Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pytanie do posiadaczy FX-200

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pytanie do posiadaczy FX-200

Witam.
    Od długiego czasu przymierzam się do zmiany sprzętu audio w domu.
    Obecnie posiadam od 10 lat kino domowe składające się z kolumn Vifa Sense THX-3 ( http://www.ceneo.pl/147517#tab=spec ) system 5.0 , amplituner Yamaha RX-V440RDS. i Subwoofer Yamaha YST-SW215. Kiedyś to grało w pokoju ok 12 m2. Ale od dwóch lat przeprowadziłem się i teraz salon ma ponad 30 metrów.

Generalnie słucham Kolumn w opcji stereo, ale niestety bas jest słaby ( tzn, płytki i twardy ) i trzeba głośniej podkręcić, żeby go było w miarę czuć. Dlatego wspomagam się subwooferem. Kolumny są dosyć niskie i na nich stoją ten małe "tylne" głośniki bo niestety z samych kolumn prawie nie słychać tonów wysokich.

Planuję zmianę tego sprzętu na normalny system stereo, bez żadnego subwoofera. Interesuje mnie konstrukcja STX FX-200, która już długo jest na rynku i pewnie ma już wielu użytkowników, czy to oryginalne czy DIY. Pewnie wiele osób miało z nimi coś wspólnego. I moje pytanie jest takie jak w nich wygląda sprawa basu, zależy mi żeby był miękki , "mięsisty" i energiczny i żeby był wyczuwalny nawet przy trochę cichszym słuchaniu. Generalnie muzyki jakiej słucham to głównie trance i ogólne radiowe hity . Ciekawy jestem jak sobie one poradzą w pokoju ponad 30 m2.

Druga sprawa to czy mój obecny amplituner sobie z nimi poradzi, czy może warto by było też zmienić na jakiś wzmacniacz stereo, bądź amplituner stereo. Wzmacniacz z czasem mógłbym zmienić bo pewnie ten będzie za słaby.

Jeżeli chodzi o same kolumny to coraz bardziej myślę nad zbudowaniem ich samemu. I spodobał mi się pomysł raven1985 - New FX200 z kopułką tw030wa07 .
    Choć Pogromca Mitów przygotowuje tą konstrukcje z wysokotonowcem STXa, bodajże T.STX.4.1.200.8.F.A.AL.X i ciekawe jak z nim wypadnie .

Trochę się rozpisałem i mam nadzieje, że będzie to w miarę zrozumiałe. Z góry dziękuję :)

Bas w tych kolumnach napewno nie jest subwooferowy. Z BR jest calkiem niezly, dosc sprezysty ale nie schodzi bardzo nisko. Odczuwanie basu przy niskim sluchaniu to raczej niemozliwe, bo tutaj trzeba po prostu wytworzyc pewne cisnienie. Moim zdaniem do trance ( gdzie liczy sie bardziej rytm i kop niz zejscie ) i muzyki popularnej z radia bedzie sie nadawalo. Za ta cene glosnika to naprawde trudno tu cos marudzic.

Z ALX narazie brakuje mi "cykania", na zwrotnicy Ravena, ten glosnik zupelnie nie gra jak aluminiowy. Musze je wrzucic pod mikrofon i zobaczyc co jest grane, chociaz w innych projektach z STX mozna bylo zamiennie stosowac ALX z PCX.

Mam jeszcze druga obudowe z linia transmisyjna na basie i srednicy, przy takim samym ukladzie glosnikow na przedniej sciance. Roznica jest jedynie w glebokosci kolumny, ktora jest wieksza niz oryginal FX200.

Skomentuj

No właśnie niskie zejście nie jest tak potrzebne. Może gdybym słuchał R'n'B itp. W kinie domowym też korzystam tylko z opcji stereo. Generalnie nie muszę od razu sprzedawać subwoofera, gdyby się okazało, że jednak jest mało basu to można się wspomagać. Choć subwoofer Yamahy nie jest jakiś wybitny.

No i zostaje dalej kwestia czy zostać przy oryginale z AWX czy skorzystać z propozycji raven1985 i wykorzystać WAVECOR TW030WA07. Cenowo to wychodzi prawie to samo.

Skomentuj

Zamieszczone przez kriss.pl Zobacz posta
        No i zostaje dalej kwestia czy zostać przy oryginale z AWX czy skorzystać z propozycji raven1985 i wykorzystać WAVECOR TW030WA07. Cenowo to wychodzi prawie to samo.
        raven jasno to napisal

Skomentuj

Czaruję...
        X