Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Obudowy do Helix DB 69.1.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Obudowy do Helix DB 69.1.

Witam, i na samym wstępie proszę tylko o odpowiedzi coś wnoszące w temacie, bez szydzenia i wywodów jak to głośniki CA kompletnie nie nadają się do niczego popartych niewybrednymi epitetami na mój temat.
    Mam 2 głośniki 6x9 Helix DB69.1, zostały mi po starych dobrych czasach pierwszych podejść do CA, pograły jakiś tydzień zanim je wywaliłem z auta i porzestałem na przyzwoitym przodzie i subie.
    Szkoda mi się ich jednak pozbyć bo grało to coś całkiem przyjemnie, z zadziwiająco miękkim basem (400l skrzyni bagażnika i akustyka auta robiły swoje) ale scena za bardzo uciekała mi do tyłu.
    Od pewnego czasu noszę się z zamiarem zrobienia jakichś niezbyt dużych kolumienek, całkowicie hobbystycznie, pewnie skończą jako nagłośnienie garażu
    Włożyłem sporo wysiłku aby znaleźć parametry TS, i dopiero email do Audiotec Fisher pozwolił mi je uzyskać. Swoją drogą bardzo mnie zaskoczyli wogóle odpowiadając na mojego maila.
    Wrzuciłem parametry no win ISD i tu zaczęły się schody, gdyż kolumny o w miarę dobrej charakterystyce były raczej spore.
    Zrobiłem i policzyłem w życiu kilka subwooferów i zawsze było OK, ale całkowicie brak mi doświadczenia z kolumnami domowymi.
    Audiotec poleca kolumienki zamknięte o pojemności 11L, ja bardzo chciałbym zrobić z szczelinowym BR o pojemności ok20-25L max, jeżeli komuś by się nudziło na tyle aby trochę to coś policzyć to bardzo proszę o pomoc. Jeżeli zostanę kompletnie zjechany to po prostu zrobie obudowę zamkniętą o pojemności 15l, żeby troszkę dół podciągnąć.
    Oto parametry uzyskane od Audioteca:

RE in Ohm 4
    Fs in Hz 54,7
    Qts 0,74 (wiem, że wysoki jak na BR)
    Vas in Liter 32,4
    SPL in dB 88,5
    Xmax in mm 6
    RMS in Watt 80
    Mounting depth in mm 74
    Sealed enclosure in Liter 11

Bardzo dziękuję za wszelką ewentualną pomoc.
    Last edited by 85dawid; 08.09.2014, 20:00.

jak zrobisz b-r to uzyskasz jednostajne buczenie. na poczatku bedzie sie podobalo bo "ooo - duzo basu", ale bardzo szybko zrozumiesz ze to nie to czego oczekujesz i ze to strasznie meczy.
    tak wiec rob obudowy zamkniete

Skomentuj

Z takim Qts to obudowa zamknięta, ewentualnie tl-ka. Jeśli masz chęci to możesz troche podłubać z linią transmisyjną, sam jestem ciekaw co by z tego wyszło :)

Skomentuj

Nie chce sie pchac w TL bo:
        - nie mam pojecia jak to policzyc,
        -bedzie duza, a chce uniknac kolejnej podlogowki (mam juz w domu 2 zestawy podlogowe).
        No chyba, ze jest jakas opcja mini TL, ale nie widzialem jeszcze malej budy TL z glosnikiem tej wielkosci.
        Sorry za brak polskich znakow, pisze z pracy.

Skomentuj

To sa glosniki zaprojektowane do pracy w odgrodzie, wiec zadna obudowa tutaj sie nie sprawdzi. Naciagajac mozna zrobic obudowe stratna ale tego nie policzysz. Jasne, ze mozna wrzucic w oz czy br ale to po prostu nie zagra dobrze i tyle. TL tez sie da ale obudowa musialaby byc duza, podlogowa.

Skomentuj

Zamieszczone przez 85dawid Zobacz posta
            Nie chce sie pchac w TL bo:
            - nie mam pojecia jak to policzyc
            Obliczeń w tym przypadku zbyt wiele nie ma, raczej dużo prób i testów

-bedzie duza, a chce uniknac kolejnej podlogowki
            Zakładając, że stroimy w okolice Fs głosnika to tunel będzie miał ok 1,5 metra, ewentualnie troche mniej jesli weźmiemy pod uwage wytłumienie, taka kolumna miała by na oko 30 kilka litrów pojemności, więc troche więcej niż twoje maksimum.

No chyba, ze jest jakas opcja mini TL
            Jest ale nie wiem czy zabawa w tasuke w tym przypadku ma sens :)

Skomentuj

Czy mówisz o skrzyni pomiędzy TL a BR? Coś na kształt kolumn TDL RTL, które i tak są spore. Dlaczego nie warto?
              Bo jeżeli jest opcja mini TL, która zagra lepiej niż za mała obudowa zamknięta (jakoś te ich 11litrów mnie wogóle nie przekonuje, mam jeszcze subwoofer na JBL GTO 804 w 8 litrowej skrzyni i gra to w miarę, ale sporo za słabo jak na możliwości głośnika...brak zejścia i niska efektywność).
              Nie oczekuje cudów po tej konstrukcji, bardzo doceniam skrzynie zamknięte, ale tak jak pisałem mały BR lub TL bym bardzo chętnie zrobił, MDF jest na tyle tani i tną na wymiar, że mogę troche powalczyć.

Skomentuj

Czy mówisz o skrzyni pomiędzy TL a BR?
                Nie. Mam na myśli coś takiego http://diyaudio.pl/showthread.php/13...l=1#post308700
                Jak widzisz obudowa nie należy do najprostszych a bez pomiarów raczej sie nie obejdzie, no chyba że chcesz to zbudować tylko dla zasady. Poczytaj sobie ten wątek, konstrukcja tl-ek jest tam obszernie opisana :)
                Last edited by Majster; 09.09.2014, 19:23.

Skomentuj

Te woofery są skonstruowane do FreeAir stąd takie ich parametry... Tak jak wspomniał PM ani w OZ ani BR nie zagrają tak jak powinny, więc nie oczekuj po nich zbyt wiele bo się rozczarujesz.
                  Ja tu widzę dwa wyjścia:
                  1. Sprzedaj komuś kto ma sedana (i nie jest melomanem)
                  2. Przykręć do wielkiej płyty albo mniejszej ale silnie wytłumionej z tyłu... - coś w ten deseń; albo wgl skoro mają grać w garażu to olej obliczenia.

Skomentuj

Zamieszczone przez Majster Zobacz posta
                    Nie. Mam na myśli coś takiego http://diyaudio.pl/showthread.php/13...l=1#post308700
                    Jak widzisz obudowa nie należy do najprostszych a bez pomiarów raczej sie nie obejdzie, no chyba że chcesz to zbudować tylko dla zasady. Poczytaj sobie ten wątek, konstrukcja tl-ek jest tam obszernie opisana :)
                    Trochę już poczytałem o TL, bo kiedyś bardzo się napaliłem, żeby zrobić kolumny lub subwoofer na moim jbl804, lecz im więcej czytałem tym bardziej odchodziła mnie myśl budowy kolumn, a subwoofer byłby tak duży, że po prostu kupiłem 12" w zamkniętej do auta, później zbudowałem skrzynie BR do mojego JL12w3V3 i na pewno obie konstrukcje rozniosły by tego JBLa pod każdym względem...no pewnie JBL jest szybszy ale i tak nie narzekam.
                    Najwyżej tak jak napisałem na początku zrobie sobie jakieś zamknięte paczki bo to najtrudniej zepsuć, a później może spróbuje zrobić coś takiego jak w linku) https://www.youtube.com/watch?v=9CF_Ez9i8Ek )
                    Wiem, że nie ma tam żadnych wymiarów, bardzo prawdopodobnie to fejk, głośniki są inne itp, ale jak mam robić sztukę dla sztuki to wolę takie coś w 2 godzinki (surowe skrzynie bez wykończenia do testów) niż spędzić kupę czasu na TL którą wyrzucę na śmietnik.

- - - - - aktualizacja - - - - -

W sumie to mogę uznać temat za załatwiony, wszyscy potwierdzają moje obawy, że łatwo to tej skrzyni nie policzę, więc tak jak pisałem powyżej idę w zamkniętą o w miarę rozsądnej pojemności, a w późniejszym terminie jeżeli będę miał wolne popołudnie tak dla hecy zrobiejakiegoś BR "na pałę", pośmieję się jak kiepsko to gra, wsadzę głośniki w zamkniętą i zostaną w garażu pryśnięte jakimś czarnym matem albo gumą w sprayu.
                    Dziękuję za sprowadzenie na ziemię, niestety cudów nie ma i to co ma grać w bagażniku nie koniecznie zagra w kolumnach, ale jak coś stworzę to wrzucę fotki i ewentualny link na YT.

Skomentuj

Czaruję...
                    X