Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt subwoofera 18 do uzupełnienia dołu.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt subwoofera 18 do uzupełnienia dołu.

Witam.
    Niedawno pisałem do Was w sprawie kolumn. Doradzono mi projekt Sta na stx15.2.500.8 i d800.Jestem z nich mega zadowolony lecz brakuje trochę basu. Jednak liczyłem się z tym. Teraz zwracam się do Was z prośbą o opinie na temat planów na suba: miałby to być 150l strojony na 35 Hz BR z stx 18.4.1400.8 na razie jeden jak będą pieniądze to drugi. Górki napędzane 350W kanał końcówka suba (-ów 700 kanał) pocięte aktywnie. Tyło nie wiem jaka częstotliwość podziału dać? Myślałem nad około 120-150 Hz. Czy moje założenia są poprawne. I czy ten sub dopełni mi dół? Pozdrawiam Tomek

120-150?

Czas zapoznać się z podstawami.

Skomentuj

Zamieszczone przez nowakus Zobacz posta
      stx 18.4.1400.8
      Jak bym miał tyle do wydania to zastanowił bym się nad lepszym głośnikiem, np. B&C.
      Na elektrodzie jest gość z nickiem "Granat" (http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2861412.html), On Tobie doradzi jaki konkretnie model wybrać i jaka obudowa będzie do niego najlepsza.

nie wiem jaka częstotliwość podziału dać? Myślałem nad około 120-150 Hz.
      Skoro jako górki masz kolumny na głośniku 15", i planujesz mieć suby na głośniku 18", to cięcie powinno być niższe.
      Cięcie zależne będzie również od rodzaju obudowy suba.

czy ten sub dopełni mi dół?
      Raczej nie ma lepszej propozycji (do dopełnienia dołu) niż 18" na basie.
      Musisz się też zastanowić jakiego konkretnie basu Tobie brakuje, "kopa" na basie, tzw. "mięsa", czy najniższego z najniższych.
      Jak już będziesz wiedział to wtedy można wybierać rodzaj obudowy.

Skomentuj

Znaczy czego mi brakuje?? Hmmmm, zdecydowanie brakuje kopa tym głośnikom w niższym paśmie. Te najniższe tez są ważne ale przede wszystkim kop. A głośniki B&C to jakie mniej więcej pieniądze za sztukę?? Jak 120 -150 Hz za dużo to mniej więcej około 90 Hz będzie ok? Bo aktywny crossover chce zbudować sam nie przestrajalny i musze wiedzieć w ile mniej więcej celować. Oczywiście po testach na pewno wartości będą skorygowane. Pozdrawiam Tomek.

Skomentuj

A głośniki B&C to jakie mniej więcej pieniądze za sztukę??
          http://www.naw.com.pl/index.php?cat_...3&sort=default
          Ale skoro masz górki na STX to rób suby na STX, będzie taniej (choć na pewno nie lepiej).

Jak 120 -150 Hz za dużo to mniej więcej około 90 Hz będzie ok? Bo aktywny crossover chce zbudować sam nie przestrajalny i musze wiedzieć w ile mniej więcej celować.
          Jak tak będziesz kombinował to do niczego nie dojdziesz.
          Niby dlaczego chcesz takie coś zrobić? przecież to same minusy.
          Kup sobie lepiej aktywny crossover Behringera i po sprawie.

http://allegro.pl/crossover-behringe...398753295.html

Nie chciałeś robić subów, więc zrobiłeś kolumny pełnopasmowe na basie 15".
          Teraz brakuje Ci basu i chcesz suby.... czy nie uważasz że robienie paczek, górek na basie 15" było bez sensu? pisałem że jak w planach będziesz miał suby to lepiej zrobić PA600 a nie PA700.
          Jak pisałem, biedny kupuje dwa razy.
          Chcesz robić ten nieregulowany cross to rób... za kilka miesięcy go wywalisz i kupisz Behringera.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
            Kup sobie lepiej aktywny crossover Behringera i po sprawie.
            Pytałem o crossy cx behringera na tym forum i ludzie którzy je mieli stanowczo odradzali. Ponoć często mają rozjechane punkty podziału.

Skomentuj

Głośniki B&C sa fajne brzmieniowo ale są prądożerne i mają niższą efektywność w przypadku modeli 18" w porównaniu do innych firm. Ostatnio miałem przyjemność z produktami 18sound i te już się lepiej bronią.

Prosty "cross" skladany ręcznie spoko, ale to sie spisuje tylko w jednym konkretnym miejscu odsłuchowym. Trafisz w inne pomieszczenie gdzie trzeba będzie zmienić podział i co zrobisz ?

Granie głośnikiem 18" typowym do subbasu z podziałem na 150Hz to średni pomysł.
              Last edited by dragon; 08.07.2014, 21:00.

Skomentuj

Też się spotkałem z kiepskimi opiniami na temat tego beringera. Marian używałes go?? Bo nic innego za takie pieniądze nie znalazłem. Jest jeszcze cross Stx ale czy to coś warte?? Ci Kolumny w większości przypadków grają samodzielnie, ale zdążają się imprezy gdzie sub jest potrzebny, lub idą w plener do muzyki. Dlatego wybrałem 15". Kolega Granat zaproponował B&C 18ps76 i obudowę br i podział na 100hz. Za subwoofer wyjdzie trochę drożej niż przewidywanym, ale z tego co czytałem B&C jest lepsze. Także chyba zdecyduje się na tego B&C.

Skomentuj

Kolego dragon. Powiedz mi proszę które modele B&C 18" miałeś na testach. Wyciągasz bardzo daleko idące wnioski, tymczasem są różne głośniki tej samej średnicy do różnych zadań. Z 18s miałeś pewnie 18LW2400 albo nawet LW1250, ten ostatni z bardzo lekką membraną. Podobną masę drgającą ma 18PS76, więc pod tym względem będzie równie efektywny.
                  Poza tym 18" głośniki wybiera się najczęściej do subbasów, sub czyli 31-63Hz, porównaj teraz pod tym względem głośniki z lekką i ciężką membraną a sam zobaczysz że różnica będzie nawet na korzyść tych drugich.

Według mnie trzeba rozgraniczyć te dwie kwestie. Albo ktoś robi basik i skupia się w większości na paśmie 60-120Hz, albo subbas który z założenia ma schodzić niżej. Basik najczęściej potrzebny jest tzw. mobilnym, chałturnikom itd. Natomiast subbasu używa się na koncertach i w dobrych klubach.
                  W związku z tym poleciłem koledze głośnik 18" lekko-membranowy który ma odpowiednią efektywność w zadanym paśmie. Lepiej byłoby w tym przypadku użyć dwóch głośników 15" ale kogo na to stać, kto ma tyle miejsca w aucie itd. itd. :) :)

A po co zmieniać podział w raz ze zmianą otoczenia? Podział robi się pod konkretne głośniki współpracujące, a dopasowanie systemu do warunków panujących w danym otoczeniu można zrobić na eq.

Skomentuj

Miałem neodymy z serii NW100, NW76. Znajomy kiedyś też sie napalił na 18PS76 no i grać grał ale szału nie robił. Na jednej imprezie słyszałem też 18Ps100 x2 i opinia ta sama co przy ps76.

Ostatnio przez przypadek posłuchałem 18LW1400 od 18sound i szczena opadła jaka różnica jest między tym glośnikiem a 18NW100 i nie potrzeba było 2kW wzmacniacza żeby to zagrało... dodatkowo ceny na podobnym poziomie porównując z B&C czy rcf czy innym producentem. Wszystko w obudowach BR (testowane różne pojemności).

W mojej opinii jak ktoś szuka głośnika do zwykłego BR, odradzam B&C ze względu na spl. Są zajebiście wytrzymałe, dobre brzmieniowo ale ciche i trzeba inwestować w mocne wzmacniacze co dodatkowo dźwiga koszt całości. Być może B&C bardziej pasują do hybryd bo w tym polu też eksperymentowałem i były ciekawe efekty ale cierpliwości zabrakło żeby cokolwiek dokończyć...

Owszem, 18" do subbasow jak najbardziej ale powiedz mi który z grajków mobilnych albo tych trochę większych, ma system rozbudowany o moduł zasilający dodatkowo w oktawie subbasowej ? Przecież to kompletnie nie ekonomiczne i zbyteczne. Koncerty owszem, ale grajkom to nie potrzebne. Nie wiem od kiedy trzeba rozgraniczać kwestie subbasu i basu. Od lat ludzie grają na róznych głośnikach 18" w pasmie od 40Hz do 120Hz i to wystarcza dla chałturników. W przypadku koncertów jestem jak najbardziej za systemami wielodrożnymi i rozgraniczaniem subbasu od basu, ale wciskanie tego na siłę do półki mobilnych dj, chałturników, zespołów, zwał jak zwał to już trochę przesada.

Autorowi tematu sugeruje jeszcze zapoznać się z RCF LF18S801 basu a nawet subbasu nie braknie .

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta

A po co zmieniać podział w raz ze zmianą otoczenia? Podział robi się pod konkretne głośniki współpracujące, a dopasowanie systemu do warunków panujących w danym otoczeniu można zrobić na eq.

A co jak nie ma żadnego EQ czy nawet mozliwości zmiany fazy w dole lub górze ? :)

Skomentuj

Nie ma 18" z serii NW76.
                      Piszesz o jakiś posłuchaniach w miejscach docelowych, gdzie efekt końcowy jest zależy od wielu czynników. Ocenianie głośnika tym sposobem jest niemiarodajne. Weź sobie 18LW1250 i 18NW100 i dokonaj pomiaru w tej samej obudowie - będzie widać czarno na białym z czego to się bierze.

Nie zrozumiałeś tego co napisałem. Nie chodzi o rozbijanie basu i subbasu na oddzielne drogi. Chodzi o to do czego konkretne głośniki są stworzone. B&C w 18" ma głównie tłuczki subbasowe, które w porównaniu z głośnikiem innego typu wypada tak a nie inaczej... Mając taki głośnik możesz bez trudno objąć pasmo 35-150Hz przy mocach rzędu 1.2-1.7kW. Głośniki o których piszesz tu się nie sprawdzą. Jak już coś porównujemy to równoważne.
                      Nie chcesz grać nisko, ok. Kup sobie 15".

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                      A co jak nie ma żadnego EQ czy nawet mozliwości zmiany fazy w dole lub górze ?
                      A co jak nie ma głośników? Śpiewamy i bawimy się bez nagłośnienia. :)
                      Jak ktoś nie dysponuje odpowiednim sprzętem i wiedzą to niech za nagłaśnianie się nie bierze...

A tak btw. Jesteś z Katowic, to nie daleko. Może chcesz posłuchać jak grają moje 18PS76? Ciekawe jak zmieni się Twoja opinia o tym głośniku.

Skomentuj

Jak juz pisałem i tu i na privie z Kolegą Granatem zrobiłem pełnopasmówki 15" bo w mniej więcej w połowie imprez i miejsc sub mi nie potrzebny. Będzie on używany od czasu do czasu przy większych imprezach. Na razie z kolumn jestem mega zadowolony tylko niekiedy brakuje tego kopa głównie na dużych imprezach gdzie jest muzyka. Małe imprezy spokojnie lecą bez niczego. I do tych dużych potrzebny mi subwoofer. Ja się na temacie głośników nie znam dlatego Was pytam i sporu nie roztrzygnę. Może prosił bym o jakieś wady i zalety każdej z firm, pomogło by mi to w wyborze. Jedyne co używałem to 2 sztuki 18" Alpharda ale nie zachwyciło mnie... Jest może ktoś z Wielkopolski i chciałby udostępnić do posłuchania głośniki danej firmy to chętnie wpadnę. Pozdrawiam Tomek

Skomentuj

Pytałeś co miałem na testach to odpisałem, z serii NW76 miałem 15" no i jeszcze 15NDL76

!8LW1400 i 18NW100 były sprawdzane w tych samych starych obudowach które mieliśmy kiedyś na magazynie, służyły tylko i włącznie do sprawdzania nowych nabytków. Odsłuchy oczywiście na otwartym terenie, no bo jak inaczej sprawdzić 18 cali na pełnej mocy ?

Mając taki głośnik możesz bez trudno objąć pasmo 35-150Hz przy mocach rzędu 1.2-1.7kW. Głośniki o których piszesz tu się nie sprawdzą.
                          ale które konkretnie masz na myśli że sie nie sprawdzą ?

Jak ktoś nie dysponuje odpowiednim sprzętem i wiedzą to niech za nagłaśnianie się nie bierze...
                          Nie wiem czy wiesz ale realia w polsce wyglądają całkiem inaczej. Twoja wypowiedź sprawdza się w dziale nagłaśniania koncertów ale my ciągle jesteśmy w dziale nagłaśniania imprez okolicznościowych/zespołów bo do tego nawiązuje ten temat jakby nie było. Kilka dobrych lat w tym siedziałem i ciągle się chcąc nie chcąc w tym muszę kręcić i wierz mi że sprzęt tak naprawdę gra tutaj drugoplanową rolę. Jeśli nie zabija uszu i jest bezawaryjny to nie istotne jest to czy to STX czy aktywne RCF'y. Twój idealnie zestrojony system top+sub na nic się zda jak trafisz na sale w której ściany w połowie to goła cegła a druga połowa to okna bo się okaże że zamiast pieknie zgranego zestawu masz buczydło i ogólnie dźwięk jak z zestawu komputerowego. Ludzie potrafia bez EQ i innych peryferii dać sobie radę z takimi problemami.

W imprezach okolicznościowych sprawa najważniejsza jest to czy prowadzący potrafi zabawić publikę tak żeby zapamiętali ten czas jako świetnie spędzony i polecali dalej jego usługi a nie to czy sub gra do 60Hz czy 30Hz.

Ile razy widzieliśmy pewnego dj'a który w mono robił świętną impreze... i dało się

Co do katowic... no obecnie to nie jest moje miejsce zamieszkania i trochę mam do nich daleko. 18PS76 słyszałem z aktywnymi RCf na gorze, nad zalewem przy knajpie pod kontrolą wzmacniacza ADS.

Skomentuj

nowakus:
                            Nie ma żadnego sporu. Trzymaj się swojego planu który wcześniej ustaliliśmy. A dywagacjami o głośnikach nie zaprzątaj sobie głowy. Oboje z dragonem poleciliśmy Ci głośnik o podobnych parametrach, tak więc będziesz zadowolony.

Kolego dragon:
                            Nie zamierzam z Tobą dyskutować co jest ważniejsze na imprezach tanecznych, bo z pewnością masz w tym zakresie większe doświadczenie. Chciałem Ci tylko zwrócić uwagę, żebyś nie generalizował operując znaczkami, zamiast skupić się na konkretach technicznych danego sprzętu. Napisałem Ci z czego wynika pozorna różnica głośności między konkretnymi głośnikami. Jeżeli czegoś nie rozumiesz, to pytaj wprost. Ewentualnie dokonaj pomiaru porównawczego o którym pisałem wcześniej, lub choćby symulacji - powinno to coś rozjaśnić.

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                            ale które konkretnie masz na myśli że sie nie sprawdzą ?
                            Konkretnie te: RCF LF18S801. Porównaj parametry choćby z 18NW100.
                            Dla kolegi nowakus'a ok, ale nie do subbasu.

Skomentuj

Świetnie!! W wolnej chwili zabiorę się do pracy
                              pracy. Jak całość będzie gotowa na pewni dam foto. Pozdrawiam i dzięki za pomoc!!

Skomentuj

W ostateczności jaki głośnik wybrałeś?

Skomentuj

B&C 18PS76 w obudowie podanej przez Kolegę Granata: ~200l brutto BR z Tunelem 54x8x28 cm. Wykonam go najprawdopodobniej z meblówki 18 lub 22 z wzmocnieniami, owinę kocem a z przodu krata z gąbką dźwiękoprzepuszczalną. W wolnych chwilach pracuję nad projekte zwrotnicy, schematy zaczerpnięte z tematu o zwrotnicach aktywnych z forum. Jak będzie coś do pokazania wrzucę! Pozdrawiam.

Skomentuj

Tak naprawdę ta obudowa ma 141L netto i jest strojona dosyć dużym portem na ~45Hz.

Skomentuj

Dobra policzyłem na szybko z zewnętrznych :) Przepraszam za wprowadzenie w błąd. A Granat powiedz mi czy dać tam lekkie wygłuszenie ?? Czy zostawić pusto?

Skomentuj

Nie dawaj.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X