Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

parę pytań :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

parę pytań :)

Witam wszystkich :) - jest to mój pierwszy post na forum, wcześniej tylko czytałem nie miałem co pisać gdyż nie mam zbyt wielkiej wiedzy na tematy tutaj poruszane :P

W chwili obecnej w domu posiadam dość prosty układ nagłaśniający - dwa monitorki Jamo BL 100 już dość stare i doszedłem do wniosku, że może spróbuje swoich sił i zbuduję coś co mi ładnie zagra :)
    Przejrzałem parę konstrukcji już opisanych na tym forum i bardzo przypadł mi do gustu pomysł 3drożnej kolumny podłogowej bass-reflex z głośnikiem niskotonowym w bocznej ścianie :)
    Na ten cel mam uzbierane jakieś 700 złotych. W razie potrzeby mogę jeszcze troche dołożyć ale mam nadzieje, że nie będę musiał
    Chciałbym żeby te podłogówki grały niekoniecznie głośno ale przyjemnie dla ucha - lubię głęboki nisko schodzący bass a ciężko by mi było znaleźć czas pieniądze i miejsce na suba :)

I teraz mam do Was parę pytań z związanych z tą konstrukcją
    - jakie przetworniki najlepiej zastosować i gdzie je kupić? (może to lamerskie ale patrzyłem na allegro za głośnikami za 110 zł jest 25 cm alphard z dobrymi parametrami (pasmo od 20 Hz) tylko widze, że tutaj z alphardów robi sie popielniczki a nie kolumny )
    - jak zrobić samemu zwrotnicę (ew. gdzie kupić jakąś przyzwoitą nie za drogą) i jak ją zestroić odpowiednio :)

sorki że tak ogólne pytania ale mój pomysł jest dopiero we wstępnej fazie :) jestem otwarty na wszelkie koncepcje

Pozdrawiam

Oj nie wiem czy Ci 700 zł starczy jak chcesz 25cio centymetrowe dobre, nisko schodzące niskotonowce ładować do kolumn ... Lepiej by było zrobić 2way i suba do tego... Taniej wyjdzie a i dużo łatwiej wykonać zwrotnicę do takiego zestawu.
    PozdroO

Skomentuj

Witamy na forum, może jeszcze niedoświadczonego (kwestia czasu), ale za to kulturalnego i umiejącego czytać ze zrozumieniem, usera.

Rozwinięcie myśli Overclockera - skoro chcesz basowe na bocznej ściance, a rzeczywiście łatwiej zrobić układ dwudrożny - może zrobisz zestaw z aktywną sekcją basową?

O alphardzie zapomnij Myślę że tesla/tonsil (wysokie i średnie tony) + STX na basie. Cięcie ok. 100Hz.... No ale sie rozpędziłem. Na razie tyle. A z kaską to może sie wyrobimy w 7stówach

Skomentuj

na basowca moge polecic 20/80/2 tonsila...albo lepiej cos z stx seri ss,sc 22-25-27 sporo taniej a roznica jak mowi SW nieduza.... jesli bys robil z przodu basowca to polece tonsila z boku stx... tylko ze przy rozwiazaniu tego typu musisz dac porzadnego nisko srednio tonowca wysoki jak zwykle ale bardzo wazny jest ten nisko srednio tonowiec musi schodzic dosyc nisko nawet bardzo... i musi byc efektywny...osobiscie srednio mi sie widzi to rozwiazanie z basowcem z boku w niedrogich kolumnach... do tego sa potrzebne (zeby dobrze zagralo) dosyc drogie przetworniki (podoba mi sie koncept z akustyka 3A3) ale on kosztuje hohoho... lepiej zrobic jak juz 3way to klasyczne bo w 700 pln mozesz sie nie wyrobic...

Skomentuj

dzięki za zainteresowanie tematem i szybką odpowiedź :)

zainteresowałem się wariantem z basem z boku dlatego, że podobają mi się wysokie wąskie podłogówki a z drugiej strony chciałbym jednak włożyć do nich jakiś bas min. 20 cm więc wymyśliłem dać go z boku wtedy było by ładnie i dobrze grało (tak mi się wydaje, mam nadzieję)

Overlocker, Kudłaty skoro mówicie, że 700 może nie starczyć to mogę dołożyć troche więcej... no i mam dostęp do tanich materiałów (obudowy będe miał praktycznie za free) więc te 700 by było na same przetworniki zwrotnice i wykończenie... może jednak starczy :)

STX GDN-27-150-8-SS (jeśli jest to to czego potrzebuje ) kosztuje 55 zł

czyli zostałoby 600 zł na średniaki wysokie zwrotnice i reszte ;-)

Pozdrawiam

Skomentuj

właśnie szykuje się do budowy podobnych kolumienek, mam już głośniki oprucz basowych,wysokie to tonsil gdwk 10/80T a nisko-średniotonowy to ARN 188/05/8, za wszystko ndałem około 160 zł, na basowe planuje stx 27 lub 32 cm z celulozową membraną, ich koszt to poniżej 60 zł za szt. na elementy zwrotnicy lub gotowe trzeba szykować około 100zł, ze względu (jak koledzy napisali) niskie cięcie basowca. Ja planuje go odciąć na około 120 hz, ale jak chcesz zaoszczędzić to możesz ciąć wyżej, 300-400hz max. gdyż do tej częstotliwości fale rozchodzą się jeszcze dookulnie. Przy takiej konfiguracji spokojnie zmieścisz się w 700 zł.

Skomentuj

moim zdaniem max ciecie to 200 hz a najlepiej to ponizej 100 tylko po co wtedy taka konstrukcja juz lepiej zrobic kolumienki 2-way i suba... robienie waskiego przodu poprawia jedynie charakterystyke kierunkowa ale czy cos poza tym?? no ladnie wyglada fakt ale lepij by wyszlo mi sie zdaje zrobic kolumne 2-wayz aktywna sekcja basową tylko z drugiej strony musi byc syetrycznie po co dwa suby ?? dziwne a przy normalnej kolumnie3-way to mi sie wydaje ze najlepiej robic normalny uklad ze wzgledow akustycznych. kolega mowi ze przy 400 hz mi sie wydaje to zawysoko... poniewaz jesli dozucimy do takiego pasma niskotonowca z boku to dzwiek ktory z niego uslyszymy bedzie dzwiekiem odbitym...a to nic fajnego... dlatego moim zdaniem basowiec powniene byc ciety przy tej granicy przy ktorej nasze ucho traci mozliwosc zlokalizowania miejsca z ktorego dochodzi dzwiek... to jest takie moje logiczne myslenie ale moze sie myle to mnie poprawcie pozdro ...

Skomentuj

też jestem zdania że trzeba ciąć jak najniżej, ale ze względów ekonomicznych można podnieść podział, głośnik promieniuje dookulnie dzwięk o długości fali większej niż jego średnica, więc im większy to wyżej. A jeśli chodzi o odsłuch to i tak najbardziej będą się dawały we znaki fale odbite o częstotliwości 80 -120 hz.

Skomentuj

Ja bym dał trochę więcej niż 700 zł. Poza tym w wariancie 2-drożnym lepiej zainwestować w 4 lepsze głośniki niz 6 przeciętnych. Podobnie ze zwrotnicą. 3 rząd to już mała masakra. Cewki są niestety drogie i będą droższe ze względu na wzrost ceny miedzi na świecie. Jeśli masz monitory Jamo to wg mnie kupowanie STXa to krok wstecz. Co najmniej dobry Tonsil! Może np. skopiować konstrukcję zestawów Tonsil Perfect 70 i zrobić je jako podłogówki - w większych skrzyniach?

Skomentuj

No nie wygląda to za ciekawie z tego co tu piszecie...

skoro 700 zł to za mało na 3drożne z basem z boku bo potrzeba bardzo dobrych nisko średniotonowców to ile pieniędzy potrzebuje, żeby coś takiego zrobić?

Myślę, że lepiej poczekać troche czasu, dozbierać forsy i zrobić coś z czego będe się cieszył :)

Może jednak powinienem sie skusić na konstrukcje 2+1? tylko nie wiem gdzie tego suba postawie... pokoj niby ma 20m2 ale za duzo rzeczy tu stoi (TV, komp, sofa, szafki) i nie bardzo to widze ale w razie koniecznosci zawsze sie gdzies upcha to pudełko ;-)
                    no i to chyba koszty większe by były - skrzynią sie nie przejmuje ale co by zasiliło ten dodatkowy głośniczek...

a może zwykłe 3drożne z basem z przodu [tylko bas by nie mógł mieć za duzej srednicy i to pewnie by nie zagrało tak nisko jak bym chciał :( ]

Pozdrawiam

Skomentuj

jesli cchesz robic ten bas zboku tylko dla wygladu to lepiej zrob z przodu a jesli chcesz lepsze charakterystyki kierunkowe to zrob taki motyw jak np MarekW w swoich Sphinxach (chyba dobrze napisalem) albo cos w tym rodzaju a najlepiej jesli jestes poczatkujacy zrob cos 2-way na tonsilu i tesli albo na samym tonsilu...ja mam konfiguracje 3-way na tonsilu 20/80/2 tesli arp i dt100 peerlessa i troche mnie drazni arp chcialbym go wymienic na ta kopulkowa vifke ale ona prawie 500 kosztuje chce zycie ale wkoncu ja kupie :P i mam basowca z przodu basu mam sporo nawet bardzo na tyle duzo ze do sluchania muzyki nie uzywam suba... tylko do kina

Skomentuj

2.1 to pomyłka nie wyjdzie z tego ani dobry subwoofer ani zestawy "frontowe" czyli stereo. 2.1 to dobre najwyżej do PC i głośników pod biurkiem :-)

Skomentuj

a ja moze zapropomuje taka konfiguracje co o tym myslicie??

wysokotonowy:

http://www.akustyk.com.pl/vifa/TC20.html

niskotonowy:

http://www.akustyk.com.pl/vifa/M17WH-09-08.html

[ Dodano: 2005-01-12, 01:33 ]
                          albo http://www.akustyk.com.pl/peerless/CSX-176.html

Skomentuj

A ja bym zaproponował CSX176(250zł w akustyku) i DT 100 (100zł) to łacznie daje jakieś 700 ale gdybyś zamówił głosniki z holandii to wyszło by znacznie taniej ok 550 zł

Skomentuj

Viper, a co ja wyzej zaproponowalem :P

Skomentuj

reoddai, hehe sorry nie zauważyłem tego csxa na dole :P

Skomentuj

spoko :), wydaje mi sie ze fajnie podlogowki by z tego wyszly

Skomentuj

zalezy tez co chlopak lubi bo dt100 jest troche ostrzejszy od vifki (mi to bardziej pasuje) vifa jest ciepla i stonowana... zalezy co kolega lubi jakie brzmienie

Skomentuj

no tak :) ale juz ma przetworniki ktore idealnie beda pasowac do konstrukcji w 2-way i akurat w cenie 700zl teraz juz zalezy od niego czy wibierze taka konfiguracje czy jakas inna :)

Skomentuj

reoddai napisałeś, że to dobry zestaw do 2way

a w mojej głowie powstał taki o to plan:

na boku STX 27cm
                                        z przodu wspomniane PEERLESS CSX 176 z kopułkami VIFA TC20TD-05-06 (dzieki za linki) :)

mam nadzieje, że jakoś uda mi się to włożyć do obudowy i wykończyć tylko zastanawiam się co ze zwrotnicą... na stronce JANBO są gotowe 3drożne ale z podziałem 600/4500

a ja bym zrobił tu odciął stxa gdzies w okolicach 100-200 Hz a sredniaka przy 4 kHz (zalecane maks dla peerlessa i min dla kopułki vify)

jest sens? :)

co prawda trochę mi się zwiększyła kwota potrzebna do zrobienia tego bo same przetworniki wyjdą 810 zł ale mam nadzieje że warto :P

Pozdrawiam

Skomentuj

Czaruję...
                                        X