Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wykorzystanie głośników Isophon.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Wykorzystanie głośników Isophon.

Witam.
    Posiadam dwa głośniki Isophon P203S.I tu rodzi się o moja prośba w doradzeniu jak można je wykorzystać tzn. co na nich zbudować?
    Z czego znalazłem na forum to widze że były montowane w kolumnach Universum, ale na ich temat dużo nie znalazłem, a tak miał bym się już czym kierować ew. zbudować takie same kolumny.
    Pytanie najbardziej kieruje w strone w jakiej obudowie by to najlepiej zagrało, a i jakie dobrać średnie/wysokie tony.W temacie jestem zielony dlatego też nie wiem czy dla tych przetworników lepsza by była konstrukcja 2 czy 3-way.

Jeżeli pomyliłem dział to przepraszam, jak widać jestem nowy.
    Pozdrawiam.:)

Witaj

To bardzo fajne glosniki, dla nich obudowa zamknieta, jednak bez pomiarow i tak nic sensownego z nich nie skleisz. Nikt tutaj nie poda Ci gotowej recepty. Moga pracowac jako 2 way, ale przydalby sie dobry tweeter, moze cos z Wavegiude.

Skomentuj

Jakby Ci coś pomogło to jest ich charka z ruskiego (chyba) forum.
      http://audioportal.com/attachment.ph...324197&thumb=1 ale to chyba widziałeś

Skomentuj

Dzięki za odpowiedzi.
        Znalazłem na tej stronie dane i jest tam wspomniane o obudowie 20-30L, skoro producent tak zalecił to chyba to dobry litraż by móc od tego zacząć?
        http://diyaudio.pl/showthread.php/13...awostki/page63
        Pomiarów raczej nie wykonam bo jak napisałem wyżej jestem kompletnie zielony, dlatego zostają mi tylko rady z forum jak i takie testy na w/w obudowie od 20 do 30l,zamkniętej.Jeżeli nic już więcej w temacie nie ruszy to postaram się więcej poszukać o wspomnianych kolumnach Universum, jakie były pozostałe przetworniki, litraż obudowy i dane zwrotnicy.
        Last edited by Boyka; 21.07.2014, 20:00.

Skomentuj

Zobacz:razz: http://www.lup-berlin.de/archiv/Baus...pullpsl203.jpg Wydaje mi się że tu powinieneś coś się dowiedzieć http://www.lup-berlin.de/archiv/Katalog/index2.html to archiwum katalogów ispohona .

Skomentuj

Znam te linki, katalogi sprawdzałem trzy razy i nie ma mojego modelu jest P203C/P203T, ale P203S nie ma.
            Tą grafike mam zapisaną, ale to tylko suby, dość ciekawe.Myśle że jeżeli nic nie wypali to pomyśle nad takim rozwiązaniem bo nie powiem bas z tych głośników jest ładny, ciekawe jak by się sprawdziło takie rozwiązanie, dość duża obudowa i do tego tunele.

Skomentuj

Sprzedaj je na znanym portalu i zbuduj cos, do czego jest sprawdzony projekt.

Skomentuj

Też tak myślałem, ale dużo warte nie są, a i już jako tako znam ich dźwięk.
                Sprawdzony projekt jaki mi się podoba to klony Totem Mitte na 2x GDN 13/40/14 + GDWK 10/80 Tonsila ew. tańsza wersja na STX.Myśle że jak na moje nie doświadczone jeszcze ucho i wymagania na początek przygody z Diy był by to dobry pomysł.
                Obecnie mam tylko Altusy 75 i wiadomo że przydało by się coś lepszego.

Skomentuj

Moze stowke wezmiesz :)

Skomentuj

No właśnie, czyli patrząc na koszta nawet w/w klonów to jest 1/4 kwoty wykonania tych kolumn.
                    Jeszcze pomyśle nad wykonaniem tych subwooferów TL i jeżeli z tego wyjdzie klapa to będe musiał jednak zabrać się za coś innego.
                    W każdym razie, dzięki za pomoc.

Skomentuj

Nie rob, szkoda czasu. Trzeba by bylo robic to inaczej.

Skomentuj

To znaczy jak inaczej? Mógł byś rozwinąć temat?
                        Chyba ten projekt był już przerabiany na forum, ale z troszke innym modelem głośnika, link podałem wyżej.
                        Nie powiem, jak pomyślałem troche dłużej to takie suby by mi się przydały z racji że te głośniki nawet w obudowie robionej na "oko" mają dobry bas, a z racji że mam Altusy 75 to małe wspomaganie basu by mi się przydało.
                        Jeszcze jaki pomysł mi przychodzi do głowy to zbudować klony kolumn w jakich te głośniki były montowane, ale sam poza jednym modelem Telefunken i Universum nic nie znalazłem, a i informacje na ich temat są nikłe.

Skomentuj

Mozna zrobic z nich klasyczne linie transmisyjne http://www.mh-audio.nl/Transmission%...udspeakers.asp

Jest nawet prosty kalkulator.

Dwie takie obudowy dadza bardzo niski bas, ale to nie bedzie sprzet do dyskoteki, tylko bardziej filmow, muzyki. Napewno rozciagna pasmo Altusow. Nie zapominaj ze trzeba bedzie do tego jakis filtr dolnoprzepustowy, najlepiej aktywny.
                          Jak masz checi i czas to mozna sie pobawic. Zawsze to jakies nowe doswiadczenie.

Skomentuj

Robienie "dyskoteki" odpada, do głośnego słuchania gdzie nie liczy się jakość, a moc mam kino domowe.
                            Zreztą te Isophony prawdopodobnie operują mocą znaminową ~20watt.

Jakie dane głośnika potrzebne są do obliczenia takiego filtra? Oglądałem ten kalkulator i z racji angielskiego kompletnie go nie rozumiem.
                            Jeżeli to by coś pomogło w budowie to posiadam zwrotnicę z kolumny Technics'a i kilka części z kolumny Sansui, jeden taki Isophon podpięty pod cewke z tej zwrotnicy dawał naprawde potężny bas.Więc może można by było wykorzystać jakieś części z tych zwrotnic np. drut do nawinięcia cewki lub jakiś kondensator.
                            Widze że STX ma w swojej ofecie części w dośc pokaźnym zakresie.

Doświadczenie chciał bym jak najbardziej zdobyć, ponieważ jak pisałem wyżej chciał bym bardziej rozwinąć swoją przygodę z Diy, lecz samo czytanie bardzo ogólnej teori mało mi daje, a dopiero teraz widze że z twojej strony dostaje przydatną wiedze.
                            Last edited by Boyka; 22.07.2014, 16:53.

Skomentuj

Zwrotnica musi byc aktywna, nie pasywna. Poza tym z tych elementow, ktore masz, na 99% nie zrobisz nawet pasywnej zwrotnicy. Aby zejsc z cieciem ponizej 100hz musialbys miec naprawde duze i drogie cewki. Najprosciej byloby miec panel od subwoofera i uzyc go do napedu dwoch subwooferow. Trzeba tylko zwrocic uwage na dobor panela do impedancji dwoch subwooferow.

Co do samej obudowy, to i tak bylbys zmuszony do improwizacji. Nie dysponujesz wiedza, ani system pomiarowym. Zostaje Ci tylko pojsc w jakies ogolnie przyjete zasady. Tak pi razy drzwi musialbys zbudowac obudowe z tunelem o dlugosci okolo 180-200cm, z wyjsciem o powierzchni 0,8-0,9 Sd glosnika. Ile dokladnie ma Sd Isophon tego pewnie producent nie podaje, ale mozna przyjac jakas podobna wartosc do glosnikow 8 calowych. Tunel na wejsciu musi miec minimum 2x Sd glosnika. Calosc wytlumiona gabka na sciankach oraz welna naturalna, sztuczna badz kamienna knauf ecose.

Inna, prostsza opcja to obudowa zamknieta z dwoma glosnikami, w jednej pojemnosc, w konfiguracji push pull. Dla dwoch glosnikow pojemnosc musialaby wynosic nie mniej niz 60 litrow. Wytlumiona porzadna welna skalna lub mineralna.

Skomentuj

Czyli zostaje mi tylko wzorowanie się na konstrukcji do której link podałem wyżej bo raczej nie opłacalne jest wydać większą kwote na nawet same cewki, gdzie o głośnikach praktycznie nie ma żadnych danych, a pomiarów nie wykonam.
                                Link do grafiki którą podał Oskar 29 to projekt push pull ze strony Isophona na głośnikach PSL203/35 mój model to P203S, ale mimo to odradziłeś bym się za to zabierał.

Skomentuj

Napisalem Ci co mozna zrobic sensownie. Twoj wybor.

Skomentuj

Znalazlem ich parametry. Nic pewnego ale lepsze to niz nic lepsze to niz budowac paczke na slepo. http://www.audiostereo.pl/szeregowe-...ade_94679.html post nr.8

Skomentuj

Myślałem też jak by to zagrało, gdyby zbudować na tych Isophonach dwa suby i dodatkowo dwa monitorki na np. STX'ach.Wtedy był by system 2.2, tylko jakie sensowane suby by mogły wyjść na tych głośnikach.?

Skomentuj

Czaruję...
                                      X