Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zweryfikujcie wyniki i..... uszczypnijcie mnie

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zweryfikujcie wyniki i..... uszczypnijcie mnie

Proszę kogoś tylko o jedno, o zweryfikowanie moich obliczeń w Winisd, bo chyba mam przywidzenia.

Mam skrzynke 100 l objętości i trzeba w niej coś zamontować. Myślałem o Alfredach, ale je juz raz spróbowałem więc czas wypróbować coś innego. Padło na STX. wstawiłem do Winisd do tej obudowy 2 GDN 25-100-4-SC i wychodzi w zamkniętej ...tylko 76 litrów!!! Toż to nie do pomyślenia taki wynik u Alfreda!!. Na jednej 20cm od Alpharda raz wyszło 120l, ale nie o to chodzi.

Dałem te 2 GDN do Bass-refłex 100l i strojenie na 26.21 Hz, Wychodzi ładna charakterystyka : -3Db jest przy ok 32Hz. Jakby ktoś mógł to sprawdzić, bo ja oczom nie wierzę. Jesli taka prawda, to wyrzucę wszystkie Alfredy z domu na zbitą membranę!!!

Jesli to prawda, to warto wstawić właśnie takie 2 GDN do 100l , te 26 Hz i połączone dwie czwórki szeregowo, żeby osiem ohm wyszło?? Zo odpowiedź dzięki i POzdro

ten program pokazuje optymalny litraż obudowy ale ty zam możesz zmienić litraż i dostroić br w tym programie tu odsyłam do instrukcji WinISD , a charakterystyka która wychodzi nie koniecznie jest prawdziwa może tylo ładnie wyglądać

Skomentuj

A jest jakiś program, który pokazuje bardziej prawdziwą charakterystykę, niż Winisd. I niech to będzie prosty program, bo widziałem nie takie kombajny, a nic się w nich nie dało zrobić. MImo wszystko chyba kupię te 2 STX i zrezygnuję raz na zawsze z Alfredów. Przy takich cenach (25cm EW100 - 65 zł, a STX GDN25 - 39 zł) to koniecznośc i przy takich parametrach.

Skomentuj

Re: Zweryfikujcie wyniki i..... uszczypnijcie mnie

Zamieszczone przez djsmol
        Dałem te 2 GDN do Bass-refłex 100l i strojenie na 26.21 Hz, Wychodzi ładna charakterystyka : -3Db jest przy ok 32Hz.
        Mi f3 wychodzi ok 29,8Hz.
        Co do programu to jest to dosyc dobry program do symulacji. Nieco lepszy jest BassBox 6. Nowe STX trzymaja parametry wiec bardzo duzych roznic miedzy symulacja, a rzeczywistoscia nie bedzie. Jednak dlugosc br powinno sie dobierac testujac kilka dlugosci.

Skomentuj

Symulacja Alfreda SW803Z w 20-30litrach bass-reflex pokazuje liniowe przenoszenie od 20Hz!!! Oczywiscie bzdura totalna. Symulator to tylko wstep do pomiarow niestety nie kazdy ma mozliwosc zmierzenia tego co zasymulowal. Wyniki sa oczywiscie inne.

Skomentuj

Więc mam juz pomysł na kolumne:
            2*GDN-25-100-4 SC Szeregowo
            GDM-14-100-8-SS
            GDWK-9-150-8-PJ lub GDWT-8-150-8-PJ bo (proszę sie nie śmiać) FAJNIE WYGLĄda, szkoda że to tuba a nie kopułka.
            POdział coś ok. 1Khz - 4 lub 4,5 Khz, Co wy na to, chyba warto?

Skomentuj

Wiadomo, ze do symulacji bierze sie wiarygodne parametry.

Nie polecam wysokotonowych STX'a. Ja w swoich kolumnach mam tubowe wysokotonowki STX i nie jestem z nich zadowolony. Dzwiek jest kiepski. Koniecznie daj cos innego. Najlepiej sredni tez daj innej firmy.

Skomentuj

może Alfred??

Skomentuj

z deszczu pod rynne

Skomentuj

Juz lepiej Tesla albo Tonsil.

Skomentuj

A ja proponuję olać te wszystkie programy symulacyjne,wnoszą więcej zamieszania niż prawdy.Lepiej zrobić sobie skrzynkę o regulowanej objętości i zdać się na płyty testowe bądź ostatecznie na generator.Ja juz mam dosyć tych rozjazdów między symulacją a rzeczywistością,na ucho słychać kolosalne różnice.WinIsd odpalam z ciekawości,BassBox dla porównania ale i tak posługuje się budką 260l z regulowaną odgrodą i płytkami testowymi.Wiem że znajdą się przeciwnicy ale jak na moje warunki to tylko ucho sie sprawdza.No i żołądek.
                      PZDR

Skomentuj

ja tam jeszcze lubie SW on jest dla mnie niezłym wyznacznikiem :) wierze w pomiary- ucho czasami bywa zawodne!! naomiast połączenie pomiarów i odsłuchów daje najlepsze efekty

Skomentuj

Jeżeli parametry przetwornika podane przez producenta sa zgodne z rzeczywistymi to symulator daje zgrubny obraz tego jak będzie w rzeczywistości.

pozdrawiam!

Skomentuj

coolombo ale co bedzie w rzeczywistosci?
                            Jesli zasymulujemy dwa glosniki np 8cali i 12cali i wyjdzie nam w symulatorze ze oba przenosza od 35Hz to znaczy ze graja tak samo?
                            Oczywiscie ze nie!

Skomentuj

irek a kto tak robii? przecież symulator to jest tylko program, który działa wg scisle okreslonych zasad(wzorów), przecież program nie myśli tylko wykonuje zasymulujmy dla przykładu bude dla 2xARN6618 i co? wychodzi 600L, przecież nikt kto ma troche oleju w głowie nie zrobi takiej budy. Nie każdy ma sprzęt pomiarowy, dzięki któremu może sobie dobrać optymalne warunki pracy głośnika, wtedy symulator jest b.pomocny.

pozdrawiam!

Skomentuj

no właśnie. Nie każdy ma sprzęt pomiarowy w domu. O tej regulowanej budzie to też kiedyś myślałem. Czasem dostaję do obejrzenia takie szajsy, co mają napisane 600W i tym podobne pierdoły, wtedy taka buda by się przydała.

A wracając do tematu, z tymi Alphardami to żartowałem. Kopułkę tonsila widziałem za 99zł, a to trochę za dużo narazie. Dozbieram kasę do końca i chyba za jednym podejściem zakupię wszystko u STX. Jest to mo ja pierwsza konstrukcja 3-drożna i pierwsza na STX. Muszę je przetestować, bo symulacja jest ekstra.

i przy okazji: ALPHARDY TO KUPA.

Skomentuj

Nareszcie sie zmieniliście.Ja już dawno pożuciłem winsd :)(ocvzywiście nie w 100% :) .Odsłuch jest najlepszym programem,wykresem,parametrami jakie mogą tylko być :)

Skomentuj

Czaruję...
                                  X