Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Budowa kolumn glosnikowych pytania

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Budowa kolumn glosnikowych pytania

Witam od dawna w warsztacie walają mi się głośniki 2x 30w 6Ω i 2x 15w 8Ω są to głośniki chyba niskotonowe bo na audio znam się średnio. Chciałbym z nich coś sklecić najlepiej zestaw w połączeniu 2:1 czyli te dwie trzydziestki jako subwoofer. Tylko czy mogą w subwooferze być dwa głośniki niskotonowe nigdy z czyms takim sie nie spotkałem. Z projektowaniem dam sobie radę ale chwilowo nie mam parametrow tych głośników. Natomiast dwie piętnastki jako te dwa średniotonowe chyba? Tylko nie wiem jaka obudowe do nich zaprojektowac otwarta, zamknieta itp.
    Wzmacniacze zbuduje samodzielnie. Jakby cos bylo nie jasne to dopytac bo najbardziej zrozumiale to nie pisze :-) Z gory dziekuje za odp.

Zamieszczone przez przemekk090 Zobacz posta
    chwilowo nie mam parametrow tych głośników
    nie wiem jaka obudowe do nich zaprojektowac otwarta, zamknieta
    Z projektowaniem dam sobie radę...
    No raczej nie dasz rady.
    Aby poprawnie zaprojektować obudowę trzeba mieć parametry głośników.

Skomentuj

Z projektowaniem dam sobie radę
      Na razie raczej nie dasz. Zacznij od nabywania wiedzy. Artykuły na stronie głównej o obudowach, pomiarach i projektowaniu zwrotnic na początek. A później możesz zacząć. Na youtubie masz kanał "reduktor szumu", możesz zacząć od szkoleniowego obejrzenia kilku filmików.
      To dopiero albo cię zachęci albo cię zniechęci do działania..

Skomentuj

Tylko czy mogą w subwooferze być dwa głośniki niskotonowe nigdy z czyms takim sie nie spotkałem.
        Moga byc np. :

Tylko nie wiem jaka obudowe do nich zaprojektowac otwarta, zamknieta itp.
        To juz albo na podstawie parametrow ewentualnie odsluchow i testow.

Natomiast dwie piętnastki jako te dwa średniotonowe chyba?
        O tych glosnikach rowniez wypadalo by cos wiedziec. Jezeli chcesz sredniotonowe glosniki po prostu wsadzic do obudowy i podlaczyc pod wzmacniacz to uprzedzam: kiepski pomysl

Skomentuj

Ja je bede mial ale chwilowo nie mam wogole tych glosnikow pod reka i nie mam jak sprawdzic. Jak wybiore sie do warsztatu to bede wiedzial ale chwilowo pytam czy mozna zbudowac subwoofer na dwuch glosnikach i czy musza byc one oddzielone od siebie. Od razu mowie ze nie chodzi mi o ustawienie glosnikow na przeciwko nie wiem jak sie nazywa to rozwiazanie

- - - - - aktualizacja - - - - -

Reduktora szumu wszystkie filmy widzialem i polecam :-)

Skomentuj

Ale artykulow nie czytales na stronie glownej bo wiedzial bys co to za typ obudowy

Skomentuj

Te 15w sa napewno z Condora takiej starej unitry chyba? :-). A 30w z jakiejs kolumny jvc zachowaly sie tylko niskotonowe.

Wiem akurat co to za obudowa:-) z linia transmisyjna :-)

Jaki polecacie program zeby zaprojektowac taki subwoofer?

Skomentuj

Chodzilo mi o ta wypowiedz:
                Od razu mowie ze nie chodzi mi o ustawienie glosnikow na przeciwko nie wiem jak sie nazywa to rozwiazanie
                :)

Skomentuj

A o to ci chodzi :-)
                  Najbardziej obawiam sie ze nie znajde parametrow do tych trzydziestek bo do pietnastek to raczej powinienem to chyba jakies tesle

Te tesle tez sa niskotonowe nie zaszkodzi jak wykorzystam je Jako sredniotonowe?

Skomentuj

obawiam sie ze nie znajde parametrow do tych trzydziestek
                    Duzych kosztow nie poniesiesz by z grubsza je pomierzyc.
                    http://soundhobby.com/measurementsystem.htm

Te tesle tez sa niskotonowe nie zaszkodzi jak wykorzystam je Jako sredniotonowe?
                    Dobrze ja i kolega Micwoj Ci radze. Przeczytaj te artkuly. Czy zaszkodzi? Przy nie odpowiedniej aplikacji oczywiscie ze zaszkodzi.

Ps. Nie zeby Marian cos zle napisal

Skomentuj

Wrzuć fotki głośników, to pewnie ktoś Ci rozszyfruje i może datasheet się znajdzie.

Skomentuj

Tak jak mowiłem chwilowo nie mam pod reka tych glosnikow moze jutro

ale chwilowo skupmy sie na kwesti elektronicznej tylko i wylacznie subwoofera. No zalozmy ze mam wyjscie z karty dzwiekowej dwa kanaly i masa no i co dalej? Wzmacniacz stereo/mono? Te dwa glosniki rownolegle szeregowo od razu do wzmaka jakas zwrotnica czy tylko jakis kondensator? Szczytem marzen byloby jakby ktos to narysowal nawet w paincie na szybko :-)

Skomentuj

Wzmacniacze zbuduje samodzielnie
                          No zalozmy ze mam wyjscie z karty dzwiekowej dwa kanaly i masa no i co dalej? Wzmacniacz stereo/mono? Te dwa glosniki rownolegle szeregowo od razu do wzmaka jakas zwrotnica czy tylko jakis kondensator? Szczytem marzen byloby jakby ktos to narysowal nawet w paincie na szybko :-)
                          Hmmmm:???:

Skomentuj

Widzę, ciężki temat będzie :p
                            Last edited by marian; 30.09.2014, 19:16.

Skomentuj

Czemu ciężki? :-)

Skomentuj

Po Twoich wpisach widać że masz mały zasób wiedzy na temat audio i elektroniki.
                                Ciężko będzie Tobie coś złożyć, a nam ciężko będzie tłumaczyć tak, abyś zrozumiał

Skomentuj

A zdziwilbys sie bo w elektronice juz pare dobrych lat siedze ale z audio u mnie krucho :-) chociaz zrobilem juz kilka wzmakow nawet 100w ale do tej pory tylko glosniki w trybie free air :-) Pora na cos lepszego

To pomoze ktos?

Skomentuj

Zrodlo>filtr dolnoprzepustowy>wzmak>sub. Pasywna zwrotnica o wystarczajaco malej rezystancji wyszlaby bardzo drogo, a cewka o duzej rezystancji znaczaco wplynie na dobroc. Co do polaczenie glosnikow kwestia jakie obciazenie wytrzyma twoj wzmak.

Skomentuj

Najpierw pokaż te głośniki.

Skomentuj

Jaki typ filtra najlepiej? Bessela? I jaka czestotliwosc odciecia?

Raczej zrobie wzmak stereo i kazdy glosnik pod jeden kanal oba glosniki beda w jednej budzie ze szczelina pozostaje tylko zaprojektowac obudowe ale najpierw parametry glosnikow.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X