Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przymiarki do zwrotnicy. Kilka pytań z tym związanych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Przymiarki do zwrotnicy. Kilka pytań z tym związanych

Witam
    Skrzynki lada chwila będą w stanie surowym. Głośniki i galanteria kupione.
    Czas pomyśleć o pomiarach i zwrotnicy w wersji Alfa

1 Do pomiarów muszę mieć "wygrzane" głośniki, aby je wygrzać muszę je podłączyć do zwrotnicy, aby ją zrobić muszę mieć pomiary
    Trochę dużo tych "aby" zakręciłem się i proszę o wytłumaczenie jak to ugryść. Czy do wygrzania mam sobie zaprojektować "teoretyczną" zwrotnicę I rzędu??

2 Mam zamiar wykonać cewki samodzielnie z pomocą artykułu "Zwrotnice częstotliwościowe - Rozwiązania uniwersalne" ze strony głównej, oraz oczywiście mierząc je dokładnie mostkiem RLC. Jaką minimalną średnicą drutu powinno się operować przy budżetowym projekcie?? 1mm wystarczy ??

3 Poniżej zamieszczam cha-ki impedancji moich głośników. Czy z pomocą tych wykresów jestem w stanie zrobić próbną zwrotnicę??

Zamieszczone przez tomson5 Zobacz posta
    Czy z pomocą tych wykresów jestem w stanie zrobić próbną zwrotnicę??
    Bez pomiarow czestotliwosci mikrofonem, to chyba niebardzo.

Skomentuj

Załóż sobie na wysokotonówkę konda 2.2uF i tyle, reszta pełnym pasmem. Będziesz mógł spokojnie wygrzać głośniki.
      Cewki możesz nawijać sam, choć tu bardziej rozbija się o rezystancję danej cewki. Na basie powinna być jak najmniejsza. Na wysokim rezystancja cewki powinna być taka jaka wyjdzie z symulacji bo zasadniczo względem tej rezystancji (a więc i dobroci) zmienia się zgranie fazowe.

Skomentuj

Czy do wygrzania mam sobie zaprojektować "teoretyczną" zwrotnicę I rzędu??
        daj np 3,3uf + 0,33mH (dla 8r) na gdwk i tak graj

2 Mam zamiar wykonać cewki samodzielnie
        skoro masz tyle wolnego czasu

Jaką minimalną średnicą drutu powinno się operować przy budżetowym projekcie?? 1mm wystarczy ??
        0,7-0,8mm wystarczy. od 0,5mm na GDWK

ad 3 = nie :p

Skomentuj

Codziennie czerpię wiedzę w tym temacie i z tej mądrości nie wpadłem że wystarczy dać coś na GDWK :)

Paweł. Czas kradnę tak jak wszyscy którzy mają rodziny i obowiązki :) ale skoro mam kupić cewki które i tak nie będą pasować i trzeba będzie je modyfikować to wolę już to zrobić od początku z korzyścią na przyszłość.

Przy okazji. Na tych wykresach są duże piki impedancji. Czy to są miejsca częstotliwości rezonansowej tych głośników ??

Skomentuj

Do pomiarów muszę mieć "wygrzane" głośniki
            Tylko woofer, subwoofer musisz wygrzać, czyli "zmiękczyć" jego dolne zawieszenie, zmieniajac przez to Kms dalej Fs dalej Qts. Do projektowania zwrotnicy nie wygrzewa się przetowrników. Do projektowania obudowy - tak.
            aby je wygrzać muszę je podłączyć do zwrotnicy,
            Nie, ponieważ niskotonowych nie uszkodzisz bez zwrotnicy a reszty sie nei wygrzewa.
            Jaką minimalną średnicą drutu powinno się operować przy budżetowym projekcie?? 1mm wystarczy ??
            dobierają ją po rezystancji którą wymaga zwrotnica.
            Na tych wykresach są duże piki impedancji. Czy to są miejsca częstotliwości rezonansowej tych głośników ??
            tak...
            :)

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
              Do projektowania zwrotnicy nie wygrzewa się przetowrników. Do projektowania obudowy - tak.
              nie do konca. wiele przetwornikow zmienia tez brzmienie

Skomentuj

Im dalej w las tym więcej drzew :-)
                Do tej pory byłem pewny że dobra cewka to taka która nie ma rezystancji i pojemności. Taka nie istnieje więc po co ten cały szał na grube druty i taśmy?
                dobierają ją po rezystancji którą wymaga zwrotnica.
                Możesz rozwinąć swoją wypowiedź?

Skomentuj

zaczniesz sie bawic filtrami to zrozumiesz
                  przyklad - zwrotnica z cewka 0R = brak zgrania fazowego glosnikow
                  dodajesz rezystancje cewek i nagle glosniki ladnie zaczynaja sie zgrywac

rezystancja cewek dziala na filtry

Skomentuj

Kombinacji roznych filtrow jest cala masa, dobrym materialem do nauki jest program BoxSim, sciagnij sobie angielska wersje, masz tam baze glosnikow visatona wraz z pomiarami, pobaw sie filtrami, poobserwuj co sie dzieje gdy tworzysz rozne kombinacje elementów poza standardowymi filtrami dolno, gorno i pasmowo przepustowymi
                    Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Dziękuję za rady napewno spróbuję się pobawić.
                      Hm.. Chcecie powiedzieć że danie w szereg rezystora z głośnikiem ma wpływ na fazę? Myślałem że bardziej tutaj ma wpływ pojemność.

Skomentuj

W zaleznosci gdzie go zastosujesz, przed filtrem, za filtrem ma on rozny wplyw, wygladzenie charakterystyki + tlumienie, lub samo tlumienie

na faze wplyw ma kazdy element, czasami nawet wartosc rezystora w korektorze impedancji, nie ma co sztywno sie trzymac obliczen, trzeba symulowac, mierzyc i sluchac
                        Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

A jak ładnie na fazę wpływa rezystancja cewki równoległej do tweetera :) Dla takiej samej indukcyjności faza będzie pływać względem rezystancji cewki :)

Skomentuj

Zgadzam się ale..
                            To są układy RLC i wzajemny wpływ wartości jest bezdyskusyjny.
                            W korektorze impedancji występuje on w układzie RC więc tak jak wyżej bezdyskusyjne.
                            Cewka równolegle do głośnika również ale jej rezystancja np: 0,02ohm przy rezystancji głośnika jest już chyba pomijalna ? Nie dajmy się zwariować. To nie W.cz. gdzie 1pF czyni cuda.

Skomentuj

Tu chodzi o dobroć filtra. I zwykle ta cewka nie będzie miała 0.02R ale dużo więcej. I to nie jest kwestia tego czy to R głośnika będzie dużo czy mało. Chodzi o to, że czasami faza lepiej Ci się zgra gdy cewka będzie miała np 0.7R a czasami lepiej gdy ta sama cewka będzie miała 0.1R :)

Skomentuj

Głupi bym był gdybym się z Tobą nie zgodził. W układzie RLC każdy element ma wpływ, ale nie każdy proporcjonalnie. Nie chcę się mądrzyć na temat fazy bo jestem w trakcie zgłębiania tego tematu. Rozumiem powierzchownie dlaczego się zmienia i jaki ma wpływ na brzmienie kolumny.
                                Przy wartości 0,7ohma też bym się już zastanawiał czy to nie za dużo.

Skomentuj

Jeszcze dodam.
                                  Zmiana 0,7ohma na 0,1ohma to siedmiokrotne zmniejszenie!! Spróbuj ruszyć L lub C siedmiokrotnie to dopiero faza się zakręci ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    nie do konca. wiele przetwornikow zmienia tez brzmienie
                                    hmmm, o jakiej klasy przetworników piszesz (odnośnie podziału na pasmo uzyteczne)?

Skomentuj

przeciez ostatecznym decydujacym czynnikiem jest nasz sluch!
                                      wiec po co skreslac jakas zwrotnice, skoro dany glosnik moze pozniej zagrac lepiej na tej zwrotnicy?

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                        wiec po co skreslac jakas zwrotnice,
                                        Skoro nie jest poprawna technicznie to nie ma senesu jej słuchać . Np jest nie wycięty dzown na metalowym głośniku :)

Skomentuj

Czaruję...
                                        X