Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Groszowe DIY do 15m2.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Groszowe DIY do 15m2.

Cześć.
    Mam zamiar zbudować pierwsze kolumny, które będą grać w domku na wsi w pokoju ~15m2. Nie jestem tam często, ale chciałbym, żeby coś grało na miejscu.
    Ze względu na różne wydatki nie chciałbym dużo wydawać, dlatego szukałem po "śmieciowych" konstrukcjach. Moją uwagę przykuły m.in jednodrogi na Monacor SPH-60X, Tang Band W4 657SC oraz konstrukcje dwudrożna STX GDN 14-100-8 SCX + STX GDWK 10-200-8 PJ oraz ARN150+ Visaton SC10N chociaż wolałbym nieco tańszy tweeter w drugim projekcie.
    W konstrukcjach jednodrożnych obawiam się zbyt małej ilości basu w takim pomieszczeniu, ale mam jeszcze panel wzmacniacza do subwoofera (~40W na wyjściu), więc można by zrobić suba na tanim STX w OZ.
    Dwudrogi znowu mają bardziej skomplikowaną zwrotnicę, a nie ukrywam, że nie potrafię lutować.
    Nie oczekuję porażające jakości dźwięku, chciałbym, żeby zagrało to lepiej niż jakieś komputerowe pierdziawki za 300zł, a przy okazji czegoś się nauczyć.
    Jakieś propozycje ? : )

Każdy poleca to czego słuchał, więc polecę klon Totem Mite ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez DarKnur Zobacz posta
      Visaton SC10N
      NIE! tylko nie to ;D

Skomentuj

Zamieszczone przez Rfck Zobacz posta
        NIE! tylko nie to ;D
        no nie .
        Zabieram się do tego jak pies do jeża .
        Nędzna kopułka na dodatek droga i kłopotliwa w montażu .
        PC.X przynajmniej fajnie wygląda .

Skomentuj

Na początku chciałem klony Totemów (dostały nawet wysokie noty w "HiFi"), ale zwrotki nie wyglądają na proste, a ceny głośników Tonsila poszły w górę, 13/40/2 kosztuje o 50% więcej niż kilka lat temu.
          @UP W takim razie ARNy z Visatonem odpuszczam.
          Mam pytanie, jaka jest rola zwrotnic w konstrukcjach jednodrożnych ? Niektórzy je dają, niektórzy nie, a jestem ciekawy, co ma odcinać, skoro jest tylko jeden głośnik.
          Last edited by DarKnur; 27.06.2014, 15:47.

Skomentuj

Rob na STXie, ja je tez jako pierwsze zrobilem i w sumie jestem b.zadowolony i basiku nawet sporawo.

Skomentuj

Te kilka elementów to wystarczy jak skręcisz ze sobą druty wyprowadzeń i zalejesz cyną. Nie powinno być żadnych problemów, nie jest to trudne.

Skomentuj

Mam pytanie, jaka jest rola zwrotnic w konstrukcjach jednodrożnych ? Niektórzy je dają, niektórzy nie, a jestem ciekawy, co ma odcinać, skoro jest tylko jeden głośnik.
                Generalnie służy do modelowania charakterystyki, najczęściej są to filtry tzw RLC " pułapka rezonansowa" które wyrównują charakterystykę przenoszenia obniżając np. środek pasma.
                Można też skorygować tzw efekt Baffle Stepu o którym możesz poczytać w obszernej dyskusji w podwieszonym temacie na forum

Skomentuj

ARN150+ Visaton SC10N
                  ARNy juz nie dostepne. no i epoka nie ta :p

Zamieszczone przez gi Zobacz posta
                  więc polecę klon Totem Mite ;-)
                  godne polecenia, ale nie za obecna cene!

Na początku chciałem klony Totemów (dostały nawet wysokie noty w "HiFi"), ale zwrotki nie wyglądają na proste
                  fakt, cale 3 elementy

tutaj nie odcinasz pasma tylko ksztaltujesz jego przebieg. np krzykliwa gorke na srednicy splaszczamy

Zamieszczone przez jacekxyz Zobacz posta
                  Rob na STXie, ja je tez jako pierwsze zrobilem i w sumie jestem b.zadowolony i basiku nawet sporawo.
                  nie zapominaj ze SCXy zostaly odswiezone!
                  czyli basu jest mniej, ale srednica i detale za to duzo lepsze!

rowniez polece GDN 14 SCX + GDWK PC. a nawet proponuje dozbierac do tanszego PCXa
                  zestawik godny polecenia
                  skladam obecnie taki (tylko sie przeciaga... :blushing: )

Skomentuj

Pawle a zwrotnice będziesz projektował od nowa czy zastosujesz tą od Irka do SCX + PJ ? Pytam bo również przymierzam sie do budowy GDN 14 SCX + GDWK PC :)

I jeszcze takie małe pytanko tak przy okazji,czy rozsunięcie powyższych głośników o 3cm licząc od krawędzi głośników da słyszalną zmianę w brzmieniu niż w wersji w której SCX zachodzi na PJ kę ?
                    Last edited by Majster; 27.06.2014, 18:38.

Skomentuj

Pawel, kiedy odzwiezyli SCXy, ja kupowalem w kwietniu, czyli mam stare czy nowe?

Skomentuj

Masz nowe. Odświeżali już z rok temu.
                        <iframe width="400" height="435" src="https://zrzutka.pl/u3nedj/widget/2" frameborder="0" scrolling="no"></iframe>

Skomentuj

Zamieszczone przez Majster Zobacz posta
                          Pawle a zwrotnice będziesz projektował od nowa czy zastosujesz tą od Irka do SCX + PJ ?
                          gdzies na forum pokazywalem ze irkowa mozna uzyc. ale nie pokazuje wszystkiego na co stac te glosniki
                          w miare mozliwosci bedzie nowa zwrotnica

Zamieszczone przez Majster Zobacz posta
                          I jeszcze takie małe pytanko tak przy okazji,czy rozsunięcie powyższych głośników o 3cm licząc od krawędzi głośników da słyszalną zmianę w brzmieniu niż w wersji w której SCX zachodzi na PJ kę ?
                          watpie. teraz bedzie rozsuniete

Zamieszczone przez jacekxyz Zobacz posta
                          Pawel, kiedy odzwiezyli SCXy, ja kupowalem w kwietniu, czyli mam stare czy nowe?
                          a masz prążki czy kropki na membranie?

Skomentuj

Mam kropki

Skomentuj

czyli nowa
                              starsze mialy wiecej basu, ale srednie tony byly duzo bardziej matowe

Skomentuj

Hmm, to ciekawe jakim basem graly stare, bo moim subiektywnym zdaniem w tych nowych jest go calkiem sporo.

Skomentuj

a wg mnie graja skromnym basem
                                  ale basem zaczynaja grac w obudowie 10-12 litrow

sa 13-15cm glosniki ktore maja wiecej tego basu

Skomentuj

W miarę wertowania for pojawiają się kolejne pytania.
                                    Znalazłem projekt zwrotnicy Irka, o której ktoś wyżej napisał i jak chciałbym zamówić części do niej, z jakiego sklepu najlepiej skorzystać ? 5 elementów to chyba też nie jest dużo i mam nadzieję, że dam radę : P.
                                    Jak ma się brzmienie takich monitorów na STX w stosunku do jednodrożnych monacor/tangband ?

Skomentuj

Polink - wysylasz cos takiego do nich, podajesz, ze kazdy po 2szt. przysla ci wycene, mnie w kwietniu czesci kosztowaly 64,43 z przesylka.

*1328 CEWKA Cewka 0.40 mH 0.890 Ohm dr-0.50 h- 8 FI-27
                                      *5268 CEWKA Cewka 1.20 mH 0.280 Ohm dr-0.80 dl-38mm FI-24mm rdzen-14/30+dyski-24/5
                                      Kon. 400/ 2.20
                                      ELE-100V/ 10.00
                                      MET-TY 5/ 4.30

Skomentuj

wstrzymaj sie z zamawianiem. podlacz na poczatek kondensator 2,2-3,3uF na GDWK i czekaj na nowa wersje zwrotnicy
                                        bedzie wiecej basu i lepsze brzmienie
                                        na irka zwrotnicy nowe glosniki graja, ale nie tak jak powinny

Skomentuj

Czaruję...
                                        X