Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sprawdzenie pomysłu na zwrotnice.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sprawdzenie pomysłu na zwrotnice.

Witam.
    Jako, że jest to mój pierwszy post na forum chciałbym wszystkich serdecznie powitać :)
    Planuję niedługo zrobić sobie monitorki 2-drożne na T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X i GDN-17-140-SCX i stoję przed problemem zaprojektowania zwrotnicy. Moje doświadczenie w tej dziedzinie jest praktycznie zerowe, dlatego prosiłbym o ocene zwrotnicy zaprojektowanej przeze mnie na podstawie tutorialu, czy w ogóle stosowanie czegoś takiego ma jakikolwiek sens.
    http://www.tinypic.pl/ke6qr48r8bt9
    Pozdrawiam.

Tu masz podobny projekt:
    http://diyaudio.pl/showthread.php/21...jekt-by-LuSzTi
    Wystarczy dopłacić trochę i zamiast SCX kupić lepsze FGX.

A jak chcesz się bawić to możesz się wzorować na zwrotnicy od Irka:
    http://www.fratu.pl/irek/?stx-gdn17-...k10-200-8pj,39

Ale z kalkulatora, bez pomiarów nie zrobisz dobrej zwrotnicy niestety.

Skomentuj

zgadzam się z Mobias, najlepiej zrobić pomiary m in dlatego, że istnieje duże prawdopodobieństwo że podane dane przez producenta nie będą pokrywać się w 100% z danymi, chcoby dlatego że głośniki w fabryce są mierzone w komorze bezechowej. Będziesz miał jakąs tam obudowę, która stwarza głośnikowi jakieś "warunki pracy", a te w każdej obudowie będa inne, ze tylko ze względu na objętość, proporcję wymiarów ale również samego amteriału z jakiego jest wykonana.

Skomentuj

Pawel S. wspominał że SCX brzmi przyjemniej niż FG.X

Skomentuj

Jaki tutorial czytałeś, ze "zaprojektowales" taka zwrotnice? :/

UWAGI MODERATORA
          zdjęcia wrzucamy na nasz serwer za pomocą mechanizmu na dole strony
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez fader_audio Zobacz posta
            Będziesz miał jakąs tam obudowę, która stwarza głośnikowi jakieś "warunki pracy", a te w każdej obudowie będa inne, ze tylko ze względu na objętość, proporcję wymiarów ale również samego amteriału z jakiego jest wykonana.
            Mowa w pierwszym poscie jest o zwrotnice do 2 drog. Piszemy o pomiarach do zwrotnicy w kofinguracji 2way. Co wnosi tutaj objetosc? Wymiary przedniej scianki owszem ale objetosc czy material...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
              Jaki tutorial czytałeś, ze "zaprojektowales" taka zwrotnice? :/
              Korzystałem ze wskazówek z tego artykułu http://diyaudio.pl/content.php/41-Zw...iu-praktycznym

Jak już wspomniałem nie mam praktycznie żadnego doświadczenia w projektowaniu zwrotnic, do tej pory wiedziałem po prostu, że muszą być. Dopiero teraz gdy chce zbudować własny zestaw zaczynam zagłębiać się w temat, więc nie dziwcie się, że moja zwrotnica jest do kitu. Po to właśnie pisze na forum żeby ktoś nakierował mnie na właściwy tor, jeżeli mówicie, że taka zwrotnica nie spełni swojego zadania to faktycznie skorzystam chyba z już gotowego projektu zwrotnicy. Teraz tylko pytanie, czy lepiej wybrać zestaw SCX + PJ, czy FG.X + F.A.PC.X, bo do tych zestawień uprzejmi ludzie wrzucili gotowe projekty zwrotnic. Mi te 60 zł więcej niż zakładałem wcześniej nie zrobi aż takiej różnicy.
              Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez WitWitu Zobacz posta
                Teraz tylko pytanie, czy lepiej wybrać zestaw SCX + PJ, czy FG.X + F.A.PC.X, bo do tych zestawień uprzejmi ludzie wrzucili gotowe projekty zwrotnic.
                Głośniki SCX i PJ jakiś czas temu zostały zmienione i zwrotnice ze starych projektów mogą wymagać poprawek. Projekt Lusztiego na FGX jest świeższy więc tego bym polecał.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimy-Adi Zobacz posta
                  Mowa w pierwszym poscie jest o zwrotnice do 2 drog. Piszemy o pomiarach do zwrotnicy w kofinguracji 2way. Co wnosi tutaj objetosc? Wymiary przedniej scianki owszem ale objetosc czy material...
                  chodziło o to że pomiary są ważne, które często niep pokrywają się z danymi producenta.

Skomentuj

Nie pokrywają sie bo w domu nie spełniasz normy wg której mierzone sa głośniki w laboratorium
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

A nie wiecie kto projektuje zwrotnica za pieniądze?

Skomentuj

Popytaj na forum może ktos z Twojej okolicy sie bawi zwrotkami.

Skomentuj

Czaruję...
                        X