Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zwrotnica: Monacor SPH 165 KEP + coś na "dół"

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zwrotnica: Monacor SPH 165 KEP + coś na "dół"

Witam

Zestaw:

Monacor SPH 165 KEP + Vifa XT 19

Posiadam cztery głośniki niskotonowe (każdy 8 R) wymontowane z innej kolumny która grała całkiem przyjemnie.

Chciałbym zrobić mały eksperyment i wspomóc "kepa" basem z tych najniższych rejestrów. Zwrotnica do kepa i XT zostanie ta sama a do dwóch niskotonowych głośników chciałbym dorobić pasywna zwrotnicę ale z pasmem odcięciętym przy ok 80 -100 Hz lub niżej(przejęłyby rolę subwoofera). Zdaje sobie sprawę że wartość cewek będzie duża ale chciałbym trochę poeksperymentować.

Problem mam jedynie z wyliczeniem odpowiednich parametrów zwrotnicy. Czy skorzystanie z tej strony http://www.apicsllc.com/apics/Misc/filter2.html
    zaprowadzi mnie do zamierzonego celu?
    Proszę o opinie lub przykładowe parametry kondensatora i cewki oraz schemat.

Dziękuje.

czyli chcesz dorobic 0,5 drogi...

Zamieszczone przez ZAP Zobacz posta
    Czy skorzystanie z tej strony http://www.apicsllc.com/apics/Misc/filter2.html
    zaprowadzi mnie do zamierzonego celu?
    raczej nie

Skomentuj

A nie lepiej dołożyć subwoofer do kolumn ?

Skomentuj

Jeżeli masz prawidłowo zaprojektowany zestaw tzn z odpowiednią ilością basu do dołożenie drugiego głośnika da złą równowagę tonalną i zupełne przebasowanie. Niestety ilością głośników nie polepszysz zejścia tylko zwiększysz ilość basu tego którego już masz. 165KEP raczej się nie nadaje do 2,5 drogi bo ma dość mocno opadająca ch-kę na średnich i uzyskanie porpawnego pasma w układzie 2,5 będzie trudne jak nie niemożliwe (zawsze będą wycofane średnie).

Skomentuj

Uważam że kep ma za mało basu w najniższych rejestrach i bez suba ani rusz... Moim zamiarem było "dodanie" do nich 2 subwooferów pasywnych w tej samej budzie. Yoshi_80 nie wiem czy dobrze mnie zrozumiałeś, dodanym głośnikiem niskotonowym nie będzie kolejny kep tylko zupełnie inny głośnik, typowo niskotonowy.

Skomentuj

No to chcesz zrobic 3 drogi nie 2,5
            Ja tez zrozumiałam, ze mówisz o 2,5 drogi na kolejnej parze kepow
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

bo on nie chce robic 3 drog
              ale robiac pasywne suby robimy w praktyce 3 drogi

Skomentuj

Niewykonalne w domowych warunkach
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

lklukasz dlaczego niewykonalne ?
                  To nie ma z założenia super grać. Potraktujmy to jako eksperyment i przekonajmy się jaki będzie efekt.

Skomentuj

bo nie zmierzysz pasma tak nisko w amatorskich warunkach
                    ale tego nie wiesz skoro chcesz robic zwrotnice z kalkulatora

Skomentuj

Zamieszczone przez ZAP Zobacz posta
                      lklukasz dlaczego niewykonalne ?
                      To nie ma z założenia super grać. Potraktujmy to jako eksperyment i przekonajmy się jaki będzie efekt.
                      to droga ta zabawa bedzie
                      Policz wartosci filtra i zobacz ile kosztuje tak duża cewka o małej rezystancji nawet rdzeniowa
                      Lub tak duży kondensator

A dlaczego Paweł wyjaśnił wyżej
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Czyli do takich eksperymentów pozostaje jedynie filtr aktywny ?

Skomentuj

Na pewno taniej i prościej. Ale czy da zamierzony efekt - tego nie wiadomo. Jednak próbuj. Może akurat wyjdzie coś co ci się spodoba. W razie czego filtry aktywne (jak zrobisz sam) będą cię kosztować ułamek ceny jednej cewki potrzebnej do takiego filtra pasywnego.

Skomentuj

Czaruję...
                          X