Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przymiarki do projektu. Obudowa i głośniki

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ok dzięki, a co w przypadku użycia już laminowanej płyty? Czy ją można powtórnie zalaminować lub okleić fornirem ??

Skomentuj

Po zmatowieniu, na butapren klei się fornir bez problemów.

Skomentuj

Wiem że krycie fornirem jest zacne ale jak ma się cena jego do laminatu?

Skomentuj

fornir da sie kupic od ok 3-5zl/m2

Skomentuj

Oczywiście musisz doliczyć jeszcze lakier albo wosk, cenowo podobnie co przy okleinie ale efekt po fornirowaniu o niebo lepszy.
            Last edited by Majster; 05.09.2014, 09:27.

Skomentuj

zeby dobrze polozyc okleine samoprzylepna tez wart polozyc lakier na plyte

Skomentuj

Paweł przy tej cenie nawet bym się nie zastanawiał. Pytanie tylko czy ja jestem w stanie w tej cenie kupić fornir?
                Laminat miałem na myśli taki prawdziwy a nie naklejki. Smaruje się klejem i kładzie taflę jego i wałkiem dociska.

Skomentuj

Ja nie wiem czy nie łatwiej się mimo wszystko forniruje niż kładzie okleinę. Owszem, wielokrotnie więcej roboty, ale pod okleiną strasznie wszystkie nierówności wyłażą. Żeby to dobrze wyglądało, to trzeba mieć magiczne rączki. Jeśli fornir powoskować, to nawet nie jest to pracochłonne.

Skomentuj

Ja się bardzo nie upieram przy laminacie. Przemawiała za nim cena. Myślę że poradzę sobie z jednym i drugim. Miałem przyjemność robić renowację blatu toaletki za pomocą forniru. Skąd tylko teraz Perełkę dostać? :-)
                    Czekam na odpowiedź Pawła. Skusił mnie tą ceną.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomson5 Zobacz posta
                      Laminat miałem na myśli taki prawdziwy a nie naklejki. Smaruje się klejem i kładzie taflę jego i wałkiem dociska.
                      w takim razie fornir latwiej polozyc. laminatu nie mozesz przeszlifowac (laczenia scianek)

a co do ceny to trzeba szukac.
                      czesto trafiaja sie modyfikowane w cenie 17-19zl/arkusz (ok 2m2)

Skomentuj

Zamieszczone przez Majster Zobacz posta
                        Najpierw robisz skrzynkę, fornirujesz a dopiero potem wycinasz otwory :)
                        Czy nie bezpieczniej jest zrobić najpierw otwory. Przymierzyć głośniki i jak jest ok to fornir a później od środka go wyciąć?

Skomentuj

Jeśli nie zamierzasz robić frezów pod głośniki to nie ma różnicy :)

Skomentuj

Jeżeli znajdę kogoś kto mi je zrobi to chciałbym aby były.

Skomentuj

No to po fornirowaniu zabezpiecz fornir taśmą malarską aby go nie porysować i frez :)

Skomentuj

Jeżeli się nie pomyliłem to z obliczeń wyszło że potrzebuje 2,06m2 forniru
                                Przy cenie 12zł/m2 nawet się nie będę zastanawiał kupię 3m2.

Skomentuj

Coś tam się ruszyło. Skleciłem wczoraj skrzynki. Dzisiaj je doszlifuje i przygotuje do fornirowania.
                                  Zwiększyłem wysokość do 100cm zgodnie z sugestią @Pawła. Z tego powodu zabrakło mi płyty na front. Miałem taką 185x40 ale dzisiaj zdobyłem brakujący kawałek.
                                  Mam pytanie. Jeżeli bym zastosował terminal z czteroma zaciskami to czy na czas strojenia mógłbym podłączyć głośniki do niego ze wspólną masą a zwrotnice dać na zewnątrz?

Skomentuj

Zamieszczone przez tomson5 Zobacz posta
                                    Jeżeli bym zastosował terminal z czteroma zaciskami to czy na czas strojenia mógłbym podłączyć głośniki do niego ze wspólną masą a zwrotnice dać na zewnątrz?
                                    A to nie prościej wyciągnąć kable na zewnątrz przez br ? Masz sprzęt do pomiarów ?

Skomentuj

Dzięki za podpowiedź faktycznie tak lepiej :-)
                                      Na początek chciałbym spróbować Holmimpulse.

Skomentuj

A elementy na próbne zwrotnice masz?
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Myślałem że trzeba najpierw zdjąć ch-kę głośników aby zrobić prototyp.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X