Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Glosnik taki jak seas27tbfcg tylko mocniejszy

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Glosnik taki jak seas27tbfcg tylko mocniejszy

Panowie, jaki wysokotonowy alu/tytan o charakterze grania podobnym do seasa 27tbfcg z efektywnoscia min 89dB/1w jesli bedzie wieksza to dobrze bo dodatkowo tlumik podniesie wytrzymalosc mocowa.

Główne wymagania to wyzsza moc znamionowa od seasa, ciezko przewidziec jak pojdzie zwrotkowanie ale musi wytrzymac ponad 150W RMS przed filtrem przy muzyce elektronicznej ale bez wlaczonych zadnych korektorów i loudnessów, czysta moc i zapis taki jak przewidzial realizator.
    Średnica montażowa identyczna
    Charakter brzmienia zblizony do Seasa (koniecznie alu/tytan)
    Min 89dB/1w
    Budzet powiedzmy ok 500zl za 2 sztuki
    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Zamieszczone przez Bumpalump Zobacz posta
    musi wytrzymac ponad 150W RMS przed filtrem
    Może Selenium? :flapper:

Bumpalump, czego oczekujesz?
    Albo efektywność albo dźwięk...

Skomentuj

Sb29rdc

Skomentuj

Tekstylny niestety, bez odsluchu raczej odpada
        Te kryteria idealnie spelnia Visaton DSM 25 FFL ktorego mam ale wizualnie nie bedzie pasowal do reszty

Skomentuj

Te kryteria idealnie spelnia Visaton DSM 25 FFL
          - dziwy straszne ... temat ?. Ten rzekomy Visaton który idealnie pasuje poza wyglądem pod każdym względem głośność / wytrzymałość jest gorszy od seasa. moc za filtrem podawana przez producentów głośników wysokotonowch to ostatni parametr na który powinno się patrzeć i analizować. "Czysta moc" jak to określiłeś z wzmacniacza w +/- 90% odbierana jest przez głośniki Basowe i nic nie stoi na przeszkodzie aby zastosować standardowy głośnik kopułkowy o mocy kilku Watów bez filtracji w kolumnie 300-400W. Najważniejsze aby podołam dynamiką / efektywnościa pasma. :)

Skomentuj

A to do monitorów studyjnych? Jak obawiasz się o moc ze względu na niskie cięcie to może 27TBCD/GB-DXT, zobacz jaką efektywność ma na środku pasma dzięki temu waveguide. A charakter grania powinien mieć podobny.

Skomentuj

Jak poprzednie tweetery zostały wysadzone w powietrze, ja bym jednak rozważył większy wzmacniacz i bas

Skomentuj

Tekstylny niestety, bez odsluchu raczej odpada
                Toz to ring radiator jest.... Mialem ten glosnik i wiem jak gra.

Skomentuj

Zamieszczone przez Branża Zobacz posta
                  - dziwy straszne ... temat ?. Ten rzekomy Visaton który idealnie pasuje poza wyglądem pod każdym względem głośność / wytrzymałość jest gorszy od seasa. moc za filtrem podawana przez producentów głośników wysokotonowch to ostatni parametr na który powinno się patrzeć i analizować.
                  Visaton zakladajac podzial 2000Hz/12dB oct ma 120W RMS przed filtrem
                  Seas zakladajac identyczny podzial ma moc 90W RMS przed filtrem

Sygnal akustyczny nie jest sygnalem stalym wiec nie mozna z gory zalozyc stalego podzialu mocy na poszczegolne glosniki, poza tym filtr gornoprzepustowy nie stanowi jakiegos wielkiego obciazenia wiec moc za filtrem bedzie podobna bez wzgledu na moc pochlonięta przez glosnik niskotonowy

"Czysta moc" jak to określiłeś z wzmacniacza w +/- 90% odbierana jest przez głośniki Basowe i nic nie stoi na przeszkodzie aby zastosować standardowy głośnik kopułkowy o mocy kilku Watów bez filtracji w kolumnie 300-400W. Najważniejsze aby podołam dynamiką / efektywnościa pasma. :)
                  To podlacz sobie kopulke rownolegle z basem i wlacz muzyke z moca kilku wat

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Matador Zobacz posta
                  A to do monitorów studyjnych? Jak obawiasz się o moc ze względu na niskie cięcie to może 27TBCD/GB-DXT, zobacz jaką efektywność ma na środku pasma dzięki temu waveguide. A charakter grania powinien mieć podobny.
                  Duże podlogówki, podzial maksymalny w granicach 3500

Skomentuj

Visaton zakladajac podzial 2000Hz/12dB oct ma 120W RMS przed filtrem
                    Seas zakladajac identyczny podzial ma moc 90W RMS przed filtrem
                    - Pocieszny jesteś :).

Mniej niepotrzebnej teorii więcej praktyki a będzie dobrze. Jeszcze raz podpowiem że parametr mocy w przypadku głośników kopułkowych powinien być ostatnim na jaki patrzysz i analizujesz. Visaton przy swoim FS i nie tylko nie będzie grał poprawnie z podziałem 2k. Maks dla niego to 3-4k. Więc pisanie przez producenta takich deklaracji jest mocnym nadużyciem ( naciąganiem co jest bardzo powszechne niestety )
                    Seas - według twojej teorii kopułki tej nie można aplikować w kolumnach mocniejszych niż 90W z podziałem 2k. A jak Ci powiem że ten głośnik pracuje z większości sytuacji z podziałem niższym i niejednokrotnie w kolumnach 3 drożnych 200-300W i nie wykazuje nawet tendencji do gwałtownego zwiększania się zniekształceń co dopiero spalenia ??

reasumując z praktycznego punktu widzenia nie ma różnicy ile głośnik ma mocy. jego zastosowanie ograniczają w większym stopniu inne parametry. I możesz bez problemu zastosować 15mm mini tweeterek w 500W kolumnie pod warunkiem ze zrobisz to dobrze i jego efektywnośc będzie wystarczająca aby go słyszeć :) Stąd moja sugestia ze temat jest bez sensu ( w odniesieniu do twoich porównać ).

To podlacz sobie kopulke rownolegle z basem i wlacz muzyke z moca kilku wat
                    - Jeśli szanujesz swoje głośniki to nie rób tak :)

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                    Może Selenium?
                    - A jak potrzebujesz dużego ciśnienia akustycznego to idź za radą doświadczonego kolegi :)

Skomentuj

- Jeśli szanujesz swoje głośniki to nie rób tak :)
                      W takim razie co miales na mysli piszac, " nic nie stoi na przeszkodzie aby zastosować standardowy głośnik kopułkowy o mocy kilku Watów bez filtracji w kolumnie 300-400W"

Visaton pomimo wysokiego Fs pracuje poprawnie z podzialami ok 2k co pokazuja udane konstrukcje Visatona na tym glosniku oraz moje wlasne doswiadczenia
                      Wytrzymalosc mocowa jest waznym parametrem i moim zdaniem nie nalezy go pomijac, trzeba miec to na uwadze przy ustalaniu czestotliwosci podzialu, oczywiscie rzad filtracji i ewentualny tlumik rowniez wplywa na moc.

Gdyby nie bylo problemu to temat by nie powstal, 2 rzad, podzial 2200, moc lekko powyzej 120-130W cos w tych granicach mysle, muzyka bez zadnych podbic sopranu czy loudnesow i mam teraz 2 glosniki nadajace sie na smietnik

Skomentuj

To moze faktycznie maly driver kompresyjny w nieduzej tubce?

Skomentuj

Tubka musiala by pasowac frontem do podfrezowania, i cholernie wazne jest aby byl to glosnik o podobnym charakterze grania nto raz i drugie aby byl rownie dobrej jaksoci, bo na tym Seasie duzo juz slychac :) ewentualnie podejsc z wyzszym podzialem w okolicy 3000 kosztem charakterystyk kierunkowych, tylko jak bardzo zwiekszy sie wytrzymalosc?
                          faktem jest ze rzadko slucham tak glosno, ale gdy juz mam ochote to nie chce zastanawiac sie czy glosnik pracuje juz na granicy mozliwosci czy nie

Skomentuj

Każdy użytkownik kolumn, zwłaszcza taki który na temat audio ma już jakieś pojęcie, powinien wiedzieć że im głośniej tym jest bardziej prawdopodobne że głośnik się uszkodzi/przepali.

Jeśli odpowiedź na moje pytanie:
                            Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                            Bumpalump, czego oczekujesz?
                            ...jest takie, że chcesz słuchać głośno, i do tego celu szukasz głośnika domowego, nie dziw się że masz problem z jego wyborem.
                            Musisz wiedzieć, gdzie leży granica pomiędzy możliwościami głośników domowych a estradowych.

Nie wiem jak głośno słuchasz muzyki, ale musi to być bardzo głośno skoro boisz się przepalenia... lub masz kiepski wzmacniacz, albo słuchasz jakiejś "rzeźni" :)

Skomentuj

marian oczywiscie ze wiem, kolumny sa domowe, uzytkowane tylko w domu, do wielu gatunkow muzyki, od muzyki klasycznej do jak to nazwales rzezni ;p
                              Za cene 300zl wiem gdzie lezy granica tych glosnikow przy jakich filtrach i muzyce, chyba nie ma co za bardzo kombinowac, podniose podzial i odpuszcze sobie tak ekstremalne granie
                              Last edited by Bumpalump; 27.07.2014, 17:55.

Skomentuj

Sprzedaj to co masz i zrob wieksze paki na efektywnych glosnikach z tubkami i problem bedzie rozwiazany :P A jak nie, to przesun wyzej ciecie i moze zwieksz zbocze filtra.

Skomentuj

Te kryteria idealnie spelnia Visaton DSM 25 FFL ktorego mam ale wizualnie nie bedzie pasowal do reszty
                                  A nie możesz dorobić nowych frontów do tych visatonów?

Skomentuj

Inna opcją jest większa średnica i szukać coś od 30 do 50mm. Będą straty przy 15~20kHz ale i tak bardzo mały % ludzi słyszy w tym zakresie. Za to będą solidne, słyszalne zyski w jakości i mocy przy 1~2kHz.

Skomentuj

Nie pchaj sie w standardowe kolumny jak potrzebujesz efektywnosci. Do tego wlasnie sa tubki oraz drivery kompresyjne, badz wysokoefektywne wstegi/AMT(ale takie sa juz poza Twoim budzetem)
                                      Tak na prawde ten seas w swojej cenie nie ma konkurencji jesli ktos szuka takiego brzmienia. Minimalnie sobie polepszysz biorac jedynie SB29.

Skomentuj

nowych kolumn nie chce budować, w tych mi wszystko odpowiada, zakupie te seasy jeszcze raz tylko podniose podzial pod 3k, kolumny sa 3.5drozne

dzieki za odpowiedzi, jakby ktos sprzedawal te seasy uzywane to prosze o info

Skomentuj

Czaruję...
                                        X