Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Strojenie subwoofera

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Strojenie subwoofera

Witam.
    Potrzebuję małej pomocy a mianowicie znajomy jest w posiadaniu przetwornika i wzmacniacza od subwoofera Jamo SUB 200. Zbudował sobie obudowę na 25 litrów netto do owej elektroniki oczywiście. O ile pamiętam to oryginalna obudowa Jamo SUB 200 miała w granicach chyba 19-20 litrów netto i nie wiadomo, jakie było strojenie BR. I teraz pytanie jak to cholerstwo stroić w tej obudowie 25 litrów – 35Hz, 40Hz, 50Hz? Głośnik ma z tego, co wiem 4Ω.

Dane techniczne Subwoofera Jamo Sub 200 jakie znalazłem:
    Impedancja 22Ω
    Pasmo przenoszenia (Hz, + /-3dB) 36-150
    Subwoofer 203mm

Mozna by było obliczyc gdyby znac dokladne wymiary tunelu i starej skrzynki.
    Inna opcja jest kupic jeden tunel wiecej (dlugi) i samemu sobie na ucho ustalic dlugosc.

Skomentuj

Mniej więcej już się dowiedziałem, co do starego tunelu BR. Długość tunelu 14,2cm, średnica otworu profilowanego 6,8cm. Stara obudowa subwoofera miała dokładnie 20,40 litra netto.
      Wedle programu WinISD pokazało mi strojenie na 52,70Hz. Jak myślicie zostać przy tym strojeniu czy zmieniać?

Skomentuj

Dostałeś odpowiedź wcześniej. Albo robisz taki sam, albo robisz na słuch. Jak zasymulowałeś w WinISD jak nie znasz parametrów głośnika?

Skomentuj

Mobias glosnik nie ma tutaj nic do gadania

Skomentuj

Kolego Mobias a no zasymulowałem sobie z podanego litrażu, długość tunelu, średnicy otworu profilowanego.

Skomentuj

No ale strojenie wpływa na całą charakterystykę SPL subwoofera, a bez danych głośnika nie wiadomo co się uzyska.

Skomentuj

to którego suba masz?
                z tego co pamietam sub200 miał pojemnosc 27L
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Oczywiscie ze wplywa na ch-ke spl ale to nie zmienia faktu ze samo strojenie rezonatora nie jest zalezne od parametrow glosnika.

Skomentuj

to którego suba masz?
                    z tego co pamietam sub200 miał pojemnosc 27L
                    Ja suba nie mam, ale chodzi o głośnik i wzmacniacz z tego modelu fotki poniżej:

A wymiary obudowy tego Jamo to:303x230x430mm

- - - - - aktualizacja - - - - -

No ale strojenie wpływa na całą charakterystykę SPL subwoofera, a bez danych głośnika nie wiadomo co się uzyska.
                    Dla tego nie mając danych tego głośnika, bo jakoś nie dałem rady znaleźć (a dzwoniąc nawet do Jamo na serwis nie za bardzo potrafili mi odpowiedzieć, co do danych głośnika i ogólnie – oni tylko naprawiają) musiałem sam w jakiś sposób zasymulować to strojenie. Zdaje sobie z tego sprawę ze taka symulacja nie jest wiarygodna, ale dla tego zwracam się do Was o tą małą pomoc.

Skomentuj

Zamieszczone przez drapik Zobacz posta
                      Dla tego nie mając danych tego głośnika, bo jakoś nie dałem rady znaleźć (a dzwoniąc nawet do Jamo na serwis nie za bardzo potrafili mi odpowiedzieć, co do danych głośnika i ogólnie – oni tylko naprawiają) musiałem sam w jakiś sposób zasymulować to strojenie. Zdaje sobie z tego sprawę ze taka symulacja nie jest wiarygodna, ale dla tego zwracam się do Was o tą małą pomoc.
                      Parametry głośnika można zmierzyć. Wystarczy program Speaker Workshop i zmontowany JIG:
                      http://diyaudio.pl/content.php/49

Jeżeli nie chcesz się bawić w pomiary, zawsze możesz poprosić kogoś kto dysponuje JIG-iem aby zmierzył ten głośnik.

Skomentuj

A więc chciałbym wszystkim podziękować za pomoc natomiast jestem już wstępnie umówiony na pomiary także jeszcze raz dzięki.
                        Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez drapik Zobacz posta
                          A wymiary obudowy tego Jamo to:303x230x430mm
                          A grubość ścianki?
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

MDF 18mm

Skomentuj

Miałem chyba ten sam model
                              U mnie był wiór i miał gdzies 10-12mm
                              Tylko moj sub był kwadratowy