sensu pomysl wg mnie

Skomentuj

Dlaczego bez sensu?
      TL jest tu bez sensu?
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Za slaby bas raczej, wolalbym zaoszczedzic i kupic gdm scx i zrobic modulowo. Z reszta tak bede robil :P

Skomentuj

Zależy do jakiego pomieszczenia, 8 cali w Tl to nie tak malo nawet biorac pod uwage niska efektywnosc tych AWX
          Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Pokój koło 15m2, muzyka różna głównie polski i amerykański rap, budżet nieokreślony, bo wszystko będzie rozłożone w czasie. Aktualne kolumny to space 86. Oczekiwania dobre jakościowo kolumny odtwarzające niskie basy, których w space'ach zwyczajnie brak. Miała być regeneracja tonsili, przewijały się też unowocześnione altusy(coś typu kolumny kolegi Pteterycz), zeusy, kobalty, ale po przemyśleniach stwierdziliśmy, że nie ma się co pchać w stare parchy i złożyć coś co wygląda i gra dlatego kolega zainteresował się awxami.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
              bez sensu pomysl wg mnie
              Może jakieś uzasadnienie, a nie samo stwierdzenie?

Skomentuj

Spokojnie starczą takie kolumny, mi starczaja 8 calowe w OZ w takim pokoju.
                Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

W takim pokoju nie komplikowałbym sobie życia i dał te 8 cali w BR.

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                    W takim pokoju nie komplikowałbym sobie życia i dał te 8 cali w BR.
                    Przepraszam, ale co ma piernik do wiatraka ? :P

Skomentuj

Rozumiem, że TL daje możliwości wiekszego zejścia na basie i ogólnie gra innym charakterem basu. To ma być projekt, który zagra przyjemnie, lepiej niż Tonsil Space 86. Jak mi dobrze wiadomo (a może nie) to TL na tym głosniku STXa jeszcze nikt nie zaprojektował. Więc ja nie zadawał bym sobie trudu i zrobił BR bo w 15m2 8 cali w BR da wystarczająco basu i zejścia pewnie też nie braknie. A przynajmniej mozna zaoszczędzić godziny pracy nad TL

Skomentuj

Kolega kaka22 chyba nie zalapal idei jaka przyswieca "nominalnie" DIYowcom :)
                        Zeby zaoszczedzic godzin pracy, to sie kupuje gotowy sprzet a nie dlubie byle gie.
                        Kolega elvis18 jasno okreslil wymagania i zaznaczyl, ze:
                        Zamieszczone przez elvis18 Zobacz posta
                        wszystko będzie rozłożone w czasie
                        wiec nie widze problemu z "godzinami pracy". Tym samym argument obalony :P
                        Inna sprawa jest to czy ow przetwornik jest najszczesliwszym wyborem do TL...

Skomentuj

Ale chwila, co to za glosnik gdn 22 awx? :)

Skomentuj

http://stx.pl/sw-stx-8-1-5-250-8-f-a-fc-x.html

Pewnie ten
                            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Q > oczywiście, rozumiem co to DIY i sam kibicuję ludziom, którzy sami coś robią Jednak testy z TL to nie strojenie bass reflexu, chyba nie zaprzeczysz, że potrzeba do tego również sporej wiedzy, nie tylko zapału. Po czym może się okazać, że głośnik nie nadaje się do TL.
                              Kolega Elvis18 zrobi jak chce. Czego by nie zrobił, mam nadzieje, że efekt go zadowoli nie będzie to ostatnie jego DIY :)

Skomentuj

Zamieszczone przez kaka22 Zobacz posta
                                Jednak testy z TL to nie strojenie bass reflexu, chyba nie zaprzeczysz, że potrzeba do tego również sporej wiedzy, nie tylko zapału.
                                Nie zaprzecze, ale tez nie bez kozery Autor watku poprosil o pomoc, wiec szanse juz na starcie sa spore, ze cos z tego dobrego wyjdzie (oczywiscie jesli starczy cierpliwosci samemu Wykonawcy)
                                Osobiscie wybralbym inny przetwornik do TL, ale szczerze jestem ciekaw jakie zadnie na ten temat ma Pogromca mitow... (PM do tablicy ! :biggrin:)

Skomentuj

Zamieszczone przez Q Zobacz posta
                                  Osobiscie wybralbym inny przetwornik do TL, ale szczerze jestem ciekaw jakie zadnie na ten temat ma Pogromca mitow... (PM do tablicy ! )
                                  Kazdy glosnik zagrac w tl poprawnie, tylko w zaleznosci od jego parametrow, trzeba stosowac inne rozwiazania. Poza tym pod uwage trzeba wziac z gory takie rzeczy jak maksymalna pojemnosc obudowy, efektywnosc, f3.

Ja nie wiem czy bym sie zdecydowal na 8 calowego awx, to glosnik o niskiej sprawnosci. Do subwoofera to by pasowalo, ale do 3 way szukalbym cos innego.

Skomentuj

Czaruję...
                                  X