Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Przymiarki do zwrotnicy. Kilka pytań z tym związanych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jesli chodzi o zwrotnice, to pomiary mikrofonem (najlepiej z jego indywidualną kalibracją) , symulacje itd są niezbędne ( no chyba że kopiujemy gotowy projekt, gdzie już wszystko zostało zrobione).
    Jesli chodzi o rezystancje cewki to oprócz wplywu na zgranie fazowe, ma ona wpływ na QTS wypadkowe dla obwodu głośnika niskotonowego.
    Wiec przy projektowaniu obudowy powinno się brac QTS wypadkowe a nie QTS głosnika, prawda ?
    Last edited by wiesiek9990; 03.10.2014, 04:17.

Skomentuj

Oczywiście dla głośnika niskotonowego R cewki ma znaczenie ponieważ zmienia się dobroć elektryczna a więc i dobroć całkowita. Dobroć tandemu głośnik+obudowa ma oznaczenie Qtc :)

Skomentuj

Według mnie w filtrze I stopnia rezystancja cewki ma znikomy wpływ na fazę ale tak jak piszesz ma wpływ na dobroć.
        Z tego co pamiętam we wzorach rezystancja jest w mianowniku a indukcyjność jest w liczniku. Przez to łatwiej regulować L niż R
        Z rezystancją powinniśmy dążyć do zera aby nie tracić mocy. Z taką było moje pytanie o średnicę drutu aby uzyskać kompromis.
        Inaczej wygląda sprawa gdzie mamy RC tam wpływ wartości jest proporcjonalny.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomson5 Zobacz posta
          Z rezystancją powinniśmy dążyć do zera aby nie tracić mocy.
          Do zera nigdy nie zejdziemy, poza tym czasem zwiekszenie rezystancji jest pozytywne bo pozwala nam zwiekszyc Qts co w przypadku obudowy zamknietej pozwala na uzyskanie nizszego f3, drugi plus to podniesienie minimum impedancji nieco wyzej. Wiec jesli mamy mocny wzmacniacz to nie przejmujemy sie tymi kilkoma watami traconymi na zwrotnicy i kablach
          Sansui AU-α 907MR, Sony CDP-557ESD, T+A Criterion TCI 3R

youtube.com/user/Mr1Raziel

Skomentuj

Nie zejdziemy to oczywista oczywistość :-) Ja jednak jestem zwolennikiem złotego środka. Rozumiem że przy konstrukcjach hi endowych trzeba pójść dalej ale chyba nie poza granicę zdrowego rozsądku.
            Mam pytanie. Wykresy wykresami ale z waszego doświadczenia odchylenie fazy o ile stopni jest już słyszalne?
            Czy pod tym względem gotowe zestawy do 1000zł są dopieszczone?

Skomentuj

Nie slyszalem kolumn fabrycznych do 2tys ktore by powalaly scena i stereofonia, czesciowo napewno kwestia glosnikow, im blizej miejsca podzialu tym faza powinna byc najbardziej zgodna to wiadomo
              Last edited by Bumpalump; 03.10.2014, 14:28.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                przeciez ostatecznym decydujacym czynnikiem jest nasz sluch!
                + przekonanie, albo i wiara :)

Skomentuj

Witam Panowie

w koncu mogłem dokupic elementy lepsze jakości do mojej zwrotki. Mam pytanko, ktore akurat tu bedzie pasowało. elementy dokupione to kondensator i cewka na kopułkę. najpierw przyszła kolej na kondensator, potem na cewka. Właśnie cewką zrobiła mi problem, przynjamniej tak myślę bo może już jest to wybryk mojej wyobraźni. Otóż po wymianie cewki powietrznej Intertechnik 0,33mh i 0,3ohm drut 1mm na taśmę 0,33mh i 0,16ohm (jak dobrze pamiętam), mam dziwne wrażenie jakby coś na średnicy mi się podziało, zastanawiam sie czy nie będzie to wina rezystancji cewki, czy to ok 0,14ohm mogło coś zmienić??? Mowa o zwrotce 2 rzedu na wysokim. Z powodu tego że mam problem z pomiarem w homlimpuls co opisałem w osobnym wątku http://diyaudio.pl/showthread.php/18...112#post429112, chcialbym prosic o pomoc. Czy ma sens dołożenie do cewki szeregowego rezystora, tak by całkowita rezystancja tego obwodu równoległego wynosiła ok0,3ohm, czy lepiej włożyć poprzednią cewkę. Może to głupie pytanie ale słuch tej różnicy może nie wychwycić. Myślę, że doświadczeni forumowicze bedą mieli doświadczenie w takic hsytuacjach. Wielkie dzieki za pomoc. mam nadzieję że napisałem wszystko w miarę zrozumiąły sposób.

Skomentuj

Tak te 0.14om mogło zrobić różnice .
                    Tak możesz dołożyć rezystor szeregowo .
                    Tylko w tedy sens traci stosowanie drogiej cewki powietrznej :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                      Tak te 0.14om mogło zrobić różnice .
                      Tak możesz dołożyć rezystor szeregowo .
                      Tylko w tedy sens traci stosowanie drogiej cewki powietrznej :)
                      dzieki za odpowiedź, wieczorem jak przyjdę do domu to zobaczę co sie stanie jak dam jeszcze rezystor 0,1 ohm szeregowo, jeszcze tak myślę na daniem równolegle do cewki taką wartośc by wyszła wypadkowa te 0,3ohm, ale tu częśc sygnału bedzie szła przez rezystor i dopiero może narobic kaszany. Może lepiej sprawdzę od razu jak wlutuje starą cewkę, i zobaczę co będzie się działo. Wątpie by "wygrzanie" kondensatorów mogło tak wpłynąć na dźwięk. za bardzo też nie chce mieszać, bo fazę mam fajn ie zgraną, revers null w granicach 50dB.

Skomentuj

Ciezko Ci bedzie dobrac rezystor akurat 0,14ohm, zakladam ze nie masz super dokladnego multimetru wiec nawet ciezko bedzie to zmierzyc, krotko mowiac utopiles kase w tych cewkach, te 0,14ohma moglo znaczaco pokrecic faza.

Skomentuj

kupując te cewki byłem nastawiony na taśmę, mogłem wybrać powietrzną o troszkę mniejszej rezystancji. cóż nie zawsze chęci posiadania lepszego dadzą spodziewany efekt, myślałem że te własnie 0,14 ohm, nie wpłynie aż tak. za chwilke zmieniam te cewki na stare, wtedy będę wiedział dokładnie jaka jest rezystancja. rezystor mierzyłbym w work speaker, jedyne co mi działa obecnie, tylko czy to da zamierzony efekt. czy dodanie tego rezystora 0,14 ohm "naprostuje" fazę. gdyby mi działał dobrze holmimpuls, pomierzyłbym sobuie co to się narobiło, a z raśmy jaką mam bym nawinął cewkę. cóż czasem eksperymenty są kosztowne.
                          Last edited by fader_audio; 27.12.2014, 19:14.

Skomentuj

już nie mogę edytować, mysle, że to była przyczyna. Wydobyłem cewkę taśmowa ze zwrotki i ma następujące dane 0,316mh i 0,22ohm. Natomiast cewka pierwotna powietrzna ma 0,334mh oraz 0,297ohm. Myśle że taka różnica w indukcji plus troszke mniejsza na rezystancji w sumie swoje robią.

Skomentuj

Czaruję...
                            X