Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowa pod 2 x GDN 20/60 15 ohm

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowa pod 2 x GDN 20/60 15 ohm

Witam,
    Ostatnio wpadły mi w ręce 4 takie głośniki - GDN 20/80/3 EX 15 Ohm (http://tonsilproducent.pl/glosniki-w...we/gdn-20-80-3)...
    Mówią - darowanemu koniowi w zęby się nie zagląda... A skoro już je mam to chętnie bym się nimi pobawił...
    Chciałbym na początek zaprojektować do nich obudowę... Wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem będzie BR niż zamknięta do tych głośników.
    Głośniki oczywiście, chciałbym połączyć równolegle (po 2 pary na sekcję niskotonową)... Bawiłem się już WinIsd ale wychodzą mi tam straszne objętości, typu 240l Coś mi się wydaje, że się coś tu pogubiło... nie wiem tylko co? Jaka Waszym zdaniem powinna być dla nich objętość??

Drugi problem jaki mam, to jak przystąpić do pomiarów parametrów tych głośników? Połączyć równolegle w docelowej budzie i po prostu pomierzyć tak jak jeden głośnik (Jigiem)??
    Last edited by Jimi; 20.06.2014, 12:06.

I prosze moderatora o poprawę tematu z Obudowa pod 2 x GDN 20/60 15 ohm na Obudowa pod 2 x GDN 20/80 15 ohm

Skomentuj

Parametry mierz dla jednego przetwornika. Obudowa wg producenta podczas testów to 24l, ale czy br czy cl to nie wiem. Z obu jednocześnie chcesz jeden subwoofer? One się tylko nadają wg mnie to 2 dróg z jakimś waveguidem, ale niech się ktoś bardziej obeznany wypowie.

Skomentuj

Założenie jest takie, by głośniki te wykorzystać do budowy kolumn 3 drożnych (w domu mam jeszcze GDM 18/80 i GDWK 10/80/T)
        Nie chcę wchodzić w koszta i wymieniać przetworników... Po prostu sklecić coś z tego co mam...
        Na forum znalazłem taki projekt: http://diyaudio.pl/showthread.php/22...ach-gdn20-80-3
        Mi osobiście nie zależy na zejściu - trzymał bym się dynamiki. Dla tego te proponowane 50l wydaje mi się ok...

W pierwszej kolejności, chciałbym w związku z tym dobrać litraż dla głośników niskotonowych, aby móc wymyślać jakąś obudowę dla całego zestawu.
        Nie wiem dla czego (może mi podpowiecie) ale podając parametry dla 2xGDN 20/80/3 w WinIsd wychodzą mi cuda...
        Może powinienem projektować litraż dla nich w innym programie?

Mając już skleconą obudowę, przystąpie do pomiarów by ogarnąć temat zwrotnicy.

Zamieszczone przez gazela922 Zobacz posta
        Parametry mierz dla jednego przetwornika. Obudowa wg producenta podczas testów to 24l, ale czy br czy cl to nie wiem. Z obu jednocześnie chcesz jeden subwoofer? One się tylko nadają wg mnie to 2 dróg z jakimś waveguidem, ale niech się ktoś bardziej obeznany wypowie.
        Ale czy mierząc pojedynczy głośnik 15 Ohm dobiorę w ten sposób elementy do zwrotnicy? Ich równoległe połączenie zmienia przecież impedancje o połowę...???

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
          Ale czy mierząc pojedynczy głośnik 15 Ohm dobiorę w ten sposób elementy do zwrotnicy? Ich równoległe połączenie zmienia przecież impedancje o połowę...???
          Mierzenie parametrów T-S nie jest potrzebne do wykonania zwrotnicy.
          Aby zaprojektować zwrotnicę potrzebujesz zrobić pomiary mikrofonem głośników wbudowanych już w obudowę, a to nie jest proste jeśli jest to Twoja pierwsza okazja.

WINIsd jak i inne programy np bassbox to programy SYMULACYJNE, które polegają na tym iż to projektant musi wpisać pojemność oraz strojenie basrefleksu. Po wpisaniu parametrów program ustawia domyślną objętość obudowy aby uzyskać najlepsze pasmo przenoszenia co nie oznacza że taka obudowa jest prawidłowa, potrzeba pewnej wiedzy w tym zakresie, żeby nie dawać 30 litrów obudowy do głosnika 13 cm bo program pokazuje super zejście.
          Last edited by Rfck; 20.06.2014, 19:02.

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
            potrzeba pewnej wiedzy w tym zakresie, żeby nie dawać 30 litrów obudowy do głośnika 13 cm bo program pokazuje super zejście
            Zgadzam się z Tobą, dla tego proszę o pomoc w dobraniu litrażu dla tych przetworników ;D i strojenia... nie mam w tym takiego doświadczenia jak Wy, ale w końcu trzeba coś zrobić pożądnie :P

Skomentuj

Do mierzenia sztywności sprężyny: suwmiarka i jakiś miękki ciężarek do obciążenia membrany. Z wynikiem N/mm i powierzchnią membrany można wtedy obliczyć 'VAS'.
              Częstotliwość rezonansu bez pudełka, Fs: podłączyć głośnik jako mikrofon do kompa, odpalić Audacity itp., stuknąć membranę albo magnes i nagrać drganie. Można wtedy mniej-więcej zmierzyć częstotliwość, a w ogóle to bym wykopał jakieś materiały z fizyki i zobaczył jak uzyskać jakość mechaniczną (Qms) z wykresu. Można też odpalać dźwięki testowe i mierzyć jaki prąd on pobiera...
              Trzeba pamiętać że niektóre parametry będą inne na zimno i będą powoli się zmieniać jak głośnik starzeje.

A tak zupełnie na ślepo, na 20cm woofer: 30L zamknięte, 40L bass reflex i na słuch upychać wełny i ciąć rurkę.

Skomentuj

Zamieszczone przez abstrakt Zobacz posta

A tak zupełnie na ślepo, na 20cm woofer: 30L zamknięte, 40L bass reflex i na słuch upychać wełny i ciąć rurkę.
                Nie zauważyłem że to po 2 głośniki z każdej strony...:rolleyes: Jeśli jest mało miejsca można zawsze pojemność zmniejszyć np.: 2x20L zamknięte, tak na oko. A tak na prawdę z tym bass reflex to jest loteria jak nie ma danych Thiele-Smalla.

Skomentuj

A czy te parametry nie wystarczą do zaprojektowania obudowy pod 2xDGN20/80/3 ??

Skomentuj

Tutaj masz wszystkie niezbędne parametry do zaprojektowania obudowy.

Skomentuj

To są parametry do 20/80 lub/i 20/80/3 a nie do 20/80/3 EX
                      http://www.skleptonsil.pl/502000/gdn-20-80-3-ex-15-ohm
                      http://www.skleptonsil.pl/265080/gdn-20-80-8-ohm

Tak by wynikało z danych tej strony
                      Last edited by gazela922; 22.06.2014, 09:38.

Skomentuj

Z danych ze strony owszem... ale np pomylona jest rezystancja cewki głośnika... z pdf dla dokładnie wersji 15 Ohm parametry są właściwe... to teraz możecie mi powiedzieć, co dokładnie mam robić w WinIsd aby nie wychodziły mi takie cuda, czy po prostu mam użyć innego programu bo ten średnio domaga... ponoć też będę musiał dobrać litraż dla GDM-a dla tego chcę z Wami sobie wszystko wyjaśnić

A i mam pytanie, skoro oba głośniki będą połączone równolegle, rozumiem, że zagrają w jednej przestrzeni... Tzn nie robię dla nich osobnych komór?
                        Last edited by Jimi; 22.06.2014, 10:17.

Skomentuj

Hej,
                          Pobawiłem się teraz w wolnej chwile trochę WinIsd beta, wprowadzając nowy przetwornik. Z karty katalogowej (PDF-a) wprowadziłem następujace dane:

Pobawiłem się trochę litrarzem, patrząc na charakterystykę częstotliwościową i uzyskałem następujące wyniki:

Co o tym sądzicie??

Za tydzień wypłata i chciałbym zamówić już trochę MDF-u :P Dla tego proszę o pomoc
                          Last edited by Jimi; 22.06.2014, 11:08.

Skomentuj

Zupełnie dobrze wygląda. Tak dla perfekcjonizmu ja bym sprawdził "group delay" o by nie było zbyt dużej górki na wykresie około 40Hz tam gdzie SPL zmienia kierunek. Najlepiej żeby group delay łagodnie schodziło z lewej do prawej. Czubek oznacza opóźniony bas który dzwoni/dudni ale jest mało punktowy. Nie pamiętam jak to jest, ale może nawet uzyskasz mniejsze objętości.

Skomentuj

Zamieszczone przez abstrakt Zobacz posta
                              A kolega słyszał o czymś takim jak pomiar impedancji ?
                              I że z niej można wyliczyć wszystkie TS-y ?

Skomentuj

SPL i Group delay - a przy okazji, może mi ktoś z Was powiedziec co te dwa wykresy oznaczają i jaka jest zależność miedzy nimi??

I dla porównania, strojenie na 45Hz i 50l objętości (żółty wykres):

SPL ma widocznie łagodniejszy spadek do 50Hz, potem już ostro w dół...
                                Group delay natomiast przedstawia mniejszą górkę.
                                Tylko mi może ktoś coś o tym więcej powiedzieć... co dokładniej to daje a co za tym wszystkim idzie, które rozwiązanie jest lepsze i dla czego??
                                Last edited by Jimi; 22.06.2014, 19:13.

Skomentuj

Zamieszczone przez Jimi Zobacz posta
                                  SPL i Group delay - a przy okazji, może mi ktoś z Was powiedziec co te dwa wykresy oznaczają i jaka jest zależność miedzy nimi??

I dla porównania, strojenie na 45Hz i 50l objętości (żółty wykres):

SPL ma widocznie łagodniejszy spadek do 50Hz, potem już ostro w dół...
                                  Group delay natomiast przedstawia mniejszą górkę.
                                  Tylko mi może ktoś coś o tym więcej powiedzieć... co dokładniej to daje a co za tym wszystkim idzie, które rozwiązanie jest lepsze i dla czego??
                                  60l będzie oczywiście sięgać niżej.
                                  W połowie tej strony jest wykres "spectral decay" który pokazuje dzwonienie bass reflex:
                                  http://www.hometheaterhifi.com/volum...06-part-3.html
                                  W sumie "group delay" to tylko mówi o opóźnieniu, co do iluś tam ms podobno się nie słyszy w basie, ale wysoki czubek też sugeruje rezonans który trochę dłużej się buduje.
                                  Może to pomoże: Rock/metal/itd. (50l) czy efekty/Matrix/itd. (60l)?

Skomentuj

Czyli 50l... ma byc szybko a nie nisko... za efekty odpowiadać będzie sub... Dziękuje za podpowiedź... jutro może coś wyrysuje aby zapytać Was o dalsze opinie

Skomentuj

Hej, udało mi się coś na szybko skrobnąć... Rysunki oczywiście w skali... Założenia - wysokość kolumny 100cm, szerokość 25cm

Mam dwie wersjie... Z wysokotonówką na samej górze, bądź ze średniotonowym na samej górze... Będę chciał całość wykończyć na czarny połysk (lakierem samochodowym)..
                                      Która wersja waszym zdaniem lepsza??

Skomentuj

Jaki plan na zwrotnicę ?
                                        Jeśli mają miec 100 cm wysokości to lepszym wyjściem będzie wysokotonówka pod średniotonowym.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X