Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Heco Mythos 300 - bass reflex

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Heco Mythos 300 - bass reflex

Odnawiałem obudowy Heco Mythos 300 i teraz nie wiem który tunel bass reflex był w której kolumnie. Mają różne długości. Prawdopodobnie obcinane podczas strojenia. Jak mogę szybko sprawdzić, który tunel ma być w której obudowie? Może robić strojenie od nowa? Jeżeli tak, to do jakiej częstotliwości?

Jeszcze jedno pytanie przy okazji: Mythosy mają po bokach przykręcone takie skośnie obcięte płyty. Czy one pełnią jakąś rolę akustyczną? Czy to tylko tak "na ozdobę"?

Zamieszczone przez cynamon Zobacz posta
    Odnawiałem obudowy Heco Mythos 300 i teraz nie wiem który tunel bass reflex był w której kolumnie. Mają różne długości.
    daj zdjecia tych kolumn. google twierdzi ze to monitory z jednym wooferem. w takim razie pytanie - czy piszesz o roznej dlugosci w kazdej kolumnie?
    tzn kolumna nr 1 ma innej dlugosci tunel niz nr2? :o
    ewidentnie blad!

zestroj sobie od nowa pod siebie

Czy one pełnią jakąś rolę akustyczną? Czy to tylko tak "na ozdobę"?
    design

Skomentuj

Tak, w jednej kolumnie bass reflex jest dłuższy, a w drugiej krótszy.
      Kupiłem te kolumny za jakieś grosze. Jedna była czarna, a druga jasna. Wiedziałem, że grają przyzwoicie, więc stwierdziłem, że zrobię im fornir. Przetworniki i zwrotnice są identyczne, tabliczki znamionowe też. Może po prostu w fabryce jedna zestroiła się inaczej niż druga. Mogły być wyprodukowane nawet w odstępie kilku lat.

Do jakiej częstotliwości stroić? Przyznam, że nie jestem obeznany w temacie. Częstotliwość strojenia mam wyznaczyć na podstawie zmierzonej częstotliwości rezonansowej?

To takie kolumny jak w tym linku:
      http://kleinanzeigen.ebay.de/anzeige...4128-172-16412

Skomentuj

wsadz dluzsza i posluchaj
        wsadz krotsza i posluchaj
        zdecyduj na ktorym gra lepiej

Skomentuj

a zwrotnice porównałeś? czy nie zwróciłeś uwagi, dziwne żeby były różne BR wsadzone

Skomentuj

Zwrotnice identyczne. Kolumny są identyczne pod względem budowy i oznaczeń. Różnią się kolorem. Sprawdzę jeszcze numery seryjne, ale to jutro, bo tabliczki zostały w garażu.

Skomentuj

Zamieszczone przez malikowy Zobacz posta
              dziwne żeby były różne BR wsadzone
              mozliwe ze roznia sie rocznikiem, a tu producent z czasem mogl zmieniac strojenie

Skomentuj

Oczywiście mogę zrobić próbę, który tunel będzie lepiej działał w której kolumnie. Wolał bym jednak zrobić strojenie od nowa, tym bardziej, że poprawiałem wytłumienie. Da się jakoś stwierdzić, wyznaczyć do jakiej częstotliwości stroić? Mogę kupić nowe tunele. Taką próbą nic nie zepsuję. Zawsze mogę wrócić do fabrycznych tuneli.
                Wieczorem wyślę zdjęcia jak to dokładnie wygląda.

Skomentuj

Oczywiście mogę zrobić próbę, który tunel będzie lepiej działał w której kolumnie.
                  testuj w jednej kolumnie!
                  skoro niczym sie nie roznia to nie ma sensu testowac w roznych obudowach

Wolał bym jednak zrobić strojenie od nowa,
                  a kto ci kaze konczyc na tych tunelach?
                  jeden tunel daje wyzsze strojenie niz drugi. odsluchasz oba i zdecydujesz czy trzeba wydluzac czy nie

Da się jakoś stwierdzić, wyznaczyć do jakiej częstotliwości stroić?
                  zawsze dobieramy na koncu na sluch. wstepnie mozna wyliczyc, pozniej sie slucha

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                    zawsze dobieramy na koncu na sluch. wstepnie mozna wyliczyc, pozniej sie slucha
                    Słyszałem gdzieś o metodzie z zapalniczką. Ruch płomienia wskazuje kiedy tunel działa najlepiej. Nie próbowałem i nie wiem czy to dobra metoda. Chyba przeczytałem o tym gdzieś na forum.

Skomentuj

Słyszałem gdzieś o metodzie z zapalniczką. Ruch płomienia wskazuje kiedy tunel działa najlepiej.
                      :huh:
                      poszukaj mi to bo nie wierze!

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                        poszukaj mi to bo nie wierze!
                        Sam na pewno nie wymyśliłem :-)
                        http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie...547053#9547053
                        post użtkownika Ireneo

Skomentuj

wiedzialem ze elektroda!

Skomentuj

Może jutro coś pokombinuję