Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Zestaw na Głośnikach Audax

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zestaw na Głośnikach Audax

Witam, wszystkich i przepraszam jeśli temat jest nie w swoim dziale.

Wpadł mi w ręce zestaw kolumn. Mam prośbę o pomoc w rozgryzieniu co warte są te klocki. Kolumny to zestaw robiony dawno temu na zamówienie. Skrzynia BR ma dwa głośniki audax HM210z2 w kolumnach są średni audax hm170z0 i gwizdki Vifa. Kolumny są podłączone w taki sposób, że sygnał ze wzmacniacza idzie do BR a potem na lewą i prawą kolumnę z BR. Kolumny posiadają swoje zwrotnice i dodatkowo na wyjściu z BR też są zwrotnice. Usterka którą się borykam to niedziałający jeden gwizdek. Sam gwizdek działa normalnie w kolumnie już nie. Udało mi się ustalić, że spalił się rezystor ale nie mogę go rozszyfrować. Kolejna rzecz to słaby i cichy bas, jak zrobię głośniej to basu jest już sporo ale z kolei kolumny grają tak głośno, że sąsiedzi mnie w kosmos wystrzelą. Zestaw gra bardzo ładnie ale mam wrażenie że mój komputerowy zestaw 5.1 z basem radzi sobie lepiej. Kompletnie się nie znam na zwrotnicach, nie wiem nawet czy skrzynia jest dobrze zestrojona i na ile powinna być zestrojona, jak dostałem kolumny to przedłużki od portów latały luźno w środku. Zanim zdecydowałem się na założenie tematu czytałem sporo, a im więcej czytałem tym mniej wiedziałem :) Będę wdzięczny za pomoc.

zwrotnice w br

zwrotnice przed kolumnami

zwrotnice w kolumnach

spalony rezystor

1. Dobrze rozumiem, że ten moduł basowy jest jeden? Rozrysuj te połączenia, które kable na którą zwrotkę i jak do głośników, bo niewiele z tego można zrozumieć.
    2. Po czym poznajesz że rezystor jest spalony? Mało prawdopodobne.
    3. Zamień między sobą wysokotonówki, albo sprawdź czy ta uszkodzona gra łącząc bez zwrotki do wzmaka (tylko wzmacniacz po cichutku!) bo to raczej głośnik jest uwalony.
    4. Jeśli sam głośnik gra to szukałbym zwarcia albo oderwanego kabla, bo w tym pajączku mogło się zdarzyć.
    5. Co do strojenia, to oblicz objętość obudowy w środku i pomierz te latające bas reflexy, to może się uda odtworzyć co tam miało być.
    Last edited by Micwoj; 09.10.2014, 10:02.

Skomentuj

Ooooo... Kolumny Akkusa :)
      Napisz jakie są kolory na tym rezystorze. Bo ze zdjęcia trudno odczytać. Pozatym w internecie jest sporo "kalkulatorów" gdzie podajesz kolory i pokazuje Ci wartość.

Skomentuj

Ooo, autor się przyznaje To lepiej nie mogłeś trafić :)

Skomentuj

Zamieszczone przez papo12 Zobacz posta
          Witam, wszystkich i przepraszam jeśli temat jest nie w swoim dziale.
          UWAGI MODERATORA
          Nie w swoim ...

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
            Ooo, autor się przyznaje To lepiej nie mogłeś trafić :)
            Niestety nie autor :) Jak one były robione to jeszcze nie pracowałem w tej branży. Ale W.A. je poznaje. Niestety nie ma już do tego schematu, ani nie pamięta żadnych szczegółów. To są naprawdę stare konstrukcje :)

Skomentuj

gwizdek po podłączeniu bezpośrednio do wzmacniacza grał. Rezystor jest spalony bo był czarny co widać na jednym ze zdjęć i nie przewodzi. Wymontowałem drugi rezystor ale nie jestem pewien jego kolorów. Co do skrzyni to z wyliczeń wychodzi 50l, średnica wewnętrzna portu to 65mm. W skrzyni są dwa głośniki ale do wzmacniacza są podłączone jako lewy i prawy, po jednej zwrotnicy na głośnik. Kolejne zwrotnice które są również w skrzyni ale przed kolumnami są podłączone równolegle do wejścia sygnałowego do skrzyni.

spalony rezystor, ok16mm długi

Zestaw jest stary ok 9 lat z tego co mi wiadomo, głośniki zostały zregenerowane niestety nie na oryginalnych częściach. Zestaw miał pierwotnie trafić na śmietnik więc stwierdziłem że je przygarnę i spróbuje jakoś odratować :)
              Last edited by papo12; 09.10.2014, 11:40.

Skomentuj

Jeżeli to czerwony brązowy srebrny zielony, to 0,21R. A nie możesz zwyczajnie zmierzyć?

Skomentuj

niestety nie mam miernika, ale znajomy regeneruje Radmory więc pewnie ma

Skomentuj

Kup. Zaraz mnie ktoś zje za taką radę, ale najprostszy dostaniesz nawet w castoramie za 15zł i też do drobnych rzeczy się nada.
                    Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                    Zestaw miał pierwotnie trafić na śmietnik
                    wrrrr...
                    Last edited by Micwoj; 09.10.2014, 11:50.

Skomentuj

więc tak miernik ustawiony na 200 pokazuje 8,2 czyli rezystor jest 8,2 Ohm ?

Skomentuj

Tak. mierzyłeś ten drugi rezystor z filtra?

Skomentuj

miezylem tylko ten przepalony ale z dobrej kolumny, czy jest możliwość żeby miernik pokazywał inne wartości rezystora jeśli rezystor się przepala ? Miernik pokazywał 8.2 ale z pasków na rezystorze doszedłem, że powinno być 5.8 Ohm
                          Jeszcze jedno pytanie, co się stanie jeśli wsadze rezystor wiekszy o pare Ohm niż był ?
                          Last edited by papo12; 10.10.2014, 09:34.

Skomentuj

Zmieni się charakterystyka wypadkowa zwrotnicy i zmieni się dźwięk. Nadpalony rezystor zmieni swoją rezystancję. Jakie kolory pasków odczytałeś z niego, bo na zdjęciu to nie bardzo widać.

Skomentuj

5.8 oma to raczej nie bardzo, nie występuje taki w typoszeregu :) 8.2 oma to już szybciej, taki w typoszeregu jest :)

Skomentuj

kolory wskazują na 5,8Ohm 2% więc jeśli takiego niema to znaczy, że kolory są do bani. Mam jeszcze jedno pytanie, czy da się przyciszyć kolumny względem skrzyni br ?

Skomentuj

Zamieszczone przez papo12 Zobacz posta
                                  głośniki zostały zregenerowane niestety nie na oryginalnych częściach
                                  To w takim razie już by mi nie było żal wyrzucić tego na śmieci .
                                  To już nie te same głośniki .

Z kodu paskowego ja widzę że ten rezystor ma 8.2om :)

Skomentuj

głośniki już nei te same, ale regeneracja kosztowała 170zł za 4 głośniki, raczej za tyle nie kupie kolumn które będą grały tak jak te :)

Skomentuj

Czaruję...
                                    X