Oraz proponuje ustawić uśrednianie - w opcjach MLS signal - repeat count = 3
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Kłopot z Speaker Workshop
Collapse
X
-
Witajcie. Wróciłem do zabawy z nauką pomiarów. Zastosowałem się do wszystkich poprzednich zaleceń. Pierwszy problem jaki napotkałem to ciągły problem w SW z opcją Estimate Parameters. Zrobiłem wszystko co przyszło mi do głowy i Wy poradziliście - bez skutku - wciąż błąd o braku pełnego piku impedancji/ Jakieś pomysły ?
Skomentuj
-
Dawno się tym nie zajmowałem, ale z tego co pamiętam:
- pomiary impedancji powinny być dwa - Free Air i drugi z masą dodaną lub w obudowie zamkniętej o znanej objętości
- wymiary powinny być stosunkowo gładkie (bez zbytnich poszarpań) z wyraźnymi pikami impedancji - dobrze, aby piki były odsunięte od siebie o około 10Hz (reguluje się to wielkością dodanej masy w pomiarze Added Mass - im więcej tym pik na tym pomiarze wypadnie niżej niż na pomiarze FA)
- przy wyliczaniu Estimate Parameters podaje się zakres częstotliwości, który program powinien brać pod uwagę - nie wiem do końca jaki ten zakres powinien być, ale pamiętam, że wywalało mi czasem problem w tym miejscu. Spróbuj np 1Hz-5kHz - jeśli pomiar na samym dole jest mocno poszarpany, to spróbuj od 10Hz... Generalnie metoda prób i błędów :)
Możesz zamieścić zrzuty z pomiarów impedancji dla FreeAir i AddedMass?
Skomentuj
-
Musis wprowadzić wszystkie wymagane parametry we własciwościach głośnika, oraz charakterystyki impedancji free air i z dodaną masą lub w obudowie.
Nie wygładzaj ch-ek.
Podczas obliczeń zadać przedział mniejszy o oktawę od wartości największej/najmniejszej zmierzonej czestotliwości na wykresach imp.
Np. zmierzyłeś od 5 do 22kHz imp, to wybierz od 10Hz do 11kHz.
Skomentuj
Skomentuj