Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Dobry i niedrogi niskotonowiec

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Chcesz powiedzieć, że głosnik ponad 30 cm tej samej firmy zagra tak samo szybko i precyzyjnie jak głośnik 25 cm?? Z twoją teorią mogę się zgodzić przy małym x-max głośnika i wysokim wspołczynniku tłumienia wzmacniacza.. Nie jednak przy 15" a 8" cali tej samej firmy i tej samej serii... Zpróbuj sobie kiedyś zxłożyć 2 takie same konstrukcje najlepiej b-r na tych samych markach i seriahc głosnikow o roznych wielkosciach. Pod tym samymn wzmacniaczem zoabcz co zagra lepiej..

[ Dodano: 10-01-2005, 21:36 ]
    a co do samochodu to porownanie ci troszkę bardiiej sprecyzuję. Włóż silkinik do małego samochodu bez oporu powietrza, taki sam silnik włóż to samochodu o tej samej masie jednak kwadratowym przodzie a'la star i zobacz co będize lepsze...

Skomentuj

chwila chwila... nie bylo mowione o tej samej firmie tylko o rozmiarze... to raz po drugie przy przykladzie z samochodem powiedzialem ze ma znaczenie ksztalt karoserii...zreszta mozna to skonczyc chyba ze dalej chcesz sie upierac to wejdz na gg bo nie ma sensu zasmiecac forum...

Skomentuj

:)

Zgadzam się co do zaśmiecania forum. Problem wyniknął chyba z mało sprecyzowanych wypowiedzi.. Kłucić się nia mam zamiaru z nikim a tym bardzije o głosnik. Każdy ma swoje twierdzenia i doświadczenia

Skomentuj

z resztą jak w samochodach są rozne silnika tak w głośnikach rozne cewki, magnesy i nabiegunniki. więc nie zgodze się z twoją teorią - wykładnikiem (jakimś) szybkości głosnika jest jego Qts ale tez nie do końca

Skomentuj

..

Faktycznie przeczytałem jeszce raz dokładnei twoją poprzednią wypowiedź.. wczesniuej nie zauwazylemz e napsiael o uwzglednianiu kształtu itd..
            sory i pozdrawiam

[ Dodano: 10-01-2005, 21:58 ]
            z resztą jak w samochodach są rozne silnika tak w głośnikach rozne cewki, magnesy i nabiegunniki. więc nie zgodze się z twoją teorią - wykładnikiem (jakimś) szybkości głosnika jest jego Qts ale tez nie do końca
            Owszem, ale miałem na myśli te same konstrukcje tej samje firmy rtylko inne rozmiaryt.. w tym chyba sie ze mną zgodzicie e szybszy i dokladneijszy bedize mniejszy.. Zresztą daleko nie trzeba szukać...
            weźmy na przyklad pod uwagę hertza
            HS250
            HS300

250 szybsze i zchodzi głebiej.. 300 trobi tylko większe ciśnienie.. resztą odstaje od 250..

Skomentuj

Czaruję...
            X