Złożyłem sobie Jiga według instrukcji z portalu wraz z preampem, który w końcu udało mi się uruchomić (miałem po drodze kłopoty). Jig przeszedł wszystkie testy jakie były w artykule dopoki nie przyszło ogarnąć kalibracji. Ani na Xonarze DX ani na integrze asusa nie jestem w stanie osiągnąć amplitudy 16K. Maksymalnie 3-4K. Postępowałem zgodnie ze wszystkimi instrukcjami. Niestety bez skutku. Na laptopie udało mi się taką amplitudę osiągnąć, jednakże wszelkie kolejne pomiary zaczynając od impedance in free air głośnika GDN 15/40/5 i GDN 11/35/1 za każdym razem wychodzą mi kosmiczne i za każdym razem zupełnie inne. Dokładnie to samo dotyczy podpięcia jiga pod kolumne. Pomiary nie są powtarzalne ani troszkę i bardzo odbiegają od tego jak powinny wyglądać. Próbowałem zmierzyć impedancję kolumny z ciekawości. Chciałem się dowiedzieć jak wyszło jej strojenie. W artykule krzywa strojenia była bardzo zróżnicowana, można powiedzieć łagodna bez ostrości. U mnie występują linie proste coś na wzór litery " M ". W dodatku przy wyższych częstotliwościach są straszne piki sięgające kilkaset ohm. Powtarzam Jig jest w pełni sprawny poprawnie przeszedł testy i kalibrację w programie rezystory ładnie rozpoznane wszystko ok.
Kolejne pytanie dotyczy opcji "estimate parametres". Postępując zgodnie z instrukcją w artykule za każdym razem dostaję komunika mówiący o tym, że wykres impedancji nie zawiera kompletnego piku (mój angielski może się mylić) i nic z tego nie wychodzi. Bardzo proszę o pomoc o przeprowadzenie mnie przez pierwsze pomiary. Pozdrawiam
Kolejne pytanie dotyczy opcji "estimate parametres". Postępując zgodnie z instrukcją w artykule za każdym razem dostaję komunika mówiący o tym, że wykres impedancji nie zawiera kompletnego piku (mój angielski może się mylić) i nic z tego nie wychodzi. Bardzo proszę o pomoc o przeprowadzenie mnie przez pierwsze pomiary. Pozdrawiam
Skomentuj