Witam. Poskładałem monitorek na Protonsilowskim GDN 15/40/5 4ohm w objętości 8 litrów. Głośnik ma Fs w okolicy 80Hz (katalogowo 48Hz), ale do rzeczy - jakkolwiek nie staram się nastroić tej budy z pomocą LIMP'a, to nie jestem w stanie zejść poniżej 90Hz niezależnie od średnicy użytej rury i jej długości. W czym tkwi problem ? Według WinISD strojenie powinno wypaść w granicach 60Hz. JIG w pełni sprawny sprawdzałem na 4 innych zestawach głośnikowych i reagowały poprawnie na każdą zmianę. Dlaczego nie da się zejść niżej samym strojeniem w tej obudowie lub czego nie wiem ? W monitorkach na gdn 15/40/5 8 ohm nie było żadnych tego typu problemów
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Problem ze strojeniem kolumny
Collapse
X
-
Na chwilę obecną nie mam jak wkleić. Tak jest nie przesuwa się niezależnie od tego czy BR ma długość 10 cm czy 20 cm. Nie reaguje w żaden sposób na taką zmianę, gdzie w innych kolumnach 2 cm w tą czy w tą słychać było już dość znaczną różnicę. Na wykresie strojenie wypada na 90 Hz i poniżej tej częstotliwości GDN chcę wypluć membranę przy niespecjalnie wysokich SPLach ( rozumiem, że to właśnie wina za wysokiego strojenia )
Skomentuj
Skomentuj