Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sennheiser HD600 - warto kupić czy lepiej coś innego? Denon?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sennheiser HD600 - warto kupić czy lepiej coś innego? Denon?

Raz na jakiś czas, ale powracam z przyjemnością na forum zacnego forum.

Krótki brief - na początku roku szukałem DACa do moich Sennków HD598. Kupiłem Fiio, sprzedałem i mniejsza o to co dalej :flapper:

Chwila obecna. Mam DAC Pro-Ject'a i chciałbym zamienić wysłużone HD598 na coś nowego i lepszego. Słuchałem kiedyś Sennheiser HD600 i zapadły mi w pamięci, tylko swego czasu kosztowały niemal 2000 zł, co było granicą nie do przejścia. Obecnie szukam czegoś do 1500zł, słuchawki nauszne, otwarte, brzmienie Sennheiserowskie, kto miał styczność wie co mam na myśli.

Pytanie do bardziej obytych ze słuchawkami forumowiczów - znalazłem moje "dziecięce" marzenie, czyli HD600 na tej aukcji http://allegro.pl/sluchawki-hi-end-s...694459580.html notabene to jedyny egzemplarz na portalu aukcyjnym. Mam 1500, ale wiadomo że im mniej zapłacę tym lepiej. Więc mam możliwość kupna tego za niecałe 900zł, szarpnięcie się na zakup w salonie za 1299 lub wybor innego modelu - może jakiś Denon? Od razu mówię, że nie przepadam za Koss i AKG, no chyba że dacie mi model, który rzuci mnie na kolana. Niestety nie mam możliwości odłuchu i nie wiem, czy warto pójść w Denona, czy zostać przy Sennheiserach?

Jakby co, to pytać, nie bać się, odpowiadać bo liczę na fajną dyskusję.
    Last edited by Piotr; 12.10.2014, 21:08.

W Polsce jest wybrana grupa sklepów które mają w ofercie Sennhaisera. Żaden z nich nie może wystawiać tej marki na Allegro. Dlatego tak mało jest tych słuchawek na tym portalu. Jeżeli się jakieś pojawiają są to albo podróbki albo własny prywatny import. Gdyby coś się z nimi działało napewno nikt Ci w Polsce nie uzna gwarancji.

Skomentuj

Napisałem do sprzedającego i wysłał mi kartę gwarancyjną z pieczątkami Konsbudu i zdjęcie poprawnego numeru seryjnego.
      Jestem na 99.9% zdecydowany na zakup. Chociaż propozycje fajnych nauszników zgodnych z wytycznymi z pierwszego postu mile widziane :)

Skomentuj

świetne słuchawki, kiedyś chciałem je kupic, a do nich dobry wzmak słuchwkowy, ale stwierdziłem że jednak wolę kolumny. słuchawki swietnie sie trzymają na głowie, sa bardzo wygodne, dźwięk kwestia gustu, mi przypadły do gustu. Jedna dźwięk jest wysokiej próby

Skomentuj

Jeżeli jest gwarancja dystrybutora i są w dobrej cenie. Na dodatek wiesz jak grają i Tobie się to podoba to nie szukał bym dalej.

Skomentuj

Mam te senki od 2000 roku i z hybrydowym wzmacniaczem lampowym X-Can Musical Fidelity tworzą zgraną parę.
            Słucham bardzo szerokiego spektrum gatunków muzycznych i właściwie z każdym z nich grają dobrze lub bardzo dobrze.

Od razu zaznaczam, że nie słucham metalu i tym podobnej ostrej i jazgotliwej muzyki. Wielbiciele dominującego i kopiącego basu mogą być zawiedzeni, tak samo ostre riffy gitarowe mogą nie zabrzmieć odpowiednio wyraziście.

Na pewno słuchawki te potrzebują dobrego źródła i mocnego wzmaka, bo wtedy dopiero pokazują swoją klasę. Naprawdę są to słuchawki bardzo neutralne, dość szczegółowe ale bez przesady z przestrzennością i dobrą selektywnością na wysokim poziomie, choć utworów z kobiecym wokalem (męskim także) w muzyce operowej wolę słuchać na Shure SRH 940, gdzie niemalże czuję oddech i emocje śpiewaczek. :)

Słuchawki dla świadomych i dość osłuchanych osób, które zapewnią dobry tor audio, dobrej jakości płyty lub pliki w jakości bezstratnej.

Skomentuj

Właśnie ta neutralność mnie urzekła. Bo jeśli mam ochotę na więcej basu, to co stoi na przeszkodzie by go podkręcić? Jeśli chcę więcej góry - mogę podkręcić. Ale słuchawki same w sobie są neutralne.

Poczekam do końca aukcji. Widać, że nie ma chętnych, pewnie nie sprzeda i wtedy napiszę, że biorę za 800zł. Powinno się udać.

Skomentuj

Czaruję...
              X