Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Poszukiwania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Poszukiwania

Może zostanę posądzony o głoszenie herezji ,napewno wiekszość niezgodzi się z moimi nieaudiofilskim zdaniem ,ale :
    No i wlaśnie . Byłem już na kilku wystawach Audio , chodzenie do sklepów i odsłuchiwanie głośników zrobilo się moją obsesją . Słuchałem większość z topowych konstrukcji na świecie kosztujących majątek, ale nigdzie niesłyszałem tego co można usłyszeć za kilkanąście złotych w I MAX Cinemaplex teraz pytanie czy można chodż trochę zbliżyć sie do tego w warunkach domowych.

Po części mozna. Musisz posłuchać zestawów tubowych z wysoka efektownością.

Skomentuj

Nie zapominajcie że na brzmienie duży wpływ ma miejsce odsłuchu.

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszekh Zobacz posta
        Słuchałem większość z topowych konstrukcji na świecie kosztujących majątek, ale nigdzie niesłyszałem tego co można usłyszeć za kilkanąście złotych w I MAX Cinemaplex teraz pytanie czy można chodż trochę zbliżyć sie do tego w warunkach domowych.
        czyli nie dorosles jeszcze do jakosci

Skomentuj

Oczywiście że można wybuduj sobie specjalniie zaprojektowane pomieszczenie o Q - baturze kilkuset metrów sześciennych zastosuj wzmacniacze Sonic ktore produkowane są przez Bryston o łącznej mocy
          30 000watt , najlepszy podobno dotąd wyprodukowany compresion driver na świecie przez-Tad Technical Audio Laboratories. Do pomiarów zastosój specialnie zaprojektowany sprzęt wykorzystujący technikę laserowa . Zatrudnij najlepszych inżynierów dzwieku i pewnie bedziesz miał to samo :)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            czyli nie dorosles jeszcze do jakosci

Ale raczej tam było "ciut" większe ciśnienie akustyczne, słuch inaczej odbiera dźwięk cichy/głośny, szczególnie w najniższym paśmie (mam na myśli krzywe izofoniczne).

Skomentuj

Powiem tak. Brzmienie jest sztuką, a sztuka bywa bardzo subiektywna. Natomiast głośniki to tylko narzędzia.

Skomentuj

Nawet ten ogromny ekran wpływa na odbiór dźwięku, subiektywnie. Ciekaw jestem natomiast czy są efekty dsp zbliżające dźwięk do takiego jak jest w sali kinowej.

Skomentuj

To powiedz mi Pawle co taki dojrzały słuchacz jak ty widziałby w swoim pokoju odsłuchowym dysponując kwotą przypuśćmy 50 tyś pln. I powiedz mi jaki setup słyszałeś najlepszy w swoim dojrzałym życiu.
                  I czy ty wogóle byłeś w I max bo i tacy się zdarzają co niesłyszeli a krytykują.

Skomentuj

Przyszla pora na porownanie kto m większego.

Skomentuj

W kinach nic nie zastąpi szelestu żrących na potęgę popkorn i inne chipsy przez wieśniaków

Skomentuj

Zamieszczone przez zbyszekh Zobacz posta
                        To powiedz mi Pawle co taki dojrzały słuchacz jak ty widziałby w swoim pokoju odsłuchowym dysponując kwotą przypuśćmy 50 tyś pln.
                        a kto powiedzial ze jestem "dojrzalym sluchaczem"?
                        prawda jest taka ze zawsze idziemy od efektownego brzmienia w kiedunku naturalnego (nudnego) brzmienia
                        a te najdrozsze hi-endowe zestawy sa wierne oryginalowi, czyli najzwyczajniej nudne dla wiekszosci sluchaczy!

tak wiec zamiast isc w kiedunku tego co slyszymy w salonach, nalezy zrobic sobie to co NAM PASUJE!

Skomentuj

Czy grający z werwą perkusista jest nudny ,czy wkładający całe serce w każde pociągnięcie skrzypek jest nudny. Niemówię już o spiewakach , ktorzy postrafią postawić każdy włos na ciele człowieka . Jedno jest pewne są nudne głośniki, a marketingowcy wciskają ludziom hasła małe głośniki duży dzięk, żeby przewieść w kontenerze jak najwięcej popierdułek z Chin . Wszyscy wpadają póżniej w błędne koło. Kupują ,ale u nich w domu niegra to tak dobrze jak zaprezentował im wystawca na audio show czy sprzedający w sklepie , szukamy przyczyn, szukamy hi-endowych nagrań na których nasze kolumny grają naturalnie i z dynamiką zmieniamy elektronikę, kable , szukamy winy w akustyce pomieszczenia. No ale czy to jest właśnie Hi-End że gra nam tylko na paru nagraniach z SACD. Kończy się na tym że wszyscy złotousi słuchają Diany Krall albo Jazzu na których to takie kolumienki spisują się najlepiej.Prawda jest taka że fizyki nieominiesz. Nigdy 13-15-18cm midwoofer nieodtworzy dobrze basu i średnicy, a zrobiona nawet z diamentu 25mm kopułka nieprzetworzy z odpowiednim ciśnieniem akustycznym częstotliwości od 2 k do 4k (bo jest poprostu zamała) gdzie nasz słuch jest wyjątkowo wyczulony . No i teraz mamy problem, co ma powiedzieć reszta co wyłamuje się z zakonu dzisiejszego HI-ENDu , chcący np: posłuchać ostrzejszego grania bądz też gatunków muzyki niewydanych na Hi-Endowych krążkach?. Kolumny dla nich oczywiście są , ale kosztują bajońskie sumy ,a dla pana Zbyszka proponuje posłuchać sobie Everesta w połączeniu z monoblokami Krella to już więcej niebędzie mówił że niesłyszał nic lepszebo od I-Max . Gwarantowane :)
                          W przeciwieństwie do wiekszości nieboję się powiedzieć że jestem rozczarowany dzisiejszym Hi_ENDem wszystko to idzie jak dla mnie w złą stronę , ale niekażdy może postawić sobie w salonie takie wielkie kolumbryny jak np everest ,ale nieoszukujmy się wtedy że mamy HI -END. Tak wogóle to dziwię się , że DIY Audio PL nieposzło w tą stronę. Gigantami są natomiast w tej sprawie Japończycy może ich uszy są bardziej złote , a może mają je gdzie zwyczajnie postawić.

Skomentuj

Zbyniu, nie przejmuj sie lamentem i gadaniem o jedynie slusznym dzwieku. Szukaj tego, co dla Ciebie brzmi jak muzyka na zywo, a nie plumkanie. Kolega benek25 tez widze, ze kuma czacze.

http://www.destinationaudio.eu/onas.html i bedzie pan zadowolony :) wiem wiem, na zakup nie ma szans, ale warto posluchac, bo wrazenie jest niesamowite. Warto isc w ta sciezka.

Skomentuj

Bardzo podobały mi się te kolumny na zeszłorocznym AS.

Skomentuj

Oj tak. Jeden z moich faworytow wystawy. Te kolumny pokazaly, ze nawet w totalnej klitce, kolumny tubowe potrafia pieknie zagrac. Ok, dzwiek nie byl idealny, troche za duzy jak na pomieszczenie, ale barwa, szybkosc ataku, realizm, dzwiek niemal jak na zywo. Ciekawe czy w tym roku rowniez sie pokaza, bo z checia bym znowu tych wyjatkowych glosnikow posluchal.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  @Marios
                                  ja lubię nachosy zajadać

Skomentuj

No tak, na górze ten sam bi radial Horn od JBL co np w tym zestawie kinowym http://www.jblpro.com/pages/cinema/4000.htm
                                    Do kupienia na amerykańskim ebay :)

Skomentuj

No tak pan Włodek poszukiwał I swoje destination osiagnął. Wiec co panowie proponujecie szukac cos gotowego czy moze probowac cos samemu sklecić ? :) Pytanie retoryczne przecież to DIY, wiec moze coś na wzór jbl array ? Ktos pomorze z przetwornikami?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        http://www.destinationaudio.eu/onas.html i bedzie pan zadowolony :) wiem wiem, na zakup nie ma szans, ale warto posluchac, bo wrazenie jest niesamowite. Warto isc w ta sciezka.
                                        Na mnie największe wrażenie wywarły. Chętnie bym jeszcze raz ich posłuchał
                                        marcinsywala.pl
                                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Czaruję...
                                        X