Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Projekt kolumny do basu 2x10 - potrzebna porada

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Projekt kolumny do basu 2x10 - potrzebna porada

Witam
    Postanowilem zbudowac kolumne do basu 2x10 cali na nowych glosnikach JENSEN BP 10/150 (dedykowane do basu). Zaprojektowalem paczke bass reflex w programie Eminance Designer.
    Wszystko bylo by pieknie gdyby nie niepokojacy wykres wielkosc dostarczonej mocy dla czestotliwosci. (1 wykres ponizej ) Jesli dobrze go rozumiem to do kolumny mozna dostarczyc dla 50 Hz ok 20W a dla 40 Hz 0W. Czyli na na basie nie pogram bo spale glosniki przy 40 Hz. Probowalem poprawic charakterystyke zmieniajac objetosc - zadnej poprawy.

Czy moze mi ktos wyjasnic jaki blad popelniam w konstrukcj/ rozumowaniu. Czy wspomniane glosniki mozna zastosowac w kolumnie basowej 2x10 czy raczej powinienem poszukac innych glosnikow. Jesli tak to jakie 10 cali polecacie. Zalezy mi na kolumnie 2x10 bass reflex w miare malej do 100l

Kolumna bedzie stosowana ze wzmacniaczem lampowym 50W

Wykres skutecznosci glosnika

Logarytmiczny wykres, tamto wygląda na 1W a nie 0W.
    Te ograniczenie do 2.5mm to będzie raczej arbitralny limit na jakość dźwięku, np Xmax może oznaczać odchylenie gdzie zniekształcenie harmoniczne równa 5%.

Skomentuj

Ok. Z wykresy Xmax wynika ze w miare spokojnie moge zejsc do 40 Hz przy 44 W czyli mechanicznie glosniki wytrzymaja. Wykres dostarczonej mocy od Fs mnie przeraza. Gdyz przy 40 Hz i mocy wzmacniacza 50 W popale glosniki. Jak to jest w rzeczywistosci ? Czy faktycznie mam sie czego obawiac stosujac powyzsza kolumne z moim wzmacniaczem.

Skomentuj

Jak interpretowac 1 wykres (maximum electrical input power). Jakies sugestie

Skomentuj

Zamieszczone przez Shamadan Zobacz posta
          Jak interpretowac 1 wykres (maximum electrical input power). Jakies sugestie
          To są niższe wartości z dwóch wykresów. Po lewej stronie, poniżej ~180Hz, moc która spowoduje drganie +/-2.5mm jest mniejsza niż 250W, a po prawej stronie jest na odwrót.
          Nie widzę problemu. Zwykle głośnik wytrzyma drgania trochę poza Xmax i będzie po prostu trochę zniekształcało.

Skomentuj

Bardzo dziekuje za odpowiedz. Teraz wszystko jest juz jasne. Temat do zamkniecia. Pozdrawiam wszystkich forumowiczow.

Skomentuj

Czaruję...
            X