Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Monitorki do pokoju

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Monitorki do pokoju

Cześć,
    ostatnio naszła mnie ochota na zbudowanie swoich własnych monitorów do pokoju. Głośniki które chciałbym wykorzystać to M.STX.4.1.100.4.F.S.MC + T.STX.4.1.200.4.F.P.PC. Czy takie połączenie będzie dobre? Chcę je wykorzystać, ponieważ takie głośniki już posiadam. Litraż Winisd wyliczył mi na 10L obudowy zamkniętej, ale to chyba trochę za dużo(chyba, że coś źle zrobiłem)? Mój plan obudowy ma 3,85L. Wymiary wew. 27,5x14x10. Może być tyle? I mam jeszcze jedno pytanie do zwrotnicy, czy mogę dać po prostu 1 kondensator pod wysokotonówkę, czy budować(lub zlecić) zwrotnicę?
    Pozdrawiam Maciej

http://diyaudio.pl/showthread.php/21...c-stx-gdwk-xxx
    To coś dla Ciebie tylko że najpierw powinieneś poszukać sobie projektu a później kupować głośniki. Impedancja midbasa Ci się nie zgadza z tym projektem.

Skomentuj

Zamieszczone przez monochwytak Zobacz posta
      Głośniki które chciałbym wykorzystać to M.STX.4.1.100.4.F.S.MC + T.STX.4.1.200.4.F.P.PC. Czy takie połączenie będzie dobre?
      to jest glosnik SREDNIOTONOWY!
      nie nadaje sie na 2 drozne monitorki

Skomentuj

Heh Paweł był nawet bardziej spostrzegawczy;p
        Sprzedaj te średniotonowe i kup coś co będzie pasowało do jakiegoś projektu z tymi wysokotonowymi.

Skomentuj

Okej, zrobię tak jak mówicie. Więc jaki polecilibyście sprawdzowny w tej konstrukcji głośnik zamiast tego średniotonowego w podobnej cenie? Czyli mam rozumieć, że M.STX.4.1.100.4.F.S.MC nadaje się do trój/wiecej drożnych konstruckji?

Skomentuj

Wklep model wysokotonówki w wyszukiwarkę i popatrz jakie masz gotowe konstrukcję z tym głośnikiem.
            Szkoda tylko że Paweł nie ma czasu, bo wspominał coś o serii SCX

Skomentuj

Bo jest jeszcze tak, że jestem w posiadaniu subwoofer'a aktywnego na Tonsilu 20/80/2/1(moja konstrukcja), który bardzo dobrze uzupełnia niskie tony. Więc może to będzie głupie pytanie, ale zrobić monitorek wysoko-średnich, a niskie podawać z subwoofer'a?

Skomentuj

Zamieszczone przez monochwytak Zobacz posta
                Więc może to będzie głupie pytanie, ale zrobić monitorek wysoko-średnich, a niskie podawać z subwoofer'a?
                tak, to bardzo glupie pytanie... niestety nadal bedzie dziura w pasmie :/

Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz posta
                Szkoda tylko że Paweł nie ma czasu, bo wspominał coś o serii SCX
                4" STXy sa bardzo fajne... ale mala stxowa wysokotonowka jeszcze nie jest dostepna wiec zostaje tylko to http://diyaudio.pl/showthread.php/20...-AUDAX-mission

minus to dosc niska efektywnosc i nie za duza moc

lepszym rozwiazaniem jest GDN 14 SCX. tu juz jest glosniej, lepiej brzmi, ale zwrotnica nie jest jeszcze dopracowana dla PC

Skomentuj

Czaruję...
                X