Witam, mam problem z głośnikiem niskotonowym z kolumny Mb Quart 390 a mianowicie słuchając muzyki na głośności 28 na wzmacniaczu Sony Ta-F570es (bez podbić) nagle usłyszałem w kolumnie dziwny dźwięk i głośnik zaczął charczeć lecz drugi głośnik gra nadal normalnie. Gdy jest bardzo cicho głośnik "pierdzi" gdy lekko nacisnę na zawieszenie lub resor dolny głośnik gra tak jak trzeba, zmierzyłem rezystancje cewki ma taką samą jak ten sprawny głośnik. Jak myślicie cewka do wymiany czy w którymś miejscu się rozkleił?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Uszkodzony głośnik niskotonowy.
Collapse
X
-
Wykręć głośnik z obudowy i obejrzyj dokładnie resory górny i dolny, czy na całym obwodzie jest przyklejony i czy nie widać jakichś deformacji.
Możesz go również podłączyć i z umiarkowaną głośnością puścić utwór z dobrze zaznaczonym basem i obserwować jak się zachowuje membrana i dolny resor.
Jeżeli wcześniej nie obciążałeś go dużą mocą przez dłuższy czas, to prawdopodobieństwo, że cewka się odkształciła od temperatury jest bardzo małe.
-
Ja wyciągałem go z obudowy i po prostu jak leciutko nawet dotknę resora dolnego bądź zawieszenia brzmienie głośnika wraca do normy nawet na dużej mocy trzymając resor nic nie pierdzi. Wcześniej nie dostawały zbyt dużej mocy bo domownicy w domu :P a dzisiaj akurat była okazja a tu taki fail :cLast edited by Veers; 03.10.2014, 23:05.
Skomentuj
Skomentuj