Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Ksiazka o filtrach zwrotnicach itp?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ksiazka o filtrach zwrotnicach itp?

Witam.
    Poniewaz nie bardzo moge wypozyczyc ksiazke P. Góreckiego "wzmacniacze operacyjne" a 50 zł to troche duzo w tym momecie, chcialbym poczytac o filtrach w miedzy czasie. Czy ktos moglby mi polecic jakas ksiazke traktujaca o tym zagadnieniu. Aktywne pasywne teorie i praktyke. Zastanawiam sie wogole nad studiami zwiazanymi z elektroakustyka wiec moga to byc jakies akademickie ksiazki co bym wiedzial co mnie na takich studiach czeka.

Moze ktos zna jakas inna ksiazke ktora na razie zastapi mi "wzmacniacze operacyjne" Góreckiego.

Bede wdzieczny za pomoc.

Polecam książkę Jerzego Krajewskiego pt. "Głośniki i zestawy głośnikowe" WKiŁ 2004.
    Traktuje ona o budowie kolumn i jest tam sporo informacji o akustyce jako takiej oraz opisane są dokładnie filtry pasywne wraz z licznymi wzorami.

Skomentuj

Czy jest to cos w stylu "Zespoly glosnikowe" Witorta ? Chodzi mi o cos troche trudniejszego. Podstawy juz mam, nauczylem sie ich przy okazji robienia swoich kolumn, wzmacniaczaa, czytania forum przez rok albo dwa i innych stron w inecie. Chcialbym teraz zglebic te podstawy. Interesuja mnie tematy takie jak
      filtry, wzmacniacze operacyjne, projektowanie wzmacniaczy i problemy przy projektowaniu kolumn.
      Jestem na pierwsyzm roku geodezji ale nudne te studia jak ******
      Mam wiec pol roku na zastanowienie sie nad elektroakustyka jesli zrezygnuje po pierwsyzm semestrze/wywala mnie lub poltora jesli nie zrezygnuje.

Skomentuj

polecam tą książkę. jest tam wszystko przystępnie opisane i cena dobra:
        http://www.wkl.com.pl/oferta.php?kd=1&dzial=2&id=196

Skomentuj

Opis jest bardzo zachecajacy
          wielkie dzieki...

Skomentuj

Tu na forum jest gdzieś link do zeskanowanej broszury Visatona o głośnikach i tych sprawach... poszukaj w "Offtopic". Co do Op-ampów i filtrów, proponuję sciągnąć jakieś pdf-y. Jak się nie uda to mogę coś podesłać na maila. Polecam także na poczatek artkuły ze strony ESP, "Audio Designing With Opamps - What they are, what they do, and how they do it". http://sound.westhost.com/dwopa.htm

Skomentuj

Zamieszczone przez Szopler
              Polecam książkę Jerzego Krajewskiego pt. "Głośniki i zestawy głośnikowe" WKiŁ 2004.
              Traktuje ona o budowie kolumn i jest tam sporo informacji o akustyce jako takiej oraz opisane są dokładnie filtry pasywne wraz z licznymi wzorami.
              mam tą pozycję i również polecam!!
              Podoba ci się Szopler galeria HighEnd-ów?

[ Dodano: 2005-01-18, 22:48 ]
              "Głośniki i zestawy głośnikowe" Krajewskiego ruleez!! Jest tam kozak galeria zestawów głośnikowych HighEnd. Polecam!! (tylko 45zł )

Skomentuj

Molibden
                Dzieki za link. Napewno sie przyda ale na razie udalo mi sie dostac "wzmacniacze operacyjne" P. Goreckiego. Jak ja zmecze to napewno przeczytam ten artykul. A potem to sie jeszcze zobaczy.

Skomentuj

Widzę, że dobrze trafiłem. Miły GRZmilu ja studiuję inżynierie dźwięku na Politechnice Wrocławskiej(kończę w tym roku). Poważnie się zastanów nad tym wyborem. Chyba, że jesteś bardzo ambitny i ma ona być pomocna w twym poszukiwaniu wiedzy, a nie jej wyznacznikiem. Krótka charakterystyka studiów:
                  wiedza praktyczna-5%(oczywiście jak zadasz pytanie),
                  wiedza teoretyczna-95%(będziesz miał problemy z przepisaniem wielu wzorów z tablicy, a co gorsza będziesz musiał je znać na zaliczenie oczywiście, bo po nim nawet jak będziesz chciał pamiętać zapomnisz).
                  Ale mimo tych wszystkich głosów za "nie" polecam , jak się tym interesujesz to dlaczego nie. Ale nie licz na to, że wyjdziesz jako góru akustyczne. Przekazują dużo informacji ale jak sam nie nauczysz się z nich korzystać wyjdziesz z wielkim śmietnikiem w głowie i mimo, że będziesz trochę wiedział to nie będziesz potrafił z tego w życiu codziennym skorzystać. Nie ma żadnego powiązania między porzedmiotami mwiącymi o tym samym.Mi też troszke odradzano ale zrobiłem swoje. kto wie? Może się opłaci.

Polska oświata to totalne dno!!!!!!!! Nauczają ludzie, którzy mają efekt swojej pracy w du..ie. Nie potrafią tego robić. To tak jak z politykami siedzą na stołkach kilkadziesiąt lat niektórzy i w nie pierdzą tylko.

Acha książki polecam:
                  1 Głośniki i kolumny głośnikowe -Krajewskiego,
                  2 Urządzenia głośnikowe - Podrez, Rudno-Rudziński (mój promotor), Renowski.

Pozdro ufffffffff

Skomentuj

batonx, gdzie można dostać tą drugą książkę??
                    ps. u mnie na uniwerku w Poznaniu jest podobnie... niby kierunek "reżyseria dźwięku" a przedmiot o nazwie "wstęp do realizacji dźwieku" jest dopiero na czwartym semestrze... i chyba tylko 10 godzin :( dlatego założyłem sekcję akustyczną koła naukowego, może wspólnie z innymi się czegoś praktycznego nauczymy.

Skomentuj

ta druga jest bardzo stara i ciężko ją dostać ja mam ja skserowaną i jest u mnie w bibliotece nie wiem gdzie ja można dostać

Skomentuj

batonx
                        dzieki za odpowiedz, nie pocieszyles mnie chociaz spodziewalem sie tez takiej mozliwosci. W tym momecie zastanawiam sie nad elektronika na AGH

Czy ma ktos doswiadczenie w skanowaniu ksiazki do pdfa ? Ile mniej wiecej to trwa ? Bo moze bym zeskanowal to co mam i udostepnil forumowicza

Skomentuj

Czaruję...
                        X