Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

SOUNDWAVE A-900 nie gra jeden kanał.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

SOUNDWAVE A-900 nie gra jeden kanał.

Witam!
    Jakiś czas temu dostałem wzmacniacz SOUNDWAVE A-900 z kolumnami. Jedna z kolumn ma głośnik niskotonowy w opłakanym stanie więc postanowiłem słuchać na jednej. Po jakimś czasie podłączyłem tą sprawną kolumnę do prawego kanału i okazało się, że nie gra. W pierwszej kolejności sprawdziłem połączenie z equalizerem, komputerem i jeszcze puściłem coś z odtwarzacza i wyszło że nie gra, napięcia też nie ma. I tutaj pozostaje pytanie co dalej? Jak mogę to sprawdzić? Dodam tylko, że po podłączeniu słuchawek do wzmacniacza wszystko pięknie gra. Ja podejrzewam końcówkę tylko nie wiem jak to sprawdzić i wyczaić który element jest uszkodzony. Więc tutaj zwracam się o pomoc do osób które mają większe pojęcie o tym ode mnie.

P.S.: Pozostałe dwa wyjścia we wzmaku również nie grają.

Jak słuchawki grają to raczej nie końcówka.
    Końcówka to chyba STK4152 - wyjścia z układu to nogi 10 i 13 - musisz prześwietlić tor od scalaka do wyjścia na kolmny.

Skomentuj

Czyli mam go rozebrać i sprawdzić czy pomiędzy nóżkami a wyjściem we wzmacniaczu jest połączenie?

Skomentuj

Tak i po drodze będzie pewnie przekaźnik którego styki sprawdź i szukaj zimnych lutów.

Skomentuj

Ścieżki od STK do wyjścia są ok. A o jaki przekaźnik chodzi i czy zimne luty wystarczy sprawdzić miernikiem czy łączy?

Skomentuj

Sprawdziłeś miernikiem połączenie od stk do wyjścia i jest ok?

Skomentuj

Jeżeli miałem sprawdzić całość połączenia to nie ma połączenia, ale pomiędzy elementami aż do wyjścia to wszystko w porządku.

Skomentuj

Nie bardzo to zrozumiałem co napisałeś, ustaw miernik na pomiar rezystancji, wsadz jedną końcówkę w zacisk głośnikowy kanału który nie działa a drugą końcówkę dołącz do odpowiedniej nogi scalaka, ma być 0 omów

Skomentuj

Nie ma połączenia. :/

Skomentuj

No, z fotek w sieci wychodzi na to że nie ma tam przekaznika, pozostają zimne luty, czyli lutownica w garść i przegrzewasz wszystkie punkty lutownicze od stk do wyjścia, tylko zwarć nie rób!

Skomentuj

Czyli to jest jedyna opcja? Teraz nie mam lutownicy ale jak tylko będę miał to się tym zajmę.

Skomentuj

A nie ma tam w ścieżce wyjściowej bezpiecznika?

Skomentuj

Jest i jest sprawny.

Skomentuj

No to szukaj zimnych lutów

Skomentuj

Ok wielkie dzięki. Mam pytanie jeszcze odnośnie amplitunera Marantz 2220b tylko nie wiem czy pytać tutaj czy w nowym temacie. Więc chodzi o to że po podłączeniu go do kolumn gra normalnie ale po jakimś czasie zaczyna lekko trzeszczeć i mija chwila i nagle trzeszczy tak głośno, że boję się o kolumny i słuch. Co może być problemem?

Skomentuj

przeczyść go, sprawdz czy trzeszczy jak krecisz pokretłami basu sopranu ?

Skomentuj

Czaruję...
                                X