Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zgranie fazowe w zwrotnicach aktywnych.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zgranie fazowe w zwrotnicach aktywnych.

Witam.

Myślałem przez chwilę o zwrotnicy aktywnej, ale zacząłem się zastanawiać, jak tu ma się sprawa zgrania fazowego, przecież głośniki i ich rozmieszczenie również będą miały wpływ na zgranie, a chociażby na tym schemacie nie widzę możliwości regulacji.
    http://sound.westhost.com/project09.htm

Ewentualnie interesowałby mnie schemat zwrotnicy aktywnej, którą pójdzie złożyć samemu (bez DSP) i będzie możliwość dopasowania pod konkretny zestaw przetworników, bo w tej to musiałbym kombinować ze zmianami wartości poszczególnych elementów?

W LspCAD możesz sobie modelować filtry aktywne z uwzględnieniem charakterystyk głośników.

Skomentuj

http://www.rane.com/note160.html

Ja własnie przymierzam się do kupna takiej:
      http://sklep.avt.pl/dwudrozna-zwrotn...o-montazu.html
      ale ta co ty pokazałeś była by lepsza...
      Nie mam pojmy o elektr. ale ciekawe czy filtru do suba ravena nie dało by się tak przerobić aby podział przenieść między 2-3kHz wtedy wystarczyło by dorobić coś do sekcji wysokotonowej = był by w takiej zwrotnicy też transf. Linkwitza i to by mi chyba bardzo pasowało do moich monitorów aktywnych bliskiego pola w OZ...

Skomentuj

Gdybym wiedział jak to wypadnie w praktyce, to może usiadłbym do zaprojektowania PCB pod ten filtr co podałem, tylko nie chcę żeby okazało się, że jest tak jak z pasywną i potrzebne jest wiadro elementów...

Z LspCAD to też niezły pomysł, ale trzeba by było się przestawić z SW, chociaż nie ukrywam, że tutaj też wolałbym jakieś darmowe rozwiązanie.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
          Z LspCAD to też niezły pomysł, ale trzeba by było się przestawić z SW, chociaż nie ukrywam, że tutaj też wolałbym jakieś darmowe rozwiązanie.
          Przeciez demo lspcad jest w pelni funkcjonalne do zestawow 2 droznych. Nie mozna tylko zapisac projektow.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
            Z LspCAD to też niezły pomysł, ale trzeba by było się przestawić z SW,
            Na pewno zrobisz krok do przodu przesiadając się na ten program. Wtedy całą energię będziesz wkładał w projektowanie kolumn a nie w walkę z programem.

Do pasywnych zwrotnic mogę polecić darmowy program XSim
            http://libinst.com/Xsim/XSimSetup.exe

Skomentuj

Analogowe "przesuwniki" fazy wnoszą więcej złego, niż dobrego i nie warto sobie nimi zawracać głowy. Lepiej dobrać częst podziału.

Skomentuj

http://audio.claub.net/software/ACD/ACD.html

Skomentuj

ampli - kup sobie DCX2496 a potem jak już ustalisz jakie filtry i eq są potrzebne to zrobisz to samo w domenie analogowej.

Skomentuj

Echo1 Będzie trzeba się pobawić z tym arkuszem, dużo kombinowania, ale może coś policzę jak będzie czas.

Granat Myślę, że analogowe filtry identycznie nie zadziałają ze względu na przesunięcia fazowe, no i też jakbym miał Berego kupić, to już nie chciałoby mi się kombinować ze swoją zwrotnicą.

Skomentuj

Ja nie myślę, ja wiem że filtry w DCX działają identycznie jak analogowe. Ten dsp używa filtrów o nieskończonej odpowiedzi impulsowej zatem spokojnie.
                      Hehe, no tak. Jednorazowo ciężko jest coś samemu porządnie zrobić od podstaw bo potrzebne narzędzia wielekroć przekraczają cenę projektowanego urządzenia. Ale zastanów się może. Czy ten tysiak za tak funkcjonalne urządzenie jakim jest dsp to tak sporo w porównaniu do głośników które kupujecie po 500zł za szt. DIY'owcy często coś zmieniają w swoich systemach. Pewnie narazie nie zdajesz sobie sprawy do ilu rzeczy mogłoby Ci się to przydać.

Skomentuj

Tak właśnie chciałem, czyli robić różne zestawienia przetworników bez wywalania zwrotnicy za każdym razem, no i chociażby w tej chwili niestety nie są to głośniki po 500zł...

A odpalenie programowego cięcia na kompie ma sens, chociażby do testów?

Skomentuj

Ma sens pod warunkiem że znasz parametry filtrów. A najlepiej jest zmierzyć funkcję przejścia dla nich po czym zrobić to samo dla zbudowanego układu zwrotnicy i dostroić tak żeby obie linie się pokrywały.
                          Są różne symulatory filtrów. Możesz je dobrać tak że do dostrojenia wystarczy kilka montażowych potencjometrów (w zależności od stopnia skomplikowania zwrotnicy).

Skomentuj

Czaruję...
                          X