Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

midbas Vifa

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

midbas Vifa

Witam. Mam Vife A16WG. Czy obudowa b-r o objętości 50 litró przy bass reflehie 10 cm srednicy i długości 22,5 cm będzie ok??

A tego nie wiemy

Masz parametry głośnika? i WinISD? Więc sprawdz

Skomentuj

wydaje sie za duzo litrow daj polowe mniej

Skomentuj

Mam prametry

Mam prametry, mam win isd. W bass reflexie zaproponowal mi przy 42,3 hz objętość 51,31 litrow. pow psianiu w series mocy i rezystancji wykres się zmienil... no i wilasnie ta obudowa wychodzi mi najlepiej przy 37 Hz i nawet 70 l. Nie wiem.. to są moje pierwsz eobliczneia w tym programie. jeśli jest źle to na co ejszcze zwrocic uwagę przy doborze wielkosci.
        Pozdrawiami czekam na odpowiedź

Skomentuj

Po pierwsze - mogleś podać parametry tego głośnika (jeśli nie są tajemnicą) - byloby znacznie łatwie odpowiadać.
          Po drugie - komora w której głośnik pracuje nie powinna być większa od Vas tego głośnika. Z reguły optymalne obudowy to 0,5 - 0,8 Vas. Jeśli komora będzie większa to zwiększa się tzw. "impuls" czyli czas odpowiedzi impulsowej (w WinISD jest to zakładka Group Delay). Uważa się, że "impuls poniżej 10ms to bardzo dobry wynik, w okolicach 15ms - średni, powyżej - należy unikać (mowa oczywiście o obudowach typu b-r). Ponadto zbyt duża obudowa, to też zmniejszenie wytrzymałości mocowej głośnika.
          Moja rada jest taka: korzystając z powyższych wskazówek sam dobierz obudowę, gdyż program WinISD z reguły wyznacza zbyt dużą obudowę, jeśli Qts głośnika jest powyżej 0,5.
          Jeśli ewentualne podbicia na charakterystyce będą poniżej 1,5 dB to można na nie "przymknąć oko", jeśli powyżej 2dB - trzeba je zmniejszyć.
          Ponadto musisz pamiętać, że w praktyce nie da się skutecznie przetworzyć częstotliwości dużo niższych niż Fs głośnika (dużo to wtym wypadku ok. 20.

Skomentuj

Zamieszczone przez Piotrk
            Po drugie - komora w której głośnik pracuje nie powinna być większa od Vas tego głośnika. Z reguły optymalne obudowy to 0,5 - 0,8 Vas.
            czyli jesli głosnik ma VAS = 24l (około) to obudowa powinna mieć w granicach 12l - 19l ?
            i czy jesli zastosować dwa głośniki to ta wielkość się podwoi? czyli przedział 24l - ~40l ?

Skomentuj

No więc parametry to:

Nominal impedance [ohm] 4
              Voice coil resistance [ohm] 3.1
              Nominal power [W] 60
              Short term max power [W] 300
              Long term max power [W] 150
              Sensitivity [dB] 90
              Frequency range [Hz] 57-8000
              Free air resonance [Hz] 57
              Voice coil diameter [mm] 25
              Voice coil height [mm] 10
              Air gap height [mm] 4
              Eff. diaphragm Area [cm2] 138
              Moving mass [g] 10.7
              Magnet weight [g]/[oz] 240/8.5
              Force factor [Bl] 4.3
              VAS [l] 19.6
              Qms 3.22
              Qes 0.64
              Qts 0.54

zresztą.. proszę zajrzeć na http://www.proa-systems-team.com/p.php?id=5&f=6

Za abrdoz nie orientuję się w tym programie i chcialbym nie z3erźmąć gotowca, ale sam coś sammu inabyć nowe doświadczenie...
              Prosiłbym o dadadkowe wskazówki na co zwracać uwagę. co jaka norm musi przyjmować.
              Pozdrawiam

Skomentuj

Elmomk,
                Reguła, którą podałem, sprawdza sie w przypadku głośników o "średniej" wartości Vas - powiedzmy od 15 do kilkudziesięciu litrów. Jeśli Vas jest mniejsze (np. ARN 150) obudowa może wykraczać poza ten przedział i nawet przewyższać Vas. Odwrotnie w przypadku dużych Vas - rzędu kilkuset litrów - robimy relatywnie (w stosunku do Vas) mniejszą komorę.
                To nie jest sztywna zasada, której nie można przekroczyć w jedną lub drugą stronę, ale na pewno błędem jest aplikowanie głośnika do obudowy 2 X większej od Vas.

Dla głośnika który podałeś ten przedział wydaje się dobry. Oczywiście (tak jak piszesz), dla dwóch głośników ta wielkość się podwoi.
                No i rzecz jasna mówimy o objętości netto obudowy (to taka uwaga dla początkujących - proszę się nie obrażać).

Skomentuj

no to w koncu jak

Kurcze ja jż się pogubiłem. Tw w końcu zrobić taką skrzynkę jak zaproponowal mi win isd?

Skomentuj

mała obudowa - i tak niskiego basu z tego nie będzie- wysokie Fs ja bym dał 15L nie wiecej

Skomentuj

nizko nie zejdzie:??

hehe.. nizko nie zejdzie?? Mowisz to na podstawie parametrow, a się mylisz... posluchaj tegoglośnika i zoabcz jaki nizko zchodzi....na prawdę.. warto posłuchac..

Skomentuj

lepiej mniejsza obudowa nikt nie lubi pralek

Skomentuj

nie wierze żeby przy Fs 60Hz nisko schodził.....

Skomentuj

Z racji wysokiej Fs (57 Hz) głośnik nie nadaje się do obudowy zamkniętej, a wysoki Qts (0,54) nie wróży dobrej odpowiedzi impulsowej w obudowie BR. Jest to typowy głośnik samochodowy i w samochodzie będzie mu najlepiej.
                            Jeżeli jednak już go masz, a nie zamierzasz wsadzić go do auta to możesz spróbować zaaplikować go w obudowie BR. Wygląda na to, że dość mocno tłumiona obudowa ok. 25 litrów strojona na ok. 50 Hz powinna być dobra. Rewelacji jednak nie będzie. Głośnik ma dość niezbyt wielkie Xmax (3 mm), wysoką Fs i wielkiego basu dać nie może. Charakterystyki wytrzymałości mocowej i impulsowa też nieciekawie wyglądają.
                            Lepiej chyba jednak sprzedać ten głośnik i kupić inny.

Skomentuj

:)

czyli chyba go z powrotem wsadze do auta.. tam sprawował się świetnie... Niektórzy mnije wymagający po odsłuchy byli przekonani ze mam ssuba włączonego..
                              No to w takim razie co polecacie?
                              Zależy mi na głębokim basie, ktory będzie uzupełniony subwooferem,a le w przyszłosci dopiero wiec na razi chcialbym kupic cos mocnego. Zależy mi na niskim zejściu i dynamice basu głebokiego..
                              Coś w miare taniego..

Skomentuj

Coś mocnego, niskie zejście i jeszcze w miarę tani ...
                                Będzie trudno to pogodzić. Gdyby nie ten ostatni warunek byłoby łatwiej.
                                Napisz ile to jest dla Ciebie „w miarę tani” – wymyślimy jakiś kompromis.

Skomentuj

:)

Tani to zanczy dla mnie 500-700 zł komplet samych midbasów

Skomentuj

W tym przedziale cenowym można już coś sensownego wybrać.
                                    Można by się zastanowić na przykład nad:
                                    przedział do ok. 250 zł / 1 szt.:
                                    - Monacor SPH-170
                                    - Peerless CSX-176H (850122)
                                    - Vifa TC18-WG-69-08
                                    - Visaton W 170 S
                                    bardziej godne polecenia (niestety droższe, ale dalej do ok. 350 zł / 1 szt.):
                                    - Vifa M18WH-08-08
                                    - Vifa MG18WK-09-08
                                    przekraczające limit, ale niewiele:
                                    - Vifa XG18WH-00-08
                                    - Visaton AL 170
                                    To tylko przykład. Jeżeli chcesz znać moje zdanie, wybrałbym M18WH-08-08 lub zastanowił się nad XG18WH-00-08. Oba te głośniki słyszałem w aplikacjach DIY i bardzo mi się podobały.

Uwaga:
                                    Ceny detaliczne według m. in. Akustyka.
                                    Ceny w Akustyku czy w Akkusie to rozbój na prostej drodze w biały dzień!
                                    Dwie sztuki XG18WH-00-08 w Audio Components możesz kupić za cenę dwóch sztuk M18WH-08-08 w Akustyku opłacając w tym 50 Euro za przesyłkę (do 30 kg) !!
                                    Patrz wątek: http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.p...93&view=newest

Pozdrowienia

Skomentuj

a czy mogłbyś mi przybliżyć temat Vifa XG18WH-00-08 ?
                                      CZy one spełnią moje wymagania dotyczące dynamiki dźięku, detaliczności i głębokości basu? Totalnie nei znam stron home audio, więc jeśli byś mogl mi dac jakis odnosnikdo strony o nich to byłybm wdzięczny. Pozdraiwam

Skomentuj

Konstrukcji na XG18 słuchałem chyba dwa lata temu. Współdziałał z pierścieniową Vifą XT25TG. Zwrotnica, o ile pamiętam, 2-go rzędu z podziałem około 3 kHz. Jakie wrażenia?
                                        Bardzo dobry, szybki i dość niski bas (niższy słyszałem ze Scan Speaka 18W8535 – ale to niestety nie ten zakres cenowy), zrównoważone, czyste średnie tony i dość szczegółowe, chociaż może nieco zbyt wyeksponowane wysokie. Prawdopodobnie konstruktor troszkę za mało stłumił głośnik wysokotonowy. W sumie bardzo ładnie grające zestawienie.
                                        Do najgłośniejszych ten zestaw nie należy, ale nie w tym rzecz.
                                        Ocena oczywiście subiektywna, nie jestem zwolennikiem przesuwania mebli i ścian za pomocą głośników.
                                        Czy te Vify spełnią Twoje oczekiwania nie mogę powiedzieć. Najlepiej to samemu ocenić.
                                        Co do stron o home-audio, to moim zdaniem godne polecenia są m. in.:
                                        http://www.speakerbuilding.com
                                        http://home1.stofanet.dk/troels.gravesen
                                        http://www.madisound.com
                                        http://www.speakerworld.de
                                        http://www.linkwitzlab.com
                                        http://www.geocities.com/steveni70/diyaudio.htm
                                        W każdej z powyższych stron znajdziesz wiele innych linków.
                                        Na początek powinno wystarczyć. Reszta należy do Ciebie.
                                        Pozdrowienia.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X