Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Amplituner do KD

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Amplituner do KD

Panowie!
    Przymierzam się do zakupu nowego amplitunera do KD i już mam kocioł w głowie od tego myślenia. Jestem w pełni świadomy tego że na Ampli do KD "nie słucha się muzyki" ale potrzebuję kombajnu z radiem internetowym, odtwarzania z usb itd. Poradźcie proszę - wybrać starszy model ale z wyższej półki czy kupić coś nowego i ewentualnie w późniejszym czasie dokupić coś do słuchania stereo. Kwota jaką chciałbym przeznaczyć to ok. 3000zł.
    Przeglądałem się starszym modelom Onkyo - SR875, NR905 oraz Denona - 4310, 4311 i powiem szczerze że przynajmniej wagowo starszy sprzęt wygrywa bezapelacyjnie z nowymi modelami.

Będę wdzięczny za wszelkie sugestie

Pozdrawiam

P.S
    Nie wysyłacie mnie proszę na inne forum:)))

Ja mam denona 2312 w kd i jestem zadowolony, choć brakuje mi wyjść pre out, w 2311 miałem.
    Radio internetowe działa dobrze, usb flac'i czyta, moc ma wystarczającą ale grzeje się jak cho..ra.
    Zmieniłem z 2311 bo miał problem z przepuszczaniem 3d z konsoli.
    Dożo dobrych opinii jest o harman kardonach i onkyo - tu nie wiem zbyt wiele więc niech inni się wypowiedzą.
    Denon ma identyczną konstrukcję co marantz.
    A do stereo .......... szkoda gadać, tzn da się słuchać nawet w "pure direct" ale to nie jest to.
    Ja mam chwilowo potężną końcówkę mocy podpiętą pod zone 2, ponieważ denon reguluje siłę głosu i nawet jest ok.

Skomentuj

Zamieszczone przez czarecki Zobacz posta
      Przymierzam się do zakupu nowego amplitunera do KD
      Nowy w sensie ze sklepu, nieużywany?

Jeśli może być używany to polecam Onkyo 805/875 - to bdb ampli z preout - jak podepniesz końcówkę mocy to będzie się dało muzyki słuchać.
      Mam Onkyo 608 i dla mnie był wypas w kinie do czasu aż nabyłem Rotela 1066.

Odradzam kupno nowego ampli do 3kzl. Z kolegą odsłuchiwaliśmy kilka w salonie i wniosek taki, że poza kilkoma bajerami typu usb, skalery nie oferują nic więcej niż starszy sprzęt.

Skomentuj

Bardzo nieprecyzyjnie to napisałem. Oczywiście może być sprzęt używany ale na tyle młody żeby miał możliwość słuchania z usb no i najważniejsze radio internetowe. SR 875 fajny sprzęcik ale niestety nie ma jeszcze sieci. Dopiero NRy Onkyo posiadają.

Zamieszczone przez Matador Zobacz posta
        Odradzam kupno nowego ampli do 3kzl. Z kolegą odsłuchiwaliśmy kilka w salonie i wniosek taki, że poza kilkoma bajerami typu usb, skalery nie oferują nic więcej niż starszy sprzęt.
        Potwierdziłeś moją tezę dlatego rozglądałem się za trochę starszym sprzętem. Jeśli jednak szarpnąłbym się na nowy to czy denon x4000 to dobry wybór?? ( do tej pory miałem zawsze denony i jakiś taki sentyment został aczkolwiek to żaden wyznacznik)

Pozdrawiam
        Last edited by czarecki; 28.07.2014, 07:00.

Skomentuj

dobrze że jest komu sprzedawać stare graty...
          audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
          http://www.rane.com/note160.html
          Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
            Akurat uważam że lepiej dorwać trochę starszy sprzęt który jest lepiej wykonany z niż dzisiejsze plastikowe zabawki.

Skomentuj

w ogóle to wszystkie dzisiejsze graty są do niczego , kiedyś to był sprzęt...
              audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
              Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

ALe chcesz wnieść coś do dyskusji czy po prostu masz dobry humor. Bo jeśli tak to proszę Cię nie udzielaj się już w tym temacie.

Skomentuj

I z drugiej strony: dobrze, że jest od kogo takie stare graty odkupić za małą kasę

Może konkretny model do 3k?
                  3 tysiaki to mało, a rynek w Polsce niewiele ma do zaoferowania. Na tyle, że noszę się z zamiarem ściągnięcia Emotivy z US.

Skomentuj

Ja się też rozglądam i mi wychodzi tak:
                    W jedną skrzynkę wsadzić i wszystkie dekodery i końcówki mocy odpowiedniej jakości (znaczy zadowalającej dyiowców) i przy tym utrzymać racjonalną cenę to jest krótko mówiąc niemożliwe.

Więc jedyną sensowną drogą jest:
                    1. kupić KD dowolne, ale koniecznie z preoutem, dobrać model tak żeby miał wszystkie dekodery, złącza, interfejsy sieciowe/usb, odyseje itp jakie nas interesują
                    2. Dołożyć końcówkę na fronty albo jeśli ktoś potrzebuje to więcej końcówek na preout

Co do kina to bardzo starych gratów nie ma jak kupić, bo akurat w interfejsach wejściowych to jest najszybszy rozwój i sprzęt sprzed powiedzmy 10 lat będzie pozbawiony HDMI, sprzed 20 nawet dekoderów.
                    Dobrze myślę?

Skomentuj

Myślisz dobrze, ale amplitunery które mają wyjście preout są dosyć wysokimi modelami, ich ceny zaczynają się od około 2700 zł, a do tego trzeba doliczyć koszt końcówki.

Niestety trudno pogodzić te dwie rzeczy, kino domowe i dobrej jakości granie. Żaden amplituner nie zagra tak dobrze jak wzmacniacz stereo, natomiast żaden wzmacniacz stereo nie dam na takich możliwości multimedialnych i podłączeniowch jak amplituner.

Skomentuj

No i właśnie. Bo to że końcówki mocy w kinach są takie sobie, to wiadomo i nie ma się co dziwić.
                        A co w przypadku napędzania zewnętrzną końcówką? Jak z jakością dźwięku z toru z kina domowego? Wszystkie są takie same? Jak znam życie to nie, ale czy ktoś ma jakąś wiedzę co brać, a co obchodzić szerokim łukiem?
                        Ampli z całkiem współczesnym wyposażeniem używki da się znaleźć do 2kzł.
                        A jak bez Lanu i usb, to spokojnie w cenie do 1kzł się da znaleźć coś ciekawego (akurat taki mam plan)
                        Ale jak tu coś wybrać?
                        A co do kosztu końcówki, to nie musi być tak źle, mamy uniego, BG 1-9, accuclony we wszystkich wersjach...
                        Jak i różnej maści starsze używki które teś sobą sporo potrafią reprezentować.
                        Last edited by Micwoj; 28.07.2014, 10:26.

Skomentuj

Kupno używanego amplitunera to loteria. Tam naprawdę jest co się popsuć. Zazwyczaj uszkodzeniu ulegają wejścia HDMI i to nie zależnie od firmy. Sam mam w domu amplituner, w którym po roku używania nie działa połowa wejść HDMI, oraz przednie USB - dobrze że jest na gwarancji.

Skomentuj

Nawet z nowych widzę np MARANTZ SR5007 za 2kzł
                            Pewnie jako wzmacniacz to bida, ale za to "wszystkomający" bo i dlna, i pełne hdmi 1.4, komplet dekoderów i odysej. To co od niego więcej chcieć oprócz tego żeby ładnie grał?

Skomentuj

a tak poważnie najlepiej do kina i satelity amplituner nowy ale nie za drogi np. pioneer VSX-824 , do stereo osobno poza ampli , accuclone z jakimś dobrym źródłem , maksymalnie krótka droga sygnału.
                              Last edited by bolonietoperz; 28.07.2014, 11:09.
                              Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Niestety preampy w amplitunerach średnio wypadają , miałem yamahe rxv1400 i ze względu na hdmi itp zmieniłem na rxv771 , niestety bieda straszna, ciągle nie mam pożądanego efektu w kinie, gra to bo gra ale nie robi wrażenia na mnie. Druga sprawa to przy 1400 miałem fronty na końcówce mocy, 771 na początku też tak miałem, ale w czasem przyszła kolejna końcówka i kolejna, po dołożeniu do centralnego głośnika była znaczna różnica, więc na pewno bym zostawił/myślałam o dodatkowych końcówkach na te 3 kanały. Preampy składam i tylko daje selektor tak że końcówka jest sterowana albo sygnałem z amplitunera albo gra tylko czysto stereo, ale i tak wiem że jak tylko będzie okazja sprzedaje amplituner i będę szukać procesora do kina, aby robił tylko za przed wzmacniacz do kina bo inne rozwiązania to tylko takie półśrodki. Amplituner musi być do kina a do słuchania muzyki sprzęt stereo typowo. Jedyne co jest nie fajne to amplituner nie ma cyfrowego wyjścia dźwięku po spdif czy czymś takim, wtedy by się podłączyło do dac i można jakoś używać radia , a tak to tylko wyjścia hdmi są.

Skomentuj

Ha! A myślałem że pójdę na skróty i ampli będzie robiło i za ampli na tylne kanały/central i za dac-a do stereo. A tu widzę buła?
                                  Cały vic na tym polega że nie mam ochoty się przełączać źródeł kino/stereo za każdym razem jak włączam telewizję (mam zewnętrzne urządzenie) czy film z kompa, czy muzykę (u mnie tez z kompa), tylko użyć jednego źródła.
                                  Ciekawe na czym stanie wybór czareckiego?

Skomentuj

Widzę że nie tylko ja mam ten problem. Na szczęście nie mam jakiegoś wielkiego ciśnienia i mogę sobie poczekać jeszcze trochę (ewentualnie dozbierać). Problem w tym że nie mam ochoty tak jak Micwoj bawić się w jakieś przełączania, kombinowania oraz bóg wie co jeszcze. Chyba wezmę swoje paczki pod pachę i pójdę posłuchać gdzieś do jakiegoś salonu paru amplitunerów oraz wzmacniaczy stereo aby odczuć na własnej skórze tą "olbrzymią przepaść" miedzy KD a stereo.

Skomentuj

Ja swoich ciągał nie będę, bo kolumny ani do bagażnika za łatwo nie wejdą ani tachać 30kg sztuka ochoty nie mam. A bez swoich to ciężko o jakieś wnioski (swoje znam, sklepowych nie). Może tylko jednego czy dwóch kolegów ze swoimi amplitunerami zaproszę. Wprawdzie po paru głębszych obiektywność oceny może znacząco spaść, ale co tam...Też mi się nie spieszy.
                                      Słuchaj, notuj i opisz dla potomnych :)
                                      Na szczęście na tym forum nie ma napaleńców którzy zaczną zarzucać propozycjami procesorów 30kzł wzwyż...(chyba? )

Skomentuj

To nie zmienia faktu że czekam na jakieś propozycje/sugestie:))

Skomentuj

Czaruję...
                                        X