witam.mam problem z subem.porzyczyłem go dla kolesia.gdy mi go oddał okazało się ze gra ,ale b.b. cicho i do tego nie czysto.jak wcisnąć membranę w stronę magnesu to słychać że coś ociera(chyba cewka).czy jest spalony?czy da się go zreperować?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Czemu nie gra??
Collapse
X
-
Prawdopdobnie masz zniekzształconą <mechanicznie> lub przyjarana cewke od przekroczenia Xdam lub pozadnego przesterowania czyms czego nikt sinuska by nie nazwał
zmierz jeszcze jesli mozesz dla ciekawosci rezystancje <cewki> tego glosnika miernikiem uniwersalnym
wiecej nie pomoge bo nie jestem tonsilo-logiem i nie wiem co tam najszybciej sie uszkadza
Pozdro
Skomentuj
-
Rozmawiałem raz z ojcem mojego qmpla z liceum. On zaczał robić kolumny na studiach i ostatnio opowiadał nam fajne rzeczy. Kiedyś nie było tyle różnych bajerów dostępnych i tacy studenci jak oni uzywali zwykłych wtyczek sieciowych i gniazd sieciowych do podłączania głośników ze wzmacniaczami, ze względów ekonomicznych - taike wtyczki były najtańsze, miały dobry styk, innych nie było albo były cholernie drogie (nie na kieszeń studenta) i nie opłacało się takich montować w fazie testowania czy konstruowania kolumn. Więc ktośtam w akademiku zrobił sobie subwoofer z właśnie taką wtyczką, a inny gościu przyszedł (oczywiście nikogo nie pytając co i jak) postanowił sobie tego posłuchać, więc włączył go do prądu... Huk był spory... Można powiedzieć: akustyczne tsunami :)
Skomentuj
Skomentuj