Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

TVM Tesla ARN 226-03-8

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

TVM Tesla ARN 226-03-8

Witajcie, jestem posiadaczem dwóch głośników TVM Tesla ARN 226-03-8. Postanowiłem wykorzystać je do budowy sub-a. Mam średnią wiedzę na ten temat, lecz posiadam zdolności manualne i jestem chłonny wiedzy więc pisze do Was.
    Moje pytanie brzmi, jaką obudowę zastosować do 2 głośników w jednej obudowie na raz, założeniem jest uzyskanie jak najlepszej i największej ilości basu, średnio zależy mi na piekielnym zejściu. Sub będzie zasilany wzmacniaczem, po złożeniu suba zakupię filtr dolno-przepustowy. Myślałem nad obudową izobaryczną, czy ktoś posiada takowy projekt lub kiedyś coś takiego robił? Mógł bym prosić o wysyłanie projektów różnych obudów do tych głośników ? Myślałem nad takim ułożeniem głośników, z zastosowaniem bassrelfexu szczelinowego:
    http://speedy.sh/gCynV/obudowa.png

w b-r te glosniki beda strasznie buczaly
    lepiej dac je w 25-30l zamknietej (na sztuke)
    rowniez bym odpuscil uklad izobaryczny poniewaz te glosniki sa bardzo ciche

Skomentuj

Lepiej zrobić 2 niezależne suby czy jeden na 2 głośnikach wtedy litraż to około 50-60l, to litraż po odjęciu głośników, wzmocnień i tym podobnym ? Jakich efektów mogę się spodziewać ? Jak zagrają w po równaniu do gdn 20/30 również w oz w kolumnie zg30c114?

Skomentuj

lepiej dwa osobne.

Skomentuj

jaki filtr zastosować do takiego głośnika ?

Skomentuj

Najlepiej aktywny. Pasywnie bedzie drogo.

Skomentuj

2 oddzielme suby pod warunkiem ze postawisz je pod kolumnami. Jak oba maja stac razem to moze byc wspolna obudowa

Skomentuj

Jaki filtr aktywny zastosować. Mając 2 kolumny stereo i wzmaczniacz z 4 wyjściami na kolumny z możliwością słuchania naraz A+B można podłączyć kolumny stereo pod A a pod B pod prawą stronę podłączyć filtr aktywny i potem do subwofera analogicznie z 2 stroną (zadecydowałem budowe 2 takich samych subwooferów podłączonych w stereo obok kolumn) czy można tak podłączyć (reasumując czy można podłączyć filtr aktywny subwoofera pod wyjście na kolumny w wzmaczniaczu aby odciął wyższe pasmo ? ) Jak oceniacie takie wynalazki z allegro ? -
                http://allegro.pl/aktywny-filtr-nisk...512053380.html

Skomentuj

Zamieszczone przez xprzemek987 Zobacz posta
                  Mając 2 kolumny stereo i wzmaczniacz z 4 wyjściami na kolumny z możliwością słuchania naraz A+B
                  to jest wzmacniacz stereo i nic z tym juz nie zrobisz!
                  potrzebujesz drugi wzmacniacz

Skomentuj

Moje pytanie brzmi czy można podłączyć filtr aktywny subwoofera pod wyjście wzmaczniacza który podaje cały sygnał już wzmocniony ? Czy wtedy taki filtr odfiltruje sygnał wyższych częstotliwości. Czy muszę podłączyć filtr przed wzmaczniacz ? aby wzmacniał on tylko tony niskie bo wyższych już nie będzie bo będą odfiltrowane ? Pytam w ten sposób bo posiadam 2 wzmacniacze.
                    Last edited by xprzemek987; 23.08.2014, 17:19.

Skomentuj

Aktywny przed wzmacniaczem, pasywny za wzmacniaczem

Skomentuj

Jaki był by koszt wykonania jednego filtra pasywnego i jakie odcięcie by musiał mieć ? Miał by ktoś z Was może schemat jak to wykonać (prosił bym o jakąś tańszą wersję)

Skomentuj

pasywny to pomylka
                          skoro masz 2 wzmacniacze to rob aktywke

Skomentuj

Miałbyś schemat do takiego aktywniaka czy lepiej i prościej kupić taki z allegro za 40zł ?

Skomentuj

latwiej kupic gotowy
                              poszukaj projektow z 2 wyjsciami

jakbys mial to robic sam to pewnie wyjdzie drozej (czesci w sklepach sa duzo drozsze) i nie bedzie to takie latwe

Skomentuj

Czy był by Pan w stanie podać mi link do takowego filtra ? Czy panem aktywny z subwoofera z Logitech x-240 był by wstanie napędzić choć jeden taki głosnik tesli ? Czy nie głupim pomysłem było by zastosowanie panelu aktywnego? Jaką moca by musiał dysponować aby dobrze napędzić 2 takie głosniki w oz około 30l ? Bardzo dziękuje Panu za pomoc :)

Skomentuj

panel z Logitechów będzie za słaby (13W na sub'a, a głośnik 70W), poza tym jest on ustawiony pod głośnik z Logitecha, nie ma dodatkowych regulacji, moim zdaniem gra nie warta świeczki, jak już robisz to porządnie chociaż

Skomentuj

Czy był by Pan w stanie podać mi link do takowego filtra ? Czy nie głupim pomysłem było by zastosowanie panelu aktywnego? Jaką moca by musiał dysponować aby dobrze napędzić 2 takie głosniki w oz około 30l ? Bardzo dziękuje za pomoc.

Skomentuj

http://carton.republika.pl/mael/mod_sub4.html ten ma regulacje fazy... ale wymaga zewnetrznego zasilacza
                                      ten z allegro ma wbudowany regulator napiecia

Skomentuj

Mam ten filtr maela i sprawuje się nienagannie.Ma wszystko co potrzeba za tą cenę.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X