Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Głosnik pod technicsa.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Głosnik pod technicsa.

Witam serdecznie forumowiczów.
    Chcę zrobic sobie subwoofer tylko nie wiem jaki głośnik zastosować. Subwoofer będzie pracował z amplitunerem technics sa-ex 700 który ma 60W 8Ω (wyjście na subwoofer)
    Dziękuję z wszelką pomoc.

60W ma ale przy 4R i tu nie poszalejesz...
    DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

jakąś pierdziawkę podłączy, ale szału nie będzie :-) To nie będzie subwoofer, tylko jego namiastka :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pteterycz Zobacz posta
        60W ma ale przy 4R i tu nie poszalejesz...
        Tu jest że ma 60W przy 8R
        http://pdfasset.owneriq.net/1/4f/14f...98a20-bg1a.png
        To co może lepiej by było zrobić aktywnego?

Skomentuj

To co może lepiej by było zrobić aktywnego?
          Zdecydowanie ale aktywny równa się koszta.
          Najdroższym elementem jest panel.
          DAC .3lite AD1865 | Accuclone E450 | BMS 4524 + 18sound XT120 horn + Sonido SFR 175 AlNiCo + Eminence Alpha 15a - 99% progress… | SBA TW29BN-B + 15M4531 + 2x 18W8531 - 1% progres...

Skomentuj

Kiedyś się bawiłem MDS08 w domu i LM3886 pojedyńczy (oczywiście z filtrem aktywnym) dał już coś pograć temu głośnikowi. Czyli MDS miał właśnie wtedy ok 60W do dyspozycji. Powiedz jakie kolumny ma ten sub uzupełniać, to będziemy mieli jasność czy potrzeba Ci więcej "powera" czy coś co tylko uzupełni kolumny główne / frontowe.

Skomentuj

Na razie to on nic nie będzie uzupełniał bo dopiero chce zbudować cały system. Na razie chciałem zrobić subwoofer i 2 monitorki a później dorobić fronty i surroundy. A jak bym zrobił subwoofer z GDN 30/80/4? Wiadomo, że od amplitunera 60W to ja nie będę oczekiwał cudów. Chyba, że jest jakiś lepszy głośnik.

Skomentuj

Nie słuchałem tego Tonsila, ale MDS jest w swojej kasie (ok 200zł) bardzo dobrą propozycją. Nie zawsze większy znaczy lepszy. Ja bym mimo wszystko brał Intertechnika. Nawet budkę niedużą potrzebuje

Skomentuj

Ok. Tylko ten mds ma 120W a ja mam do dyspozycji 60W. Na razie wolał bym zrobić coś pod amplituner. Jak bede miał już cały komplet to bede myślał o czymś mocniejszym jak by było za mało basu.

Skomentuj

Przecież napisałem, że testowałem go pod 60W. Teraz kupisz jakieś padło, a później stwierdzisz, że chcesz wyciągnąć więcej i będziesz musiał znów wydać kasę. MDS to głośnik z zapasem. Sam policz, co wyjdzie taniej

Skomentuj

Chyba, że zamiast surround zrobię stereo i najpierw zrobie jakieś kolumienki a później co najwyżej będę uzupełniał je subem bo przy moim amplitunerze na surround będę miał 6x60W a na stereo będzie 2x90-100W + 60W subwoofer i będę mógł sobie zrobić coś mocniejszego. Co o tym sądzicie?

Skomentuj

Z amplitunerami nie jest tak do końca kolorowo po każdym kolejnym podłączonym głośniku spada moc na pozostałych...
                        i z tych 90W robi się np 60W

Skomentuj

Ale jak to jest możliwe? Czyli jak podłączę pierwszą kolumne to na niej będzie 90W a jak podłącze druga to na niej będzie już 60W?

Skomentuj

przy stereo czyt. 2 kolumnach nie będzie takiego spadku ale jak zapakujesz 5 szt.

Skomentuj

To dla tego chce sobię zrobic stereo. Co do subwoofera to chyba bym wziął tego MDS08 i narazie bym go podpioł pod amplituner a później zrobił bym go aktywnego. Mam do was ostatnie pytanie.
                              Czy te głosniki mogły by być pod stereo?
                              W.STX.8.1,5.140.8.F.S.MC
                              M.STX.5.0,75.100.8.F.S.MC
                              T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X lub T.STX.4.1.200.8.F.A.AL.X
                              Budżet dość skromny. Na głośniki i zwrotnice mam max.500zł

Skomentuj

http://diyaudio.pl/showthread.php/23...ików-by-mobias
                                Głośniki z przesyłką 360, zwrotka też nie powinna drogo wynieść.

Skomentuj

Fajne, tylko czy nie będą za mocne?

Skomentuj

A dam wędkę a nie rybę.
                                    Poczytaj pierwszą stronę forum, tam troszkę jest, np decybele itp. I oprócz tego polecam to:
                                    http://www.youtube.com/watch?v=FkDmt...zVvTr1JCBLBdEt
                                    http://www.youtube.com/watch?v=6KEhg...BLBdEt&index=3
                                    I w ogóle cały Reduktor.

Skomentuj

Wielkie dzięki za linki. Sporo ciekawych żeby tam jest. A do tych kolumn na wysokotonowego nie lepszy był by ten głośnik T.STX.4.1.200.8.F.A.PC.X zamiast T.STX.4.1.200.8.F.P.PC ?

Skomentuj

Ale zwrotki pod niego nie masz. A to gotowy projekt.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X