Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Kolumny do 23m2

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kolumny do 23m2

Witam wszystkich.
    Przymierzam się do budowy kolumn, w związku z tym chciałbym prosić o pomoc w doborze głośników lub gotowego projektu.
    Kwota jaką bym chciał przeznaczyć na zwrotnice + głośniki to 3000zł. Kolumny mają grać w pokoju m23m2. Napędzane będą wzmacniaczem yamaha as-500.
    Muzyka jakiej słucham to miedzy innymi Pink Floyd ,Mark Knopfler,Dire Straits , Coma , Dżem , Enya i przeróżne wokale.Wolał bym podłogówki i raczej zestaw 3 way.
    Chciałbym żeby dźwięk był czysty ,przejrzysty ,przestrzenny, lekki.Preferuje brzmienie raczej jasne ale nie ostre.Cenie sobie dobry wokal i dobrze wybrzmiewające instrumenty.
    W wielu tematach tego typu forumowicze radzili posłuchać kilki konstrukcji przed ostatecznym wyborem, wiec mam pytanie czy znalazł by się ktoś z okolic Sosnowca ,Katowic u kogo był by możliwy odsłuch , szczególnie metalowych membran i porównania ich.

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

Witam :)

Czy przejrzałeś wątek z kwotą do 1500zł? To niby 2 razy mniej, a koszty łatwo się gromadzą i niektóre rekomendacje mogą być podobne. To też metalowy system.

Na początek:
    Woofer, 26cm. Może jakiś Seas?

Jakaś ładna średnica od 50mm do 14cm, może 17cm jeśli się zwiększy bas albo użyje powiedzmy dwie 8mki (ja bym raczej dał 30cm na bas i do tego ustawiony przodem, ale nie powiedziałeś czy 'WAF' się liczy http://en.wikipedia.org/wiki/Wife_acceptance_factor )

Tweeter, może Visaton? http://www.visaton.com/en/chassis_zu.../ke25sc_8.html

Z filtrami mniej mogę pomóc. Ja wolę więcej kanałów i filtrację przed wzmacniaczem, chyba że nie ma innego sposobu, ale podobno to jest kontrowersyjne. Zaproponuję kondensatory polipropylenowe i nie żaden nonsens tylko prosto z prawdziwego katalogu elektronicznego, np Mouser czy RS. A cewki nawinąć z drutu emaliowanego! :lol: ...Może nie, zobacz co się da skombinować.

Skomentuj

Jeśli chodzi o WAF raczej nie będzie problemu ,kolumny będą w osobnym pomieszczeniu.Głośnik 30 jest raczej niepotrzebny , poza tym budżet chyba tego nie wytrzyma , 26 wydaje się być rozsądną propozycją.

Skomentuj

Ja zrobiłem kopie Akustyk RD1 ze zwrotnicą dostępną na forum. Głośniki to SS 18w 8531g00+SS D3004/660000 i w 26m2 niczego nie brakuje. Smukłe podłogówki 2 drożne. O jakość średnicy nie masz się co obawiać, nie bój się 2 dróg Brzmienie lekkie, przejrzyste, ale nie ostre, z dobrą podstawą basową. Jeśli nie podeszłaby ci zwrotka od akustyka (albo by ci się znudziła) to masz jeszcze zwrotkę od Zapha do tego kompletu głośników. Słucham też głownie Pink Floyd / Waters, dire straits i wiele innych i do tej muzyki kolumny sprawują się super

Skomentuj

Nie ukrywam ze ten projekt wydaje się być bardzo ciekawym,ale chciałbym tez poznać propozycję innych forumowiczów. Ze względu na zbliżający się urlop decyzje chciałbym podjąć do końca następnego tygodnia, wiec jest jeszcze trochę czasu. Co do głośników to mam jeszcze pytanie, co sądzicie o firmę Sb acustics?.

Skomentuj

Przejrzyj dział projekty. Jest tam kilka propozycji w Twojej kategorii cenowej.

Skomentuj

masz przeciez projekt udostepniony przez Yoshiego na 10 lecie diyaudio. przetworniki za 3000zl. dozbieraj troche na zwrotke i masz naprawde dobry sprzet. Jezeli chodzi o SB acustics pytaj gokara on ma 3 way na takich prztwornikach. Przetworniki coś około 2000zł

Skomentuj

Faktycznie projekt Yoshiego jest bardzo dobry, ale koszt głośników + przesyłki już przekracza kwotę, w dodatku wydaje mi się że koszt zwrotnic nie będzie mały , dodatkowo nigdy nie słyszałem metalowych membran i nie bardzo mam gdzie.
                Co sądzicie o tym projekcie http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-SEAS-ER.htm ??

Skomentuj

Czy już robiłeś podobne projekty hi-fi? Jeśli nie to na początek jednak sugerowałbym zrobić tańszy 2-drożny, poeksperymentować, i wtedy te doświadczenie da ci lepsze wyczucie na różne niuanse.

Np. Yoshiego projekt nr 2 mi ładnie wygląda, szczególnie ze względu na głośnik AL130. Nie będzie trzęsienia ziemi w basie ale spójrz na jego kierunkowość i "wodospad" w średnicy. Mniam!: http://www.visaton.com/en/chassis_zu...n/al130_8.html.

Skomentuj

Projekt AL130 z Usherem jest na prawdę udany. Metalowych membran nie ma co się bać . Moim zdaniem wybrzmienia instrumentów i wokale są zdecydowanie lepsze na metalowych głośnikach. Również brzmienie basu na metalowych jest z reguły lepsze.

Faktycznie brakuje trochę jakiegoś dobrego projektu 3 drożnego a zarazem w rozsądnej cenie. Trzeba by pomyśleć nad czymś takim.

Skomentuj

Potwierdzam. Dobrze zazwrotkowane alu zagra na prawdę fajnie Co prawda nie lubię alu kopułek, ale na basie i średnicy chętnie słucham :)

Skomentuj

Po przeczytaniu wielu postów i opinii Yoshiego na temat metalowych głośników postanowiłem pójść w tym kierunku. Co myślicie o L22RN4XP , W15CY001 + tańsza , w miarę dobrą kopułką , ewentualnie o L26 z czym warto było by to połączyć nie przekraczając budżetu . Pytam o L26 ze względu na jego wyższą efektywność, co prawda nie słucham głośno ale wzmacniacz ma tylko 85 wat i mam pewne obawy.
                        Yoshi czy z twojej strony była by możliwość zaprojektowania zwrotnicy?? , jeśli tak odezwij się na pw jak by to wyglądało i o ewentualnych kosztach projektu.

P.s
                        Budżet można zwiększyć o max 300 zł ,właśnie znalazł się kupiec na stary wzmacniacz.

Skomentuj

Wolę lepszy tweeter jak woofer.

Skomentuj

Zamieszczone przez Grzegorz111 Zobacz posta
                            Po przeczytaniu wielu postów i opinii Yoshiego na temat metalowych głośników postanowiłem pójść w tym kierunku. Co myślicie o L22RN4XP , W15CY001 + tańsza , w miarę dobrą kopułką , ewentualnie o L26 z czym warto było by to połączyć nie przekraczając budżetu . Pytam o L26 ze względu na jego wyższą efektywność, co prawda nie słucham głośno ale wzmacniacz ma tylko 85 wat i mam pewne obawy.
                            Jakbyś chciał robić z L26 to należałoby to łączyć to raczej z 18tką ze względu na efektywność. Aby się zmieścić w kosztach to pewnie z L18, może na upartego z L15 jakby starczyło efektywności bo ten chyba jest trochę głośniejszy od excela 15tki. Z L26 będzie trochę lepszy bas, bardziej zwarty, szybszy i z lepszym zejściem. No ale też trzeba dać 2x większą obudowę, no i więcej kosztuje.
                            Nie wiem czy nie lepiej pozostać przy L22, excelu 15 i kopułce tak dobrej jak to tylko możliwe. Z tańszych kopułek co można by wybrać to może , Morel CAT 328-104 , HDS tweeter, Usher 9950-20 , AUDAX TW025A26 , Seas Excel T25CF001 . Jeżeli chodzi o zwrotnicę to na PW.

Skomentuj

Zamieszczone przez Grzegorz111 Zobacz posta
                              Co sądzicie o tym projekcie http://www.troelsgravesen.dk/Jenzen-SEAS-ER.htm ??
                              Szeroki przód, będą mniejsze straty przez tak zwany "baffle step" w tenorze ok 200~500Hz. Lubię to.
                              Przesunięcie głośników do tyłu albo przechylenie cały zestaw ciągle mnie dziwi. Przecież i tak będzie syf z fazą w różnych częstotliwościach i pod każdym innym kątem. Może nie jestem oświecony w tych sprawach

Wszędzie zawsze widać MDF. Jak mają być egzotyczne kondensatory to czemu nie jakiś polimer z piaskiem dla obudowy? Ja zastanawiam się nad takim kierunkiem na inny projekt. Motor głośnika tworzy silne drgania ale często w projektach ludzie nawet nie wspomną przynajmniej o uszczelce gumowej albo jakimś miękkim korku. Stworzyłbym całą przednią ściankę z żywicy zmieszaną z piaskiem i ozdobnymi kamyczkami. Ciężkie i -- mam nadzieję -- dobrze tłumiące. Test pukania powinien brzmieć lepiej niż beton. Boczne ścianki zrobię bardziej zwykłe, i tak będą mechanicznie bardziej oddalone od głośników.

Komentarz na temat R2042 i C2041 mi zwrócił uwagę. Tamte elementy chyba odłączają średnicę od wzmacniacza przy ~5k, w odróżnieniu od typowej pułapki RLC która spina głośnik. Co prawda metalowa membrana będzie zupełnie inaczej od papieru drgała przy 5kHz, ale poeksperymentowałbym żeby usłyszeć co lepiej brzmi. Szeregowe rozłączenie czy równoległe zwarcie? I jakie R?

Skomentuj

Po rozmowie z Yoshim ,za którą mu jeszcze raz dziękuje decyzja zapadła.Będzie to dokładnie taki sam zestaw jaki on posiada.Dziękuje też reszcie forumowiczów i temat uważam za zamknięty.

Skomentuj

Eee, a jaki to zestaw jeśli nie tajemnica ?

Skomentuj

No morel, seas excel na środku i prestige na dole :) 10 projekt na 10lecie

Skomentuj

Czaruję...
                                    X